4HER Health Labs BOOSTME NOW 4MIND 60 KAPS Kiedy potrzebujesz szybkiego pobudzenia

776
  • nowość
Dostępność: dostępny
Wysyłka w: 24 godziny
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena: 99,80 zł 99.80
ilość szt.
Zyskujesz 0 pkt [?]

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
Ocena: 0
Kod produktu: 2742-748C5

Opis

BoostMe NOW

 

Kiedy potrzebujesz szybkiego pobudzenia

  • odsuń uczucie zmęczenia i senności
  • usprawnij pamięć i koncentrację
  • zyskaj energię i siły do działania
  • wspieraj procesy uczenia i zapamiętywania

Odpowiedni dla wegan

60 kapsułek  — 30 dni stosowania

Co wyróżnia suplement diety BoostMe NOW?

SZYBKIE DZIAŁANIE

Suplement diety BoostMe NOW ma działanie doraźne, dlatego zwiększony poziom energii i funkcji poznawczych można odczuć już po 45‑60 minutach po spożyciu, zwłaszcza dzięki obecności NALT i Alpha‑GPC.

UNIKATOWY ZESTAW SKŁADNIKÓW

BoostMe NOW jest jedynym jak dotąd produktem w Polsce, który łączy składniki wspierające syntezę dopaminy (neuroprzekaźnika odpowiedzialnego za motywację i chęć działania), m.in. NALT ze związkami zwiększającymi zasoby energetyczne organizmu, wspierającymi pamięć oraz usuwającymi uczucie zmęczenia: Alpha‑GPC, kofeiną i teakryną.

CZYSTY SKŁAD POTWIERDZONY BADANIAMI

W suplemencie diety BoostMe NOW nie znajdziesz zbędnych wypełniaczy, konserwantów i barwników. Czysty skład pozbawiony zanieczyszczeń potwierdzają badania produktów przeprowadzone przez niezależne, akredytowane laboratorium J.S. Hamilton Poland.

DZIAŁANIE NOOTROPOWE

W składzie suplementu diety BoostMe NOW znajdziesz substancje o działaniu nootropowym (NALT, L‑teanina), czyli zwiększających poziom neuroprzekaźników odpowiadających m.in. za motywację, koncentrację oraz pamięć. Nootropiki stymulują aktywność naszego mózgu.

AUTORSKA RECEPTURA

Skład suplementu diety BoostMe NOW opracowaliśmy z udziałem doświadczonych specjalistów żywienia. Dzięki ich wiedzy i pasji powstały suplementy, które spełnią oczekiwania najbardziej wymagających kobiet i mężczyzn.

Musisz wiedzieć


Zalecane spożycie


BOOSTME NOW

2 kapsułki dziennie

— w pierwszej połowie dnia (stosuj doraźnie 2‑3 razy w tygodniu)

Nie należy przekraczać zalecanej dziennej porcji. Zrównoważony sposób żywienia i prawidłowy tryb życia jest ważny dla funkcjonowania organizmu człowieka. Suplement diety nie może być stosowany jako substytut (zamiennik) zróżnicowanej diety.

Składniki

Alfosceran choliny, substancja glazurująca: hydroksypropylometyloceluloza, kofeina, suchy ekstrakt z liści zielonej herbaty (Camellia sinensis (L.) Kuntze) zawierający 98% L‑teaniny, N‑acetylo L‑tyrozyna, suchy ekstrakt z liści herbaty assamskiej (Camellia sinensis var. assamica (J. Masters) Kitam.) zawierający 99% teakryny, substancja przeciwzbrylająca: dwutlenek krzemu.

Przechowywanie

W szczelnie zamkniętym opakowaniu, w temperaturze pokojowej 15‑25° C, w suchym miejscu, w sposób niedostępny dla małych dzieci. Chronić od wilgoci i światła.

Środki ostrożności

Nie stosować w przypadku nadwrażliwości na którykolwiek ze składników. Zawiera kofeinę - 200 mg w 2 kapsułkach; nie zaleca się stosowania u dzieci i kobiet w ciąży; nie spożywać z innymi produktami będącymi źródłem kofeiny lub innych składników o podobnym działaniu.

Producent

Health Labs Care Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością Sp. k. ul. Sienkiewicza 81/3/200 15‑003 Białystok.

Kiedy warto sięgnąć po suplement diety BoostMe NOW?

  • Czujesz zmęczenie, znużenie lub senność i potrzebujesz szybkiego pobudzenia i zwiększenia poziomu energii

  • Dużo się uczysz, jesteś w trakcie sesji egzaminacyjnej, chcesz szybko i doraźnie poprawić funkcje kognitywne mózgu takie jak pamięć oraz koncentracja

  • Chcesz szybko zwiększyć swoją wydajność podczas intensywnego dnia w pracy lub na uczelni

Poznaj składniki suplementu diety BoostMe NOW

SKŁADNIKI AKTYWNE
 

ALFOSCERAN CHOLINY

ALPHA‑GPC (ALFOSCERAN CHOLINY)

Wspiera funkcjonowanie układu nerwowego

Alfosceran choliny (Alpha‑GPC) to naturalnie występujący w mózgu fosfolipid, będący źródłem choliny, która daje początek acetylocholinie - neuroprzekaźnikowi pamięci.

400 mg
Alpha- GPC (alfosceran choliny)
Czas zadbać o swój mózg

W ostatnich latach coraz większą wagę przykładamy do naszego zdrowia, zarówno fizycznego, jak i psychicznego. Uważamy, aby nasza dieta była dobrze zbilansowana i różnorodna, dbamy o odpowiednią aktywność fizyczną i regularnie wykonujemy badania diagnostyczne.

Niestety tempo życia w obecnych czasach często sprawia, że czujemy się przeciążeni i ciężko nam się skupić na obowiązkach. I tutaj pojawiają się nootropiki, czyli substancje, których ogólne działanie możemy określić jako wspierające pracę mózgu. Nazywane są „wzmacniaczami funkcji poznawczych”, dzięki którym jest nam się łatwiej skupić, skoncentrować, a nawet zmotywować do działania. Jednym z nootropików, jest związek o dość skomplikowanej nazwie, alfosceran choliny.

Pomimo obcej nazwy, nie jest on obcy naszemu organizmowi, a jego odpowiednia podaż może przynieść wiele korzyści.

Przyjrzyjmy się bliżej temu związkowi i zobaczmy w czym może nam pomóc.

 

Czym jest alfosceran choliny?

Alfosceran choliny, bądź glicerylo‑fosforylocholina jest naturalnym związkiem choliny oraz prekursorem acetylocholiny, czyli bardzo ważnego neuroprzekaźnika. Będąc nośnikiem choliny ma zdolność przekraczania bariery krew- mózg i stymulowania ośrodkowego układu nerwowego.

Aby w pełni zrozumieć wpływ tego związku na nasz organizm musimy wiedzieć za co odpowiada cholina. Jest ona składnikiem diety, niezbędnym do tego, by wszystkie komórki naszego ciała prawidłowo funkcjonowały. Jest odpowiedzialna za utrzymanie integralności funkcjonalnej błon komórkowych. Alpha- GPC wykazuje działanie nie tylko nootropowe, ale również neuroprotekcyjne. (1)

Alpha- GPC odpowiada za:

  • poprawę pamięci
  • zwiększoną jasność umysłu
  • poprawę koncentracji i skupienia
  • lepsze możliwości nauki
  • działanie neuroprotekcyjne
  • usprawnienie procesów poznawczych
  • stymulację ośrodkowego układu nerwowego.

 

Alpha- GPC, a aktywność fizyczna

Alpha‑GPC jest to substancja, która ma wielki potencjał w zwiększaniu wydolności fizycznej człowieka poprzez ułatwianie interakcji nerwowo- mięśniowych.

Po podaniu doustnym alfosceran choliny zostaje przekształcony w fosfatydylocholinę, która jest źródłem choliny. Nerwy cholinergiczne są odpowiedzialne za wywoływanie skurczów mięśni, a produkty syntezy acetylocholiny są powiązane ze zwiększeniem dostępności choliny, co wpływa ostatecznie na poprawę wytrzymałość mięśniową podczas ćwiczeń. (2)

Dla kogo jest alfosceran choliny?

Jak już wiemy związek ten ma duży potencjał, ale pytanie brzmi: dla kogo może być dobrym uzupełnieniem diety?

  • dla osób pracujących umysłowo
  • dla osób mających problemy z koncentracją
  • dla osób chcących zoptymalizować swoje funkcje poznawcze
  • dla studentów w okresach wzmożonej nauki
  • dla osób aktywnych fizycznie, chcących zwiększyć wydajność swoich treningów.
W bazie danych obejmujących artykuły z dziedziny medycyny i nauk biologicznych PubMed istnieje obecnie 988 badań wykazujących działanie Alpha‑GPC.
14
przeanalizowanych badań
12
wskazywało istotny statystycznie pozytywny wpływ na organizm

ZIELONA HERBATA

SUCHY EKSTRAKT Z LIŚCIA ZIELONEJ HERBATY (CAMELLIA SINENSIS (L.) KUNTZE) W TYM L‑TEANINA, EGCG, POLIFENOLE I KATECHINY.

Camellia sinensis jest to krzew liściasty pochodzący z południowej Azji, ale obecnie uprawiany przemysłowo w Indiach, Malezji, Indonezji i Afryce. Tradycja parzenia zielonej herbaty sięga już około 4 tysiące lat. L‑teanina jest aminokwasem, który występuje w herbacie, w największej ilości w zielonej. Zaliczana do substancji nootropowych. EGCG jest to katechina wyselekcjonowana z zielonej herbaty, uznawana za kluczowy związek aktywny, który odpowiada za jej zdrowotne właściwości.

96% RWS*
Ekstrakt suchy z liści zielonej herbaty (Camellia sinensis) w tym polifenole, katechiny i EGCG
Napój pełen antyoksydantów

Większość z nas nie wyobraża sobie dnia bez kubka dobrej, mocnej herbaty. Orzeźwia, dodaje energii i poprawia pracę żołądka. W Polsce głównie spożywamy herbatę czarną, czyli tę która przeszła intensywny proces fermentacji. Szacuje się, że herbata jest jednym z najpopularniejszych napojów na świecie zaraz po wodzie. I może ciężko w to uwierzyć, ale tak, kawa jest dopiero na trzecim miejscu! Pierwsze wzmianki o herbacie pojawiły się już 2000 lat przed naszą erą i od tego czasu popularność herbaty systematycznie rosła, aby w IX wieku dotrzeć do Japonii i kilka wieków później opanować cały świat.

Zieloną herbatę zna każdy, prawie każdy jej próbował, ale niestety nie każdy ją lubi. Proponujemy jednak wypracować tę przyjaźń, gdyż spożywanie jej zapewnia wiele korzyści zdrowotnych. Jakich? O tym piszemy poniżej.

 

Kilka słów o zielonej herbacie

Camellia sinensis jest to krzew liściasty pochodzący z południowej Azji, ale obecnie uprawiany przemysłowo w Indiach, Malezji, Indonezji i Afryce. (1) Tradycja parzenia zielonej herbaty sięga już około 4 tysiące lat. Początkowo nie była ona spożywana dla jej walorów smakowych. Ale w Japonii opisano aż 61 przypadków, w których może być skuteczna. Najczęściej stosowano ją do poprawy koncentracji, odporności, obniżenia poziomu cholesterolu czy wspomożenia metabolizmu. (2) Surowcem, z którego uzyskuje się następnie gotowy produkt są młode liście, które bezpośrednio po zbiorze są poddawane działaniu gorącej pary, aby zapobiec procesowi fermentacji. Zielona herbata jest napojem niezwykle popularnym. Obecnie dzięki dokładnym analizom chemicznym oraz wielu badaniom klinicznym znamy jeszcze lepiej działanie zielonej herbaty na nasz organizm.

 

Ekstrakt z zielonej herbaty: (3), (4), (5)

  • jest silnym przeciwutleniaczem
  • poprawia funkcje poznawcze
  • wspiera zdrowie układu sercowo‑naczyniowego
  • poprawia odporność organizmu na stres
  • wspomaga proces odchudzania

Co odpowiada za właściwości prozdrowotne zielonej herbaty?

Zielona herbata jest uważana za jedno z głównych źródeł dietetycznych flawanoli. Według USDA (Departamentu ds. Rolnictwa Stanów Zjednoczonych) zielona herbata po procesie parzenia zawiera 126,6 mg katechin oraz 77,8 mg EGCG na 100 ml naparu. Flawanole te występują w herbacie w największej ilości i są odpowiedzialne za nadawanie jej charakterystycznej goryczy, aromatu oraz koloru. (6) Najważniejsze flawanole zielonej herbaty to: (7)

  • galusan epigalokatechniny (EGCG)
  • epigalokatechina
  • galusan epikatechiny
  • epikatechina

Wymienione powyżej związki działają przeciwrodnikowo i przeciwzapalnie. Co jeszcze znajdziemy w ekstraktach z zielonej herbaty? Garbniki, kofeinę, aminokwasy (teanina, seryna, alanina), chlorofil, wiele witamin (A, B1, B2, B3, C, E), oraz składniki mineralne, takie jak potas, magnez, selen, miedź czy cynk. (8)

 

Ciekawostka

Robienie herbaty wydaje się być rzeczą trywialną, ale czy faktycznie tak jest w przypadku parzenia zielonej herbaty? Może się okazać, iż nie robimy tego prawidłowo, przez co nie wykorzystujemy w 100% jej potencjału. Podstawą przyrządzenia odpowiedniego jakościowo naparu jest dobranie optymalnej temperatury wody. Pamiętajmy, aby nie był to wrzątek, a 60‑90° C, dlatego po zagotowaniu wody odczekajmy kilka minut, aby uzyskać jak najlepszy aromat i wszystkie korzyści jakie niesie ze sobą ekstrakt z Camellia sinensis. Korzystne jest również powtórne zaparzanie ekstraktu, dzięki czemu herbata będzie odznaczać się niższym poziomem kofeiny, ale nadal wysoką zawartością antyoksydantów.

 

Czy spożywanie zielonej herbaty jest bezpieczne?

Zielona herbata jest uznana za produkt powszechnie bezpieczny do spożycia. W przeglądzie badań klinicznych ustalono, że ani zielona herbata w postaci suszu, ani jej poszczególne związki bioaktywne nie wykazują genotoksyczności. Przeprowadzono również testy mikrojądrowe in vivo oraz test mutacji transgenicznych, w których potwierdzono brak potencjału mutagennego katechin obecnych w liściach zielonej herbaty.

Reasumując, ekstrakty z zielonej herbaty wykazują bezpieczeństwo jeśli są spożywane w odpowiednich ilościach.

Będąc przy temacie ilości, dowiedzmy się ile filiżanek herbaty, bądź ile suchego ekstraktu z niej możemy spożywać?

 

Dawkowanie zielonej herbaty

Na to pytanie jest niestety bardzo ciężko konkretnie odpowiedzieć. Dlaczego? Jest to głównie uzależnione indywidualną tolerancją na zieloną herbatę, a dokładniej na jej związki bioaktywne i pewne ilości znajdującej się w niej kofeiny. Podobna sytuacja ma miejsce, gdy spożywamy kawę. Jedna osoba może spożyć 3 filiżanki czarnej prawdziwej kawy, a inna osoba ani jednej.

Optymalną ilością do spożycia będą 3 kubki naparu.

Ustalając optymalne dawki zielonej herbaty należy wziąć pod uwagę zawartość EGCG, który jest głównie odpowiedzialny za działanie naparów. W badaniach ustalono, iż spożywanie 100‑200 mg EGCG może przynieść wiele korzyści. W jednej filiżance naparu z zielonej herbaty znajduje się średnio 50 mg EGCG, co oznacza, że optymalną ilością zielonej herbaty do spożycia w ciągu dnia jest od 3 do 4 filiżanek. (9)

 

W bazie danych obejmujących artykuły z dziedziny medycyny i nauk biologicznych PubMed istnieje obecnie 257 badań wykazujących działanie l‑teaniny.
23
przeanalizowanych badań
20
wskazywało istotny statystycznie pozytywny wpływ na organizm

KOFEINA

KOFEINA

Pobudza i zwiększa koncentrację

Kofeina pobudza korę mózgową poprawiając koncentrację, zwiększa czujność i uwagę, a także poprawia wydolność fizyczną podczas wysiłku. Stała się najbardziej popularnym stymulantem. Występuje w ziarnach kawy, kakaowcu zwyczajnym czy niektórych odmianach herbaty.

200 mg
Kofeina
Jeden z najbardziej rozpowszechnionych związków pobudzających na świecie

Na pytanie z czym kojarzy nam się kofeina, zapewne większość z nas odpowie, że z kawą. I bardzo dobrze, bo to właśnie ona jest głównym źródłem kofeiny. Zaraz po wodzie, jest najczęściej spożywanym napojem na świecie i śmiało możemy stwierdzić, że bardziej lubianym ze względu na doznania zmysłowe jakich nam dostarcza. Niepowtarzalny aromat sprawia, że już prawie od 500 lat zajmuje bardzo ważne miejsce w naszych kuchniach. Mówi się, że kofeina była nieświadomie spożywana przez ludzi już w 2737 r.p.n.e. kiedy to cesarz Chin, Shen Nung gotował w wodzie liście ze swojego ogrodu, tworząc w ten sposób napój o bardzo przyjemnym, mocnym aromacie.

Kawę pijemy nie tylko, aby delektować się jej smakiem, ale też by skorzystać z jej właściwości pobudzających, za które jest odpowiedzialna właśnie kofeina. Zazwyczaj sięgamy po nią po nieprzespanej nocy, przy spadku energii czy braku motywacji do działania.

Jednak kofeina ma dużo szersze zastosowanie i dzięki bardzo dużej ilości badań wiemy o niej już całkiem dużo. Czym tak naprawdę jest kofeina i w czym oprócz zmęczenia może nam pomóc?

Charakterystyka ogólna

Kofeina jest to potoczna nazwa dla 1,3,7‑trimetyloksantyny, naturalnie występującego alkaloidu (zasadowego związku chemicznego), głównie pochodzenia roślinnego. Należy ona do grupy ksenobiotyków- związków obcych ludzkiemu organizmowi, których nie potrafi wytworzyć, wykazujących pewną aktywność biologiczną. Kofeina jest wchłaniana w jelicie cienkim, gdzie zachodzi jej praktycznie całkowita absorpcja. Dzięki temu w ciągu godziny następuje podwyższenie jej poziomu w krwiobiegu. Działanie kofeiny na ludzki organizm charakteryzuje się najczęściej poprawą koncentracji, poprawą czujności i nastroju, lepszą wydajnością ćwiczeń czy skróceniem czasu reakcji.

 

Kofeina:

  • zwiększa wydolność fizyczną organizmu
  • poprawia koncentrację
  • bierze udział w skróceniu czasu reakcji
  • redukuje zmęczenie i senność
  • przyspiesza metabolizm

 

Dzienne bezpieczne spożycie dla osób dorosłych

Z każdym rokiem rośnie ilość badań z wykorzystaniem kofeiny, pokazujących, iż spożywana w odpowiednich ilościach jest całkowicie bezpieczna dla naszego organizmu.

Zgodnie z danymi opublikowanymi przez EFSA, dzienne bezpieczne spożycie kofeiny dla przez osobę dorosłą wynosi 400 mg, natomiast jednorazowa bezpieczna ilość dla osoby dorosłej oscyluje na poziomie 3 mg/kg masy ciała.

W poszukiwaniu kofeiny, czyli gdzie ją znajdziemy?

Kofeina jest dość rozpowszechnionym alkaloidem, ponieważ występuje zarówno w liściach, jak i owocach ponad 60 roślin. Nie wszędzie występuje w tak samo znaczących ilościach, dlatego mówiąc o głównych źródłach tego związku najczęściej wymieniamy:

  • palone ziarna kawy (np. Coffea arabica i Coffea robusta)
  • liście herbaty (Camelia siniensis)
  • orzechy kola (Cola acuminate)
  • ziarna kakaowca (Theobroma cacao)
  • yerba mate (Ilex paraguariensis)
  • jagody guarany (Paullinia cupana)

Najczęściej kofeina jest spożywana z kawą i herbatą, natomiast w ostatnich latach coraz mocniej rozwija się rynek niealkoholowych napojów kofeinowych, takich jak napoje energetyzujące czy napoje funkcjonalne dla sportowców. Kofeinę znajdziemy też w kakao i czekoladzie.

 

Ciekawostka

Czy pijąc napój zawierający kofeinę mamy świadomość ile faktycznie dostarczamy jej do swojego organizmu?

Zawartość kofeiny w wybranych napojach:

  • filiżanka kawy gatunku Robusta: ok. 330 mg
  • filiżanka kawy Arabica: ok. 175‑185 mg
  • filiżanka etiopskiej kawy mokka: ok. 160 mg
  • espresso (50 ml): ok. 107 mg
  • szklanka kawy rozpuszczalnej: ok. 60 mg
  • 150 ml herbaty parzonej przez 3 minuty: ok.20‑46 mg

Jedna filiżanka kawy Robusta zawiera ok. 330 mg kofeiny, czyli nieco poniżej dziennej bezpiecznej porcji kofeiny dla osoby dorosłej. Bardzo ważne jest, aby sprawdzać jaki gatunek kawy pijemy i kontrolować ilość spożywanej kofeiny.

 

Jak działa kofeina?

Metabolizm kofeiny zachodzi głównie w wątrobie, gdzie zostaje przekształcona do kwasu 1,3,7‑trimetylo moczowego. Metabolizm kofeiny jest regulowany przez geny CYP1A2, CYP2E1, CYP2C8/9. W momencie podwyższonej ekspresji tych genów następuje rozkład kofeiny do paraksantyny (psychostymulant ośrodkowego układu nerwowego), teobrominy (związek chemiczny z grupy alkaloidów) oraz teofiliny (związek chemiczny z grupy alkaloidów). Kofeina oddziałuje na receptory adenozynowe, przez co już jej niskie stężenia blokują receptory adenozyny A1, A2A. Wpływa to bezpośrednio na poziom neuroprzekaźników znajdujących się w mózgu. (1)

Receptory A1 są zlokalizowane we wszystkich częściach mózgu, a w największej ilości w hipokampie, korze mózgowej i móżdżku. Receptory A2a natomiast znajdują się w obszarach mózgu bogatych w dopaminę (2). Dlatego w momencie gdy kofeina połączy się z tymi receptorami, utworzona zostaje blokada adenozyny, której zablokowanie w neuronach powoduje zatrzymanie działania promującego sen, co skutkuje przyspieszeniem neuronów, a nie ich spowolnieniem. Ten złożony mechanizm wyjaśnia pobudzające działanie kofeiny (3).

W bazie danych obejmujących artykuły z dziedziny medycyny i nauk biologicznych PubMed istnieje obecnie 34 959 wyników badań wykazujących działanie kofeiny.
31
przeanalizowanych badań
27
wskazywało istotny statystycznie pozytywny wpływ na organizm

TEAKRYNA

TEAKRYNA

Odsuwa uczucie zmęczenia

Teakryna jest alkaloidem purynowym, naturalnym antyoksydantem zwalczającym wolne rodniki. Nie wykazuje efektu tolerancji, co oznacza, że organizm nie adaptuje się tak szybko do spożytych ilości i nie przyzwyczaja się nawet podczas długotrwałego stosowania. Wpływa na układ dopaminergiczny oraz adenozyn.

74,25 mg
Ekstrakt z herbaty assamskiej zawierający teakrynę
Podaruj sobie moc płynącą z herbaty

Wiele osób nie wyobraża sobie poranka bez filiżanki świeżo zaparzonej kawy, czy przetrwania całego dnia w biurze nie wypijając kubka tego pachnącego napoju, który dodaje energii na kilka godzin.

W ostatnich latach zaczęto się interesować substancjami, które mogłyby z powodzeniem zastąpić kofeinę, a przy okazji oddziaływać jeszcze korzystniej na nasze zdrowie. Jedną z nich jest teakryna, czyli substancja, która została znaleziona w herbacie assamskiej rosnącej na wyżynach południowo- zachodnich Chin. Lokalni mieszkańcy od dawna przygotowują napoje z liści tej rośliny i spożywają w formie naparów.

Czym dokładniej jest teakryna?

 

W czym może nam pomóc teakryna?

Teakryna jest alkaloidem purynowym, podobnie jak kofeina występująca w kawie czy teobromina występująca w nasionach kakaowca. Jest naturalnym antyoksydantem zwalczającym wolne rodniki, przez co może spowalniać procesy starzenia się organizmu.

Podobnie jak kofeina wpływa pobudzająco na nasz organizm i pomaga zniwelować zmęczenie, a dzięki regulacji metabolizmu glukozy w mózgu przywraca odpowiedni poziom dopaminy poprawiając tym samym zdolności poznawcze.

Teakryna:

  • wykazuje działanie antyoksydacyjne
  • poprawia funkcje poznawcze
  • działa pobudzająco i niweluje zmęczenie
  • poprawia metabolizm lipidów

Gdzie znajdziemy teakrynę?

W największych ilościach znajduje się ona w herbacie assamskiej (Camelia assamica var. kucha), której liście są używane do produkcji czarnej herbaty oraz tradycyjnej fermentowanej potrawy „Miang” spożywanej w północnej Tajlandii. Dużo mniejsze ilości tego alkaloidu znajdziemy w odmianie herbaty Camellia sinensis var. sinensis, z której przyrządza się ten najpopularniejszy napój świata.

 

Pozostałe składniki ekstraktu z herbaty assamskiej

Oprócz teakryny, ekstrakt herbaty assamskiej jest bogatym źródłem związków, które mogą bardzo korzystnie wpływać na nasz organizm. Co jeszcze znajdziemy w ekstrakcie z tej rośliny?

  • teofilina: alkaloid purynowy
  • teobromina: alkaloid purynowy, głównie znajdujący się w ziarnach kakao, wpływa na lepszą pracę mózgu i poprawę funkcji poznawczych
  • kofeina: alkaloid purynowy, działa pobudzająco, poprawia koncentrację i funkcje poznawcze
  • polifenole: organiczne związki chemiczne o silnym działaniu przeciwutleniającym, głównie występujące w herbacie pod postacią katechin.
W bazie danych obejmujących artykuły z dziedziny medycyny i nauk biologicznych PubMed istnieje obecnie 257 wyników badań wykazujących działanie kofeiny.
23
przeanalizowanych badań
20
wskazywało istotny statystycznie pozytywny wpływ na organizm
 

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Opinie o produkcie (0)

DARMOWA DOSTAWA OD 300zł
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Polecane dla Ciebie
Waluty
Inni kupili również
Producenci
więcej więcej
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium