Blog archiwum
nie pon wto śro czw pią sob
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
Blog kategorie
Okazja Dnia
Wpływ zdrowia jamy ustnej na odporność 0
Wpływ zdrowia jamy ustnej na odporność

Wpływ zdrowia jamy ustnej na odporność

Na odporność organizmu wpływ ma prawidłowa dieta, aktywność fizyczna, zdrowie mentalne, suplementacja. Dbając o te czynniki, organizm ma większe szanse ustrzec się przed wieloma poważnymi schorzeniami. Jednak w tym wszystkim nie wspomina się o podstawowej drodze do organizmu – zdrowiu jamy ustnej. Zły stan uzębienia powoduje, że człowiek jest mniej odporny na różne choroby. Zapalenie dziąseł lub próchnica osłabiają układ immunologiczny. Dzieje się tak, ponieważ dziąsła chronią nie tylko zęby, ale także całe ciało przed infekcjami. Osłabione dziąsła oznaczają osłabioną odporność. Przez uszkodzenia, nadżerki, krwawienie z dziąseł, wirusom i bakteriom łatwiej jest wtargnąć do organizmu. Jama ustna nie tylko chroni przed zewnętrznymi patogenami, lecz jednocześnie może sygnalizować wystąpienie różnych schorzeń. Stany zapalne mogą świadczyć o np. cukrzycy, HIV, bulimii, anoreksji, osteoporozie, bruksizmie, problemach kardiologicznych czy problemach hormonalnych.

Choroby zębów i ich wpływ na organizm

Próchnica, wady zgryzu, choroby dziąseł i przyzębia podnoszą ryzyko występowania chorób całego organizmu, szczególnie chorób układu oddechowego i układu krążenia.

Nieleczona próchnica może wywołać ostre zapalenie tkanek okołowierzchołkowych, które prowadzi do zapalenia okostnej i tkanek miękkich, a następnie do powstania ropnia. Ropnie usuwa się chirurgicznie, poprzez nacięcie tkanek miękkich, ponieważ zlekceważone grożą poważnymi konsekwencjami jak zapalenie opon mózgowo-rdzeniowych, zapalenie mózgu lub zakrzepowe zapalenie naczyń mózgowych.

Bakterie odpowiedzialne za spadek odporności mogą przedostać się do krwiobiegu, co może doprowadzić do zapalenia nerek, zapalenia mięśnia sercowego czy nawet do sepsy.

Choroby dziąseł i przyzębia mogą zwiększyć ryzyko wystąpienia chorób serca, powstania miażdżycy, zawału serca, udaru mózgu, cukrzycy, uszkodzenia nerek, choroby Alzheimera, alergii, chorób układu ruchu i wielu innych.

Nieleczone w dzieciństwie wady zgryzu powodują, że u osoby dorosłej również się one pojawią. Mogą też wystąpić zaburzone proporcje twarzy, które często prowadzą do blokady dróg oddechowych. Powoduje to bezdech senny, chrapanie, które są bardzo niebezpieczne, ponieważ powodują ryzyko zawału, chorób układu krążenia i udaru mózgu.

Braki zębowe powodują, że człowiek nie jest w stanie prawidłowo rozdrobnić spożywanych pokarmów, co niekorzystnie wpływa na układ trawienny. Organizm ma problem strawić duże kawałki jedzenia, więc reaguje bólami jelit i żołądka i problemami z wypróżnianiem. Dlatego tak ważne jest zapobieganie usuwania zębów i leczenie ich, kiedy jeszcze jest taka możliwość.

Zmiany w jamie ustnej świadczące o spadku odporności

Obniżony poziom odporności można dostrzec, obserwując kondycję jamy ustnej. Pojawiające się afty, infekcje bakteryjne, podrażnienie i krwawienie dziąseł, drożdżaki, czyli białe plamy na języku, podniebieniu, policzkach i dziąsłach – to wszystko są oznaki, że organizm jest osłabiony, potrzebuje witamin i odpoczynku, ponieważ obecnie jest bardziej podatny na wirusy i bakterie.

Prawidłowa higiena jamy ustnej

Dbanie o zdrowie zębów i jamy ustnej obejmuje prawidłowe szczotkowanie, co najmniej dwa razy dziennie, a najlepiej po każdym posiłku. Bardzo istotne są również regularne wizyty u stomatologa. Standardowo co sześć miesięcy, w razie problemów – od razu. Zdrowie zębów wspomoże także odpowiednia dieta, uboga w produkty próchniczotwórcze, natomiast bogata w pożywienie zapobiegające próchnicy.

Dieta wspierająca zdrowie zębów

Nawet najlepsza i najdokładniejsza higiena i regularne wizyty u dentysty nie zagwarantują zdrowego uśmiechu, jeśli sposób odżywiana pacjenta pozostawia wiele do życzenia. Istnieją produkty spożywcze, które wpływają korzystnie na kondycję jamy ustnej, jak i te, które jej szkodzą.

Głównym materiałem budulcowym zębów jest wapń. Decyduje o ich prawidłowej strukturze i twardości. Znajdziemy go przede wszystkim w produktach mlecznych (mleko, śmietana, jogurt naturalny, kefir, maślanka, twaróg, ser żółty) jak i w fasoli, szpinaku, migdałach, rukoli czy szczypiorku. Niedobory wapnia skutkują łamliwością i kruchością zębów i próchnicą.

Fosfor, obok wapnia jest składnikiem zębów, a znajduje się w orzechach, wątróbce, soi, otrębach pszennych i żółtym serze. Jednak należy pamiętać, że aby fosfor i wapń mogły się dobrze wchłonąć, potrzebna jest obecność witaminy D, regulującej gospodarkę wapniowo-fosforanową.

Witamina D odpowiada również za prawidłową mineralizację szkliwa. Jej bogactwo znajdziemy w tłustych rybach (łosoś, tuńczyk, makrela), maśle, jajkach, olejach i tranie.

Witamina C zawarta w czerwonej papryce, pietruszce, truskawkach, kiwi, owocach dzikiej róży czy kapuście wzmacnia naczynia krwionośne, zapobiega krwawieniu dziąseł i odsłonięciu się szyjek zębowych. Truskawki mają również działanie wybielające i łagodzą stany zapalne w jamie ustnej.

Aby usunąć bakterie z jamy ustnej, wzmocnić dziąsła i poprawić stan błony śluzowej warto włączyć do swojej diety produkty bogate w witaminę A. Będą to jajka, ryby, wątróbka, szpinak, czy marchew, która żuta w surowej formie oczyszcza przestrzenie zębowe z resztek jedzenia, zwiększa wydzielanie śliny i mineralizuje zęby.

Jakie pokarmy szkodzą zębom

Najgorszym wrogiem zdrowych zębów jest cukier. Stanowi on doskonałe pożywienie dla bakterii znajdujących się w jamie ustnej. Bakterie te wytwarzają kwasy powodujące próchnicę, obniżają pH w ustach, demineralizują szkliwo. Produkty, które oblepiają zęby jak toffi, czekolada i cukierki, powodują długotrwałe oddziaływanie kwasów i cukrów na zęby. Również napoje gazowane zawierające kwasy fosforowe i cytrynowe uszkadzają szkliwo i prowadzą do rozwoju próchnicy. Należy zachować ostrożność przy spożywaniu owoców cytrusowych – zawierają one kwas cytrynowy, który szkodzi szkliwu, więc po spożyciu cytryny, pomarańczy czy limonki należy przepłukać usta, aby pozbyć się kwasu z ich powierzchni. Skrobia znajdująca się w jasnym pieczywie, chipsach czy frytkach także jest niekorzystna dla zdrowia zębów, ponieważ zamienia się w cukry. Tanina zawarta w herbacie niszczy szkliwo i tworzy brązowe plamy na powierzchni zębów, tak samo jak wino.

 

 

Komentarze do wpisu (0)

DARMOWA DOSTAWA OD 300zł
więcej więcej
Waluty
Producenci
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium