HEALTH LABS 4Her ThyroMe Pro 90caps Równowaga układu immunologicznego

742
  • nowość
Dostępność: dostępny
Wysyłka w: 24 godziny
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena: 196,00 zł 196.00
ilość szt.
Zyskujesz 35 pkt [?]

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
Ocena: 0
Kod produktu: 7617-70847

Opis

ThyroMe PRO

Równowaga układu immunologicznego

  • wspiera produkcję i wykorzystanie energii
  • poprawia jakość snu, wpływa na rytm dobowy
  • wspiera regenerację tarczycy
  • reguluje układ odpornościowy

Dlaczego warto wybrać ThyroMe PRO?

SYNERGISTYCZNE POŁĄCZENIE SKŁADNIKÓW

Składniki ThyroMe PRO połączyliśmy uwzględniając synergizmy i antagonizmy, czyli sposób, w jaki poszczególne składniki oddziałują na siebie nawzajem.

MAKSYMALNA SKUTECZNOŚĆ

Trzystopniowa formuła produktu zapewnia odpowiednio ukierunkowane działanie i zawiera odpowiednio duże, ale bezpieczne porcje składników.

STANDARYZOWANE EKSTRAKTY

Ekstrakty roślinne w ThyroMe PRO są standaryzowane, a to oznacza, że masz gwarancję zachowania deklarowanej zawartości składników aktywnych w pojedynczej porcji naszego suplementu. Ich DER (Drug Extract Ratio), świadczy dodatkowo o wysokiej koncentracji składników.

WYSOKA WCHŁANIALNOŚĆ

Żeby zagwarantować wysoką biodostępność składników suplementu diety, w ThyroMe PRO zastosowaliśmy formy chemiczne oraz związki ułatwiające ich wchłanianie do organizmu.

CZYSTY SKŁAD POTWIERDZONY BADANIAMI

W suplemencie diety ThyroMe PRO nie znajdziesz zbędnych wypełniaczy, konserwantów i barwników. Czysty skład pozbawiony zanieczyszczeń i metali ciężkich potwierdzają badania przeprowadzone przez niezależne, akredytowane laboratorium J.S. Hamilton Poland.

AUTORSKA RECEPTURA

Skład ThyroMe PRO opracowaliśmy z udziałem doświadczonych specjalistów żywienia. Dzięki ich wiedzy i pasji powstały suplementy diety, które spełnią oczekiwania najbardziej wymagających kobiet i mężczyzn.

Musisz wiedzieć

Musisz wiedzieć


Zalecane spożycie


THYROME PRO MORNING

1 kapsułka dziennie

— rano, po posiłku


THYROME PRO DAY

1 kapsułka dziennie

— w południe, po posiłku


THYROME PRO NIGHT

1 kapsułka dziennie

— wieczorem, po posiłku

Nie należy przekraczać zalecanej dziennej porcji. Zrównoważony sposób żywienia i prawidłowy tryb życia jest ważny dla funkcjonowania organizmu człowieka. Suplement diety nie może być stosowany jako substytut (zamiennik) zróżnicowanej diety.

Składniki

ThyroMe PRO Morning

Metylosulfonylometan, N‑acetylo L‑cysteina, L‑glicyna, substancja glazurująca: hydroksypropylometyloceluloza, ekstrakt z kłącza ostryżu długiego (Curcuma longa L.) Curcugen™ standaryzowany na 50% kurkuminoidów, ekstrakt z ziela brokułu (Brassica oleracea L. var. italica Plenck) standaryzowany na 0,4% sulforafanu DER 20:1, ubichinon (koenzym Q10), ekstrakt z grzybni kordycepsu chińskiego (Cordyceps sinensis (Berk.) Sacc.) standaryzowany na 30% polisacharydów, 1% kordycepiny i 0,5% adenozyny DER 10:1, ekstrakt z owoców pieprzu czarnego (Piper nigrum L.) standaryzowany na 95% piperyny DER 30:1, glukonian manganu (mangan), substancja przeciwzbrylająca: dwutlenek krzemu.

ThyroMe PRO Day

Ekstrakt z grzybni kordycepsu chińskiego (Cordyceps sinensis (Berk.) Sacc.) standaryzowany na 30% polisacharydów, 1% kordycepiny i 0,5% adenozyny DER 10:1, kwas alfa‑liponowy, substancja glazurująca: hydroksypropylometyloceluloza, ekstrakt z kwiatów i pączków perełkowca japońskiego (Styphnolobium japonicum (L.) Schott) standaryzowany na 98% genisteiny DER 50:1, substancja przeciwzbrylająca: dwutlenek krzemu, kwas nikotynowy (niacyna), ryboflawina (witamina B2).

ThyroMe PRO Night

Mio‑inozytol, substancja glazurująca: hydroksypropylometyloceluloza, ekstrakt z kwiatów i pączków perełkowca japońskiego (Styphnolobium japonicum (L.) Schott) standaryzowany na 98% genisteiny DER 50:1, ekstrakt z grzybni kordycepsu chińskiego (Cordyceps sinensis (Berk.) Sacc.) standaryzowany na 30% polisacharydów, 1% kordycepiny i 0,5% adenozyny DER 10:1, substancja przeciwzbrylająca: dwutlenek krzemu, melatonina.

Przechowywanie

W szczelnie zamkniętym opakowaniu, w temperaturze pokojowej 15‑25°C, w suchym miejscu, w sposób niedostępny dla małych dzieci. Chronić od wilgoci i światła. Należy spożyć w ciągu 2 miesięcy od otwarcia opakowania.

Środki ostrożności

Nie stosować w przypadku nadwrażliwości na którykolwiek ze składników.

Kobiety w ciąży i matki karmiące stosowanie preparatu powinny skonsultować z lekarzem.

Producent

Health Labs Care Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością Sp. k. (dawniej: Health Labs Sp. z o.o.) ul. Sienkiewicza 81/3/200 15‑003 Białystok.

Skład ThyroMe PRO

SKŁADNIKI AKTYWNE

SKŁADNIKI AKTYWNE
TABELA SKŁADNIKÓW AKTYWNYCH

MANGAN

MANGAN (GLUKONIAN MANGANU)

Mangan to składnik mineralny, który pomaga w ochronie komórek przed zniszczeniem, działa antyoksydacyjnie. Przyczynia się do utrzymania zdrowych kości i pomaga w prawidłowym tworzeniu tkanek łącznych.

0,5 mg
25% RWS*
Mangan
 
W bazie danych obejmujących artykuły z dziedziny medycyny i nauk biologicznych PubMed istnieje obecnie 1949 badań wykazujących działanie manganu.
13
przeanalizowanych badań
10
wskazywało istotny statystycznie pozytywny wpływ na organizm

SULFORAFAN

EKSTRAKT Z ZIELA BROKUŁU (BRASSICA OLERACEA L.) ZAWIERAJĄCY SULFORAFAN

Sulforafan to aktywny biologicznie związek chemiczny z grupy izotiocyjanianów. Występuje głównie w warzywach krzyżowych, a jego największe stężenie odnotowuje się w brokułach. Związek ten wykazuje wiele właściwości cennych dla organizmu. To źródło witamin, składników mineralnych i polifenoli.

50 mg
Ekstrakt z kiełków brokułu (Brassica oleracea L.) zawierający sulforafan
 

Ostatnie lata przyniosły większą świadomość na temat wpływu tego co jemy na nasze zdrowie. Postęp w technologii żywności pozwala na badanie poszczególnych składników żywnościowych i substancji aktywnych zawartych w żywności, dzięki czemu wiemy jakie działanie mogą wywierać na nasz organizm. Bardzo dobrym rozwiązaniem jest spożywanie kiełków, które są dużo bogatszym źródłem związków fitochemicznych, a w dodatku zawierają dużo mniejszą ilość pestycydów ze względu na specyficzne warunki uprawy.

Dlaczego warto wprowadzić do diety kiełki brokułu?

 

Charakterystyka ogólna

Kiełki brokułów należące do rodziny Brassicaceae zawierają bardzo duże ilości prozdrowotnych fitochemikaliów (polifenole), minerałów (selen, potas, mangan) i witamin (A, C, K, B6). Wysoka zawartość związków takich jak flawonoidy sprawia, że wykazują silne właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne. Głównym związkiem odpowiedzialnym za działanie ekstraktu z kiełków brokułu jest sulforafan- aktywny biologicznie związek należący do grupy izotiocyjaninów. Jego obecność w naszej diecie może przełożyć się na dłuższe zachowanie dobrej kondycji. (1)

KURKUMINA

EKSTRAKT Z KŁĄCZA OSTRYŻU DŁUGIEGO (CURCUMA LONGA L.) CURCUGEN™

Kurkumina jest aktywnym związkiem organicznym, wyizolowanym z kłącza ostryżu długiego (Curcuma longa). Kurkuma przyczynia się do zachowania sprawności układu odpornościowego, utrzymania odporności na alergie, wspiera pracę wątroby i ułatwia trawienie, a także wykazuje znaczące właściwości antyoksydacyjne.

100 mg

KORDYCEPS

EKSTRAKT Z GRZYBNI KORDYCEPSU CHIŃSKIEGO (CORDYCEPS SINENSIS (BERK.) SACC.) W TYM POLISACHARYDY, KORDYCEPINY I ADENOZYNY

Kordyceps, czyli inaczej maczużnik chiński, stosowany jest od wieków w dalekowschodniej medycynie tradycyjnej. Zaliczany do tzw. superfoods, czyli produktów o wyjątkowych wartościach odżywczych. Naturalnie występuje na wysokogórskich terenach Nepalu i Tybetu.

30 mg
Ekstrakt z grzybni (Cordyceps sinensis) w tym polisacharydy i adenozyna
Czy kordyceps, to grzyb długowieczności?

Ostatnie lata przyniosły wzrost świadomości społeczeństwa na temat szeroko pojętego zdrowego stylu życia. Częściej wybieramy produkty nieprzetworzone, uczęszczamy na siłownię, wybieramy odpowiednio dobraną suplementację pod wyniki badań z krwi. Dużą popularnością cieszą się również produkty zaliczane do tzw. super foods- żywności funkcjonalnej, która oprócz podstawowej roli odżywczej niesie również korzyści prozdrowotne. Czy grzyby możemy zaliczyć do tej grupy? Przekonajmy się.

 

Kilka słów o Cordyseps sinensis

Cordyceps sinensis (maczużnik chiński) jest pasożytniczym grzybem należącym do rodziny Clavicipitaceae. Od dawna jest częścią tradycyjnej medycyny chińskiej wykazując wiele właściwości. (1) Rodzaj Cordyceps obejmuje około 400 różnych gatunków, co sprawia, że są bardzo trudne do zidentyfikowania. Pierwsze raporty o zastosowaniu grzybni maczużnika sięgają 1400 roku, kiedy to była wykorzystywana przez tybetańskich lekarzy. Liczne doniesienia naukowe ostatnich lat sprawiły, że zapotrzebowanie na te grzyby wzrosło. Cordyceps sinensis jest najlepiej znany ze swoich właściwości wzmacniających organizm.

Cordyceps sinensis: (3), (4), (5)

  • podnosi odporność organizmu
  • jest silnym przeciwutleniaczem
  • zwiększa wydajność sportową
  • łagodzi objawy stresu

 

Co znajdziemy w ekstrakcie z grzybni Cordyceps sinensis?

Maczużnik chiński charakteryzuje się obecnością dobrze przyswajalnego białka, którego zawartość wynosi 1,5- 3,6%. Za jego wysoką wartość odżywczą odpowiada kombinacja aminokwasów obejmująca również wszystkie aminokwasy egzogenne, które nie są syntetyzowane w naszym organizmie. Znajdziemy tam również niewielkie ilości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, z czego w największej objętości występuje kwas oleinowy i linolenowy. Ponadto grzybnia Cordycepsu jest również źródłem witamin takich jak B2, B3, B9, C, B12 oraz witaminy E. (6)

Związki bioaktywne kordycepsu: (7), (8)

  • polisacharydy: jest to bardzo liczna grupa związków występująca w grzybach, a w szczególności glukany różniące się między sobą wielkością cząsteczek, masą cząsteczkową oraz aktywnością biologiczną.
  • kordycepina: nukleozyd, jedna z głównych substancji bioaktywnych grzybów z rodzaju Cordyceps.
  • adenozyna: organiczny związek chemiczny z grupy nukleozydów, który spełnia w naszym organizmie szereg funkcji związanych z procesami biochemicznymi, takimi jak transport energii, przekazywanie informacji genetycznej a także udział w neuroprzekaźnictwie.

 

Bezpieczeństwo spożywania grzybów leczniczych

Maczużnik chiński został zaliczony przez FDA (Amerykański Urząd ds. Żywności i Leków) jako żywność ogólnie uznaną za bezpieczną. Amerykańska Akademia Nauk uznała gatunek grzyba Cordyceps sinensis za potencjalnie bezpieczny i przynoszący korzyści zdrowotne. Ponadto Europejska Komisja ds. żywności funkcjonalnej zaklasyfikowała maczużnika chińskiego do grupy nutraceutyków. Przyjmowanie ekstraktów z kordycepsu w odpowiednich ilościach nie powoduje wystąpienia działań niepożądanych mogących negatywnie wpłynąć na zdrowie. (9)

Dostępne obecnie na rynku preparaty dietetyczne zawierające ekstrakty z grzybni Cordyceps sinensis zawierają zazwyczaj od 600‑750 mg. Warto zwrócić uwagę na ilość kordycepiny oraz adenozyny zawartych  w ekstrakcie. (10)

 

Cordyceps, a procesy anti‑aging?

Czy ekstrakt z grzybni Cordyceps sinensis faktycznie hamuje procesy starzenia się organizmu? W pewnym stopniu, tak! Jak pisaliśmy wcześniej maczużnik wykazuje bardzo silne właściwości przeciwutleniające, co oznacza, że „wymiata” z naszego organizmu wolne rodniki oraz obniża poziom stresu oksydacyjnego w komórkach. Jest to dość powszechne działanie, ale zobaczmy jak przebiega to dokładnie. W badaniu na modelach zwierzęcych doprowadzono do indukowanych procesów starzenia, po czym zaczęto podawać zwierzętom wyciąg z Cordycepsu i badać ich funkcje. Obserwując strukturę hipokampu (elementu układu limbicznego odpowiedzialnego głównie za procesy pamięciowe) zauważono efekt konserwujący na jego strukturę, jaki wywołał ekstrakt. Poprawiła się aktywność enzymów antyoksydacyjnych, a obniżone zostały wskaźniki starzenia, takie jak aktywność peroksydacji lipidów oraz monoaminooksydazy B. Jak widzimy Cordyceps faktycznie dość silnie wpływa na cofnięcie się pewnych procesów związanych ze starzeniem organizmu. Nie jest to wygładzenie zmarszczek, a coś o wiele ważniejszego.

 

W bazie danych obejmujących artykuły z dziedziny medycyny i nauk biologicznych PubMed istnieje obecnie 1662 badań wykazujących działanie Cordyceps sinensis.
15
przeanalizowanych badań
10
wskazywało istotny statystycznie pozytywny wpływ na organizm

KOENZYM Q10

KOENZYM Q10

Pomocny w uzupełnianiu niedoboru ważnych antyoksydantów

Koenzym Q10 jest związkiem, który występuje we wszystkich komórkach naszego ciała. Ze względu na to, że powyżej 35. roku życia nasz organizm nie jest w stanie wytworzyć go w ilościach, które zapewnią mu prawidłowe funkcjonowanie, warto dostarczyć go w postaci suplementu diety.

50 mg
Koenzym Q10
Kompleksowe wsparcie Twojego organizmu

Zdrowy styl życia jest ostatnio jednym z najistotniejszych światowych trendów. Coraz więcej osób zmienia swoje wzorce żywieniowe, jak również wprowadza świadomą suplementację opartą o wcześniejszą diagnostykę laboratoryjną.

W związku z tym pojawia się pilna potrzeba uaktualnienia i usystematyzowania badań potwierdzających skuteczność wielu substancji użytych w suplementach diety, gdyż to one informują nas o skuteczności i bezpieczeństwie poszczególnych preparatów.

Koenzym O10 to związek znany nam głównie z kosmetyków przeciwzmarszczkowych i „odmładzających” ma działanie daleko wykraczające poza to wykorzystywane w kosmetologii.

Czym jest i jak wpływa na nasz organizm? – wyjaśniamy poniżej.

 

Charakterystyka ogólna

Koenzym Q10, nazywany również ubichinonem jest witaminopodobnym związkiem, który jest syntetyzowany w naszym organizmie z tyrozyny. Został on wyizolowany w roku 1957 z mitochondrium mięśnia sercowego i od tamtej pory jego popularność cały czas rośnie (1).

Jego występowanie w organizmie ludzkim i zwierzęcym jest bardzo powszechne. Właśnie stąd wzięła się jego nazwa- ubichinon (ubitarius‑wszechobecny). Jest on jednym z ważniejszych przeciwutleniaczy w naszym organizmie, gdyż oprócz usuwania wolnych rodników i niwelowania niekorzystnych skutków działania stresu oksydacyjnego, odpowiada również za regenerację innego bardzo silnego przeciwutleniacza jakim jest α-tokoferol (2).

Koenzym Q10 jest odpowiedzialny za prawidłowe funkcjonowanie wszystkich narządów w naszym organizmie (3).

Odpowiednia dieta może przyczynić się do częściowego pokrycia zapotrzebowania na koenzym Q10. Gdzie go znajdziemy?

 

Źródła w żywności

Największe ilości koenzymu Q10 znajdują się w surowym mięsie: sercu, nerkach, wątrobie i śledzionie. Ponadto znajdziemy go w produktach, które są też źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych: olejach roślinnych, nasionach lnu czy słonecznika.

Owoce oraz warzywa zawierają małe ilości koenzymu i jeśli połączymy to z niską przyswajalnością tego związku z diety, to możliwe jest, iż ta grupa produktów nie przyczyni się do uzupełnienia jego niedoborów w organizmie.

Jak przedstawia się dokładna zawartość koenzymu Q10 w różnych grupach produktów (4)?

  • olej rzepakowy: 63,5 µg/g
  • wołowina: 36,5 µg/g
  • wątróbka wieprzowa: 22,7 µg/g
  • szynka wieprzowa: 20,0 µg/g
  • tuńczyk: 15,9 µg/g
  • kurczak: 14,0 µg/g
  • pstrąg: 8,5 µg/g
  • czarna porzeczka: 3,4 µg/g

Ciekawostka

Koenzym Q10 jest związkiem nierozpuszczalnym w wodzie, za to doskonale rozpuszczalnym w tłuszczach. Zgodnie z tym, jego najlepiej przyswajalną postacią będzie ta, która zakłada wymieszanie go z lecytyną sojową i zamknięcie w kapsułce (5).

Jego rozpuszczalność w tłuszczach powoduje, iż wchłanialność z przewodu pokarmowego będzie dużo wyższa jeśli przyjmiemy go po posiłku, a nie na czczo.

Warto również pamiętać, że koenzym Q10 jest bardzo wrażliwy na działanie wysokich temperatur, co powoduje, że jego poziom w produktach spożywczych podczas gotowania gwałtownie spada (6).

 

Warto wiedzieć

Biosynteza (powstawanie) koenzymu Q10 jest zwiększona w wyniku działania różnych czynników. Jednym z nich jest stres oksydacyjny, spowodowany nieprawidłowym stylem życia, który zaburza równowagę pomiędzy wolnymi rodnikami, a przeciwutleniaczami.

Aby zapobiegać dalszemu niekorzystnemu działaniu stresu oksydacyjnego organizm doprowadza do wzmożonej syntezy koenzymu, który skutecznie likwiduje wolne rodniki, tym samym obniżając poziom oksydacji (7).

Ponadto biosynteza koenzymu Q10 wzrasta w obecności witaminy B2 , B6 i B12 oraz kwasu foliowego i pantotenowego (8).

 

Zapotrzebowanie 

Przyjmuje się, iż dzienne zapotrzebowanie organizmu na koenzym Q10, to 30 mg. Rośnie ono u osób aktywnych fizycznie, zawodowych sportowców oraz osób starszych. Niektóre źródła donoszą, iż po 50 roku życia wskazana jest suplementacja koenzymu Q10 (9).

Sugerowana, dzienna porcja koenzymu Q10 różni się w zależności od potrzeb. Zazwyczaj u porcja waha się od 30 do 100 mg, natomiast w przypadku niektórych osób może sięgać nawet do 1200 mg na dobę (10).

W bazie danych obejmujących artykuły z dziedziny medycyny i nauk biologicznych PubMed istnieje obecnie 15 146 badań wykazujących działanie koenzymu Q10.
22
przeanalizowanych badań
18
wskazywało istotny statystycznie pozytywny wpływ na organizm

NAC

N‑ACETYLOCYSTEINA (NAC)

N‑acetylocysteina jest organicznym związkiem chemicznym i N‑acetylową pochodną cysteiny, która jest endogennym aminokwasem siarkowym naturalnie występującym w naszym organizmie oraz w białkach pokarmowych.

150 mg
N-acetylocysteina
Wzmocnij swój organizm

Obecne czasy, tempo życia, poziom stresu, z którym mierzymy się każdego dnia są wielkim wyzwaniem dla społeczeństwa. Oczekiwania związane z pracą i życiem codziennym bardzo często nas przerastają i osłabiają naszą psychikę. Niezmiernie ważne jest zachowanie zdrowego balansu pomiędzy pracą, a życiem prywatnym, a ponadto wspieranie organizmu związkami, które mogą pozytywnie wpłynąć na jego funkcjonowanie.

 

Charakterystyka ogólna

N‑acetylocysteina jest organicznym związkiem chemicznym i N‑acetylową pochodną cysteiny, która jest endogennym aminokwasem siarkowym naturalnie występującym w naszym organizmie oraz w białkach pokarmowych. (1) Jest odpowiedzialna za syntezę białek, enzymów, kofaktorów, jak również bierze udział w syntezie jednego z najsilniejszych antyoksydantów wewnątrzkomórkowych- glutationu. Ma zdolność do zmniejszania lepkości śluzu, dzięki czemu ułatwia usuwanie wydzieliny z dróg oddechowych. Wykazuje również działanie przeciwutleniające.

 

Źródła pokarmowe

N‑acetylocysteina jest pochodną powszechnie występującego w żywności aminokwasu- cysteiny, stąd obu związków będą dostarczać nam podobne produkty. Aminokwasy są związkami, które głównie znajdziemy w produktach odzwierzęcych bogatych w białko, jednak nie są to jedyne źródła tego związku. Poniżej przedstawiamy listę produktów, w jakich należy szukać N‑acetylocysteiny: (2)

  • w mięsie – 220‑240 mg/100 g
  • w łososiu – 219 mg/100 g
  • w soli (ryba) – 362 mg/100 g
  • w parmezanie – 246 mg/100 g
  • w jaju kurzym – 272 mg/100 g
  • w pistacjach – 449 mg/100 g
  • w orzechach włoskich – 208 mg/100 g
  • w nasionach słonecznika – 451 mg/100 g
  • w soi – 655 mg/100 g

Podane ilości L‑cysteiny w produktach spożywczych mogą się różnić w zależności od pochodzenia produktu, obróbki termicznej, czasu przechowywania i innych czynników wpływających na jakość pożywienia.

 

Zalecane porcje

Zalecana porcja NAC jest kwestią bardzo indywidualną i zależy od wielu czynników, ale najważniejszymi jest masa ciała i cel naszej suplementacji. Przyjęto, że porcja dobowa waha się pomiędzy 500, a 1500 mg. Warto wraz z suplementacją tego związku przyjmować  witaminę C. Najkorzystniej jest stosować NAC rano, gdyż jej działanie stymulujące ośrodkowy układ nerwowy może utrudniać zasypianie.

Ważne jest obserwowanie swojego organizmu i profilaktyczne badania oraz sprawdzanie poziomu stężenia witamin we krwi, aby móc wyeliminować pewne przyczyny występowania danych objawów.

 

Czy N‑acetylocysteina działa przeciwstarzeniowo?

Pośrednio, jak najbardziej tak! Związek ten razem z glutaminą i glicyną bierze udział w syntezie najmocniejszego wewnątrzkomórkowego antyoksydantu- glutationu. Jest on odpowiedzialny za obniżanie poziomu stresu oksydacyjnego w organizmie, który prowadzi do procesów starzenia się komórek. Ponadto ma zdolność do „wymiatania” wolnych rodników. One z kolei przyczyniają się do osłabienia i powolnego wyniszczenia organizmu. Dzięki N‑acetylocysteinie możliwa jest zwiększona produkcja glutationu.

 

W bazie danych obejmujących artykuły z dziedziny medycyny i nauk biologicznych PubMed istnieje obecnie 15 939 badań wykazujących działanie N‑acetylocysteiny (NAC).
27
przeanalizowanych badań
23
wskazywało istotny statystycznie pozytywny wpływ na organizm

GLICYNA

GLICYNA

Glicyna jest organicznym związkiem chemicznym należącym do grupy aminokwasów. Jest najprostszym aminokwasem białkowym, który jako jedyny nie jest czynny optycznie. Postacią czynną biologicznie jest L‑glicyna.

150 mg
Glicyna
„Suplementacja aminokwasami jest korzystna jedynie dla sportowców”- obalamy mity

Białka są podstawowym elementem budulcowym naszego organizmu. Budują nasze mięśnie, narządy, ścięgna, skórę, paznokcie oraz włosy. Wchodzą w skład enzymów oraz hormonów, które są związkami biologicznie czynnymi i pełnią w organizmie kluczowe funkcje. Jednostkami budulcowymi białek, są aminokwasy, w tym glicyna, która zalicza się do grupy 20 aminokwasów białkowych niezbędnych naszemu organizmowi. Oprócz tej grupy istnieją również aminokwasy niebiałkowe, które liczą aż 300 związków. Są one bardzo zróżnicowaną grupą związków, bez których nie byłoby możliwe życie. Przyjęto, iż głównymi funkcjami jakie spełnia glicyna są te budulcowe, jednak zgodnie z badaniami wiemy, że posiada też inne, dość zaskakujące właściwości.

 

Czym jest glicyna?

Glicyna jest organicznym związkiem chemicznym należącym do grupy aminokwasów. Jest najprostszym aminokwasem białkowym, który jako jedyny nie jest czynny optycznie. Nasz organizm ma zdolność do syntetyzowania glicyny z choliny, seryny, hydroksyproliny i treoniny, dlatego też zalicza się do aminokwasów endogennych. Uważa się, że ilości syntetyzowane w organizmie nie są wystarczające i musi być również dostarczana z diety. (1) Postacią czynną biologicznie jest L‑glicyna. Jest ona prekursorem kilku kluczowych metabolitów, takich jak kreatyna, glutation, hem czy puryny oraz składnikiem budulcowym kolagenu. Jako neuroprzekaźnik pełni kluczowe role w utrzymaniu prawidłowej pracy mózgu, przeprowadzaniu procesów metabolicznych oraz rozwoju mięśni. Wpływa również na funkcjonowanie układu pokarmowego i immunologicznego, poprawiając odporność organizmu. (2)

Glicyna: (3), (4), (5)

  • zmniejsza uczucie zmęczenia
  • pomaga w zaburzeniach snu
  • poprawia funkcjonowanie układu nerwowego

 

Dietetyczne źródła glicyny

Glicyna jest aminokwasem, dlatego też jej głównymi źródłami będą produkty bogate w białko. W celu zapewnienia sobie odpowiedniej podaży i uzupełnieniu poziomów syntetyzowanej glicyny w naszym organizmie, powinniśmy pamiętać o spożywaniu takich produktów jak: (6)

  • drób
  • zarodki pszenne, otręby pszenne
  • owoce morza
  • ryby
  • jaja
  • twaróg
  • ser żółty i inne przetwory mleczne

Spożywanie produktów bogatych w białko pozwala na zapewnienie sobie odpowiedniej podaży nie tylko glicyny, ale również pozostałych aminokwasów, a w szczególności tych egzogennych, które nie są wytwarzane w naszym organizmie. W pewnych przypadkach, gdy podaż białka jest niedostateczna wskazana jest suplementacja poszczególnych aminokwasów lub wspomaganie się odżywkami białkowymi zawierającymi zazwyczaj komplet niezbędnych aminokwasów.

 

Glicyna, a układ nerwowy

Aminokwas ten wykazuje bardzo korzystne działanie na pracę mózgu oraz ośrodkowego układu nerwowego. Jakie mechanizmy za tym stoją? Otóż glicyna uczestniczy w syntezie związków chemicznych, które są źródłem energii dla mózgu oraz komórek nerwowych. Ponadto jest zaangażowana w regulację przewodzenia impulsów nerwowych w organizmie poprzez kontrolowanie poziomu elektrolitów, takich jak potas, chlor oraz wapń. Wiąże się to również ze zmniejszaniem nadpobudliwości neuronów, co przyczynia się do poprawy jakości snu. (7)

 

Ciekawostka

Jaką rolę odgrywa glicyna? Otóż jest ona w stanie obniżać poziom homocysteiny we krwi po spożyciu przez nas posiłku z dużą ilością białka. Dodatkowo należy pamiętać, aby zapewnić sobie odpowiednią podaż witamin z grupy B, choliny oraz kwasu foliowego, których współdziałanie z glicyną pomoże zachować równowagę naszego organizmu.

 

W bazie danych obejmujących artykuły z dziedziny medycyny i nauk biologicznych PubMed istnieją obecnie 86 593 badania wykazujące działanie glicyny.
10
przeanalizowanych badań
9
wskazywało istotny statystycznie pozytywny wpływ na organizm

MSM

METYLOSULFONYLOMETAN (MSM)

Metylosulfonylometan (MSM, metylosiarczan metanu lub dimetylosulfon) jest organicznym związkiem chemicznym zawierającym siarkę. Metylosulfonylometan jest związkiem obecnym w każdej komórce wszystkich żywych organizmów i jest im niezbędny do życia. Bierze udział w syntezie aminokwasów, niektórych enzymów, przeciwciał oraz najsilniejszego antyoksydantu wewnątrzkomórkowego- glutationu. Uczestniczy również w procesach syntezy kolagenu i keratyny.

220 mg
Metylosulfonylometan
Wsparcie Twoich stawów

Od pewnego czasu obserwujemy znaczną zmianę w stylu życia oraz sposobie odżywiania się społeczeństwa. Wiele osób przechodzi na dietę wegańską lub wegetariańską. Znaczna część z nas korzysta również z usług dietetyków, którzy dobierają odpowiedni sposób odżywiania i edukują na temat zdrowego stylu życia oraz prawidłowej suplementacji. Wspomaganie organizmu poprzez stosowanie różnego rodzaju suplementów diety stało się niezwykle modne, i o ile przyjmowane substancje są dostosowane do naszego stanu zdrowia mogą przynieść wiele korzyści. Na rynku jest dostępnych wiele preparatów z wyciągami roślinnymi, jak również ze związkami mniej znanymi, takimi jak metylosulfonylometan, którego długa nazwa może nie być zachęcająca, a jednak ma on wielki potencjał.

Poznajmy go bliżej.

 

Charakterystyka ogólna

Metylosulfonylometan (MSM, metylosiarczan metanu lub dimetylosulfon) jest organicznym związkiem chemicznym zawierającym siarkę. Pozyskiwany jest zazwyczaj z miazgi sosnowej, a dokładniej ligniny, w skład której wchodzi siarka. Metylosulfonylometan jest związkiem obecnym w każdej komórce wszystkich żywych organizmów i jest im niezbędny do życia. Bierze udział w syntezie aminokwasów, niektórych enzymów, przeciwciał oraz najsilniejszego antyoksydantu wewnątrzkomórkowego- glutationu. Uczestniczy również w procesach syntezy kolagenu i keratyny, co wskazuje na jego wpływ w utrzymaniu zdrowej skóry, włosów i paznokci. (1)

Metylosulfonylometan: (2), (3), (4)

  • wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego
  • wspiera regenerację organizmu po intensywnym wysiłku

 

Źródła pokarmowe MSM

Związek ten jest dość powszechnie spotykany w produktach spożywczych, jednak charakteryzuje się słabą biodostępnością. Poniżej podajemy listę produktów, w których znajdziemy MSM: (5), (6)

  • nasiona słonecznika
  • czosnek
  • cebula
  • soczewica
  • soja
  • jogurt naturalny
  • owoce morza
  • świeże owoce i warzywa

Mniejsze ilości MSM zostały również odnotowane w często spożywanych napojach, takich jak kawa, herbata oraz piwo.

 

Bezpieczeństwo suplementacji

Agencja Żywności i Leków nadała metylosulfonylometanowi status GRAS (Generally Recognized as Safe), co oznacza, iż został powszechnie uznany za związek bezpieczny. (7)

 

Ciekawostka

Jak wiemy dieta jest jednym z głównych czynników mających wpływ na modulowanie składem i funkcjami mikrobioty jelitowej. Określone składniki pokarmowe mogą wpływać na zwiększanie liczby pożytecznych drobnoustrojów jelitowych wytwarzających metabolity o właściwościach prozdrowotnych. Jak wykazały badania mikrobiota jelitowa jest odpowiedzialna za zwiększenie lub zmniejszenie biodostępności metylosulfonylometanu. Bakterie powszechnie uznawane za pożyteczne, takie jak Lactobacillus i Bifidobacterium poprawiają wchłanianie MSM. Dlatego też warto zadbać o odpowiednią podaż błonnika pokarmowego i dobrze zbilansowaną dietę. (8)

 

W bazie danych obejmujących artykuły z dziedziny medycyny i nauk biologicznych PubMed istnieją obecnie 334 badańnia wykazujące działanie MSM.
19
przeanalizowanych badań
13
wskazywało istotny statystycznie pozytywny wpływ na organizm

ALA

KWAS ALFA‑LIPONOWY (ALA)

Kwas alfa‑liponowy jest związkiem rozpuszczalnym zarówno w wodzie, jak i tłuszczach, stąd jest w stanie wywoływać ogólnoustrojowe działanie przeciwutleniające. Jest związkiem, który w dużych ilościach występuje w mitochondriach i pełniącym niezbędne funkcje enzymatyczne.

300 mg
Kwas alfa‑liponowy
Nietypowy przeciwutleniacz

Przeciwutleniacze to jedne z najbardziej pożądanych obecnie związków przez naukowców. Kojarzone są głównie z efektami przeciwstarzeniowymi jakie mogą przynosić naszemu organizmowi.  Jednak nie odpowiadają one za redukowanie zmarszczek, a za procesy o wiele ważniejsze. Jednym z tych związków jest kwas alfa‑liponowy, który odznacza się dość specyficznym działaniem, gdyż jest związkiem rozpuszczalnym zarówno w wodzie, jak i tłuszczach, stąd jest w stanie wywoływać ogólnoustrojowe działanie przeciwutleniające.

Czym jest i skąd go pozyskać? Odpowiadamy poniżej.

 

Charakterystyka ogólna

Kwas alfa‑liponowy znany również pod takimi nazwami jak kwas 1,2‑ditiolano‑3-pentanowy lub kwas tiooktanowy. Jest związkiem, który w dużych ilościach występuje w mitochondriach i pełniącym niezbędne funkcje enzymatyczne. Jest związkiem powszechnie występującym w naturze, gdyż jest wytwarzany przez rośliny, zwierzęta oraz ludzi. Jest kofaktorem dla kompleksów enzymatycznych, dzięki czemu możliwe jest wytwarzanie energii niezbędnej komórkom naszego ciała. Ma zdolność do łączenia się z białkami. Bierze udział w metabolizmie glukozy oraz lipidów, a ponadto przyczynia się do odbudowy wewnętrznych systemów antyoksydacyjnych. (1)

Kwas alfa‑liponowy: (2), (3)

  • jest silnym przeciwutleniaczem
  • wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu sercowo‑naczyniowego
  • poprawia pracę wątroby
  • obniża poziom cholesterolu

 

W jakich formach występuje kwas alfa‑liponowy?

Kwas alfa‑liponowy występuje w dwóch formach enancjomerycznych, co z chemicznego punktu widzenia oznacza, iż są swoimi odbiciami lustrzanymi.

  1. Forma R- występuje naturalnie; jej źródłem są produkty żywnościowe; jest to forma, która ulega szybszemu wchłanianiu w jelitach niż enancjomer S; jego stężenie w osoczu jest wyższe niż formy S (4)
  2. Forma S- jest wytwarzana głównie w procesach chemicznych; odznacza się dużo gorszą biodostępnością i wchłanialnością niż forma R (4)

Suplementy diety są źródłem obu form enancjomerycznych kwasu alfa‑liponowego.

 

Czy musimy dostarczać sobie kwas alfa‑liponowy z dietą?

Kwas alfa‑liponowy jest syntetyzowany w naszym organizmie z cysteiny oraz kwasów tłuszczowych. Niektóre źródła podają, iż proces ten jest wystarczający do wytworzenia ilości potrzebnych naszemu organizmowi do prawidłowego funkcjonowania. Postęp w badaniach pokazał jednak, że dla optymalizacji procesów za jakie odpowiada kwas alfa‑liponowy część tego kwasu musi być pozyskiwana ze źródeł pokarmowych. (5)

Gdy stężenie kwasu alfa‑liponowego utrzymuje się na minimalnym poziomie, odpowiada za przebieg podstawowych procesów metabolicznych. Jednak w momencie, kiedy stosujemy dodatkową suplementację, a w organizmie pojawia się nadwyżka kwasu alfa‑liponowego, zostaje aktywowane jego silne działanie antyoksydacyjne. (5)

 

Źródła pokarmowe kwasu alfa‑liponowego: (5)

  • pomidory
  • brokuły
  • brukselka
  • groszek ogrodowy
  • ziemniaki
  • otręby ryżowe
  • czerwone mięso
  • wątróbka
  • drożdże Saccharomyces cerevisiae

 

Ciekawostka

Duży wpływ na biodostępność kwasu alfa‑liponowego ma wiek. Badaczom udało się wykazać, że biodostępność oraz stężenie kwasu alfa‑liponowego w osoczu są znacznie wyższe u osób po 75 roku życia, niż u osób w wieku 18‑45 lat. (6) Na biodostępność kwasu alfa‑liponowego wpływa również forma w jakiej jest podawany. Doustne przyjmowanie płynnej postaci kwasu cechuje się dużo lepszą biodostępnością niż przyjmowanie go w postaci kapsułek. Ponadto przyjmowanie go na pusty żołądek wykazuje wyższą przyswajalność. Po spożyciu kwasu alfa‑liponowego tuż po posiłku jego wchłanialność zmniejsza się aż o 20%. (7)

W bazie danych obejmujących artykuły z dziedziny medycyny i nauk biologicznych PubMed istnieje obecnie 5 345 badań wykazujących działanie kwasu alfa liponowego.
24
przeanalizowanych badań
19
wskazywało istotny statystycznie pozytywny wpływ na organizm
DARMOWA DOSTAWA OD 300zł
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Waluty
Inni kupili również
Producenci
więcej więcej
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony