Health Labs 4HER LittleMe Wsparcie Przebiegu Ciąży 150kaps SUPLEMENT DIETY

Dostępność: dostępny
Wysyłka w: 24 godziny
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena: 148,00 zł 148.00
ilość szt.
Zyskujesz 35 pkt [?]

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
Ocena: 0
Kod produktu: 9D8F-4582C

Opis

LittleMe

 

Formuła wspierająca prawidłowy rozwój ciąży

  • dbaj o prawidłowy przebieg ciąży
  • dbaj o prawidłowy rozwój płodu
  • przeciwdziałaj porannym nudnościom

Odpowiedni dla wegan

Składniki suplementu diety LittleMe

SKŁADNIKI AKTYWNE
 

MAGNEZ

MAGNEZ (TAURYNIAN MAGNEZU, SOLE MAGNEZOWE KWASU CYTRYNOWEGO)

 

Magnez pełni bardzo ważną rolę w naszym organizmie, m.in. przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia i pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego i mięśni. Połączenie acetylotauryny i magnezu jest jedną z lepiej biodostępnych form.

273,9 mg
73% RWS*
Magnez
Bohater fantastycznej czwórki pierwiastków w naszym organizmie

Magnez jest silnie powiązany z kluczowymi mediatorami odpowiedzi na stres i bierze udział w jej regulacji. Stres powoduje niedobory magnezu, a niedobory magnezu mogą zwiększać podatność naszego organizmu na stres. Dlatego istnieje coś takiego jak błędne koło magnezu i stresu. Jednak mówiąc o nim, nie możemy się skupiać jedynie na aspekcie związanym ze stresem. Musimy wiedzieć, że jest to jeden z najważniejszych składników mineralnych, który umożliwia przeprowadzanie większości procesów w naszym organizmie. Wniosek jest jeden: bez magnezu, nie ma życia.

 

Dlaczego warto polubić się z magnezem?

Magnez jest niezbędnym składnikiem mineralnym dla ludzi i niewątpliwie niezastąpionym! Większość procesów metabolicznych i biochemicznych nie może się odbyć bez obecności tego pierwiastka. Bierze udział w syntezie białek i kwasów nukleinowych, w regulacji szlaków metabolicznych, transmisji neuronalnej, jak również w regulacji rytmu serca. Jego odpowiedni poziom jest konieczny dla zachowania optymalnych funkcji układu nerwowego, pokarmowego czy odpornościowego. Komponując codzienne posiłki warto zwrócić uwagę czy pojawiają się na naszym talerzu źródła magnezu, którego nasz organizm sam nie wyprodukuje. To my musimy zadbać, aby nigdy nie wyczerpał się rezerwuar magnezu w naszym organizmie.

 

Działanie magnezu:

  • przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia
  • pomaga w utrzymaniu równowagi elektrolitowej
  • przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego
  • pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego
  • pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu mięśni
  • pomaga w prawidłowej syntezie białka
  • pomaga w utrzymaniu prawidłowych funkcji psychologicznych
  • pomaga w utrzymaniu zdrowych kości i zębów
  • odgrywa rolę w procesie podziału komórek

 

Dzienne zalecane spożycie

Przeprowadzane co jakiś czas badania konsekwentnie pokazują, że nie dostarczamy sobie z dietą wystarczających ilości magnezu. Badacze z USA w 2005 roku podali, że ponad 60% Amerykanów nie było w stanie osiągnąć zalecanego dziennego spożycia magnezu w swojej diecie. (1) Odpowiedzmy sobie w takim razie na pytanie: ile magnezu dziennie musimy sobie dostarczać, aby umożliwić naszemu organizmowi zachowanie względnej równowagi? Najnowsze dane pokazują, że dla mężczyzn ilość ta wynosi 420 mg, a dla kobiet 320 mg.

 

 

Źródła magnezu

Skoro poznaliśmy już konkretne liczby, to dowiedzmy się teraz skąd czerpać ten życiodajny pierwiastek.

Gdybyśmy zrobili ankietę i zapytali konsumentów gdzie znajdziemy największe ilości magnezu (oczywiście bierzemy pod uwagę jedynie jadalne źródła), to większość wskazałaby czekoladę. Tylko czy jest to najlepsza odpowiedź? Niekoniecznie. Owszem, gorzka czekolada ze względu na wysoką zawartość kakao (od 70 do 99%) jest całkiem dobrym źródłem magnezu, ale nie najlepszym.

Najlepsze źródła magnezu:

  • Komosa ryżowa (313 mg/ 100 g)
  • Kasza gryczana biała (231 mg/ 100 g)
  • Kasza bulgur (164 mg/100 g)
  • Kasza orkiszowa (136 mg/ 100g)
  • Pestki dyni (108 mg/ 20 g)
  • Migdały (81 mg/ 30 g)
  • Nasiona słonecznika (72 mg/ 30 g)
  • Płatki owsiane (69 mg/ 50 g)

Możemy tam jeszcze dopisać orzechy (laskowe, włoskie i pistacje), rośliny strączkowe, banany, owoce suszone (figi, daktyle, morele), pieczywo żytnie i oczywiście kakao.

Patrząc na przedstawione powyżej liczby, możemy łatwo zauważyć, że zjedzenie przez kobietę porcji komosy ryżowej powinno pokryć jej dzienne zapotrzebowanie na magnez. Natomiast w przypadku produktów, które muszą zostać poddane procesom obróbki termicznej mamy do czynienia z częściową utratą pierwiastków. Dlatego nie skupiajmy się na jednym źródle, sięgnijmy też po produkty gotowe do spożycia, np. po nasiona słonecznika, których 30 g, czyli 2 łyżki stołowe dostarczą nam aż 72 mg magnezu „na czysto”.

 

Warto zapamiętać!

Istnieje kilka czynników powodujących szybszą utratę magnezu z naszego organizmu. Jest to stosowanie diety wysokobiałkowej, diety bogatej w sód lub wapń, nadmierne spożywanie kofeiny i alkoholu, stosowanie diuretyków (leki moczopędne), inhibitorów pompy protonowej i antybiotyków (2). Mówimy tutaj oczywiście o dłuższych okresach ich.

 

Dla oceny stanu odżywienia dokonuje się pomiaru stężenia magnezu w surowicy. Prawidłowe wartości mieszczą się w przedziale 0,75- 0,95 mmol/l.

 

Tylko 1% magnezu jest pozakomórkowy, z czego 0,3% występuje w surowicy w trzech formach: wolnej (forma aktywna biologicznie), związanej z albuminą i występującej w kompleksie z innymi jonami. (3)

 

W bazie danych obejmujących artykuły z dziedziny medycyny i nauk biologicznych PubMed istnieje obecnie 8 218 badań wykazujących działanie magnezu.
33
przeanalizowanych badań
25
wskazywało istotny statystycznie pozytywny wpływ na organizm

ŻELAZO

ŻELAZO

Żelazo jest składnikiem mineralnym niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Pomaga w prawidłowym transporcie tlenu w organizmie, w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego, a także w prawidłowej produkcji czerwonych krwinek i hemoglobiny.

30 mg
214% RWS*
Żelazo
Zadbaj o swoją krew

W ostatnich latach zwiększyła się nasza świadomość na temat zdrowego stylu życia. Liczne kampanie i wiedza, którą dzielą się eksperci w mediach społecznościowych sprawiły, iż częściej wykonujemy badania diagnostyczne. Są one niezmiernie ważne w przypadku sprawdzenia poziomu mikro- i makroskładników. Jednym z pierwiastków, którego obecność w organizmie na odpowiednim poziomie jest kluczowa dla naszego zdrowia, jest żelazo.

Za co odpowiada żelazo i kiedy włączyć jego suplementację?

 

Charakterystyka ogólna

Żelazo jest składnikiem mineralnym niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Występuje w barwniku krwi- hemoglobinie, barwniku mięśni- mioglobinie, wielu enzymach tkankowych oraz w postaci ferrytyny- swoistego magazynu żelaza.

Najważniejszą funkcją żelaza jest branie udziału w procesie tworzenia erytrocytów, czyli czerwonych krwinek. Żelazo wpływa również na prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego. (1)

Ponadto żelazo jest zaangażowane w syntezę DNA i metabolizm cholesterolu. Wspiera funkcje mózgu wpływając na poprawę zdolności poznawczych i wspomaga pracę układu nerwowego. Jest odpowiedzialne za walkę z wolnymi rodnikami zmniejszając stres oksydacyjny.

Nasz organizm nie jest w stanie go sam wyprodukować, przez co musi być codziennie dostarczany z dietą lub poprzez odpowiednią suplementację. (2.)

Żelazo:

  • pomaga w prawidłowym transporcie tlenu w organizmie
  • pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego
  • pomaga w utrzymaniu prawidłowych funkcji poznawczych
  • przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego
  • pomaga w prawidłowej produkcji czerwonych krwinek i hemoglobiny
  • przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia
  • odgrywa rolę w procesie podziału komórek

 

W jakich produktach spożywczych znajdziemy najwięcej żelaza?

Żelazo w największych ilościach i w najlepiej dostępnej dla naszego organizmu formie występuje w mięsie. Produkty roślinne mogą również zawierać znaczne ilości żelaza, ale należy brać pod uwagę jego mniejszą przyswajalność.

Lista produktów obejmująca produkty bogate w żelazo wygląda następująco (3), (4):

  • czerwone mięso: wołowina, wieprzowina
  • drób
  • podroby (wątróbka)
  • ryby
  • żółtko jaja
  • natka pietruszki
  • nasiona roślin strączkowych (soja, groch, fasola)
  • kasza gryczana
  • pestki dyni
  • płatki owsiane
  • orzechy

 

Dzienne zapotrzebowanie

Zapotrzebowanie na żelazo jest uwarunkowane płcią. Wynika to z faktu znacznych strat tego pierwiastka podczas menstruacji.

Zapotrzebowanie mężczyzn na żelazo, niezależnie od wieku wynosi 10 mg/dobę. U kobiet jest ono również uzależnione od wieku. Pomiędzy 19 a 50 rokiem życia zapotrzebowanie na żelazo wynosi 18 mg/dobę. Po 50 roku życia, który potencjalnie wiąże się z rozpoczęciem okresu menopauzalnego spada ono do 10 mg/dobę. (5)

W przypadku kobiet w ciąży zapotrzebowanie na żelazo ustalone przez Instytut Żywności i Żywienia wynosi 27 mg/dobę. Normy te są znacznie wyższe od tych ustalonych przez EFSA, ze względu na wyniki badań przeprowadzonych w Polsce, które wyraźnie wskazują, iż co druga kobieta w ciąży wykazuje deficyty żelaza we krwi. Kobiety w okresie laktacji, a tym samym nie miesiączkujące powinny dostarczać sobie 10 mg żelaza na dobę. (3)

 

Warto zapamiętać!

Warto włączyć do diety produkty, które będą miały wpływ na zwiększoną przyswajalność tego pierwiastka. Do tej grupy należą produkty bogate w witaminę C, m.in. natka pietruszki, kiwi, aronia, czerwona papryka, kiszonki, soki z owoców cytrusowych.

Na zmniejszenie przyswajalności żelaza wpływają produkty będące źródłem polifenoli, np. herbata, kakao, jagody, winogrona i inne owoce oraz warzywa o ciemnych barwach. Nie należy również łączyć suplementacji żelaza z wapniem i cynkiem.

 

Suplementacja

Obecnie na rynku jest dostępnych wiele preparatów w postaci suplementów diety zawierających żelazo. Najczęściej występuje w postaci siarczanu żelaza, fumaranu żelaza (II) i glukonianu żelaza. Biodostępność żelaza w takich formach jest zdecydowanie lepsze niż w preparatach multiwitaminowych.

Ciekawostka

Wyróżnia się dwa rodzaje żelaza (6):

  • żelazo hemowe: występujące w produktach pochodzenia zwierzęcego
  • żelazo niehemowe: występujące w produktach pochodzenia roślinnego

Żelazo hemowe jest lepiej przyswajalną formą. Z wykorzystaniem żelaza niehemowego nasz organizm może mieć problemy. Ponadto jego wchłanianie z diety jest uwarunkowane poziomem żelaza w naszej krwi.

WITAMINA C

L‑ASKORBINIAN POTASU (WITAMINA C)

 

Witamina C jest silnym przeciwutleniaczem, pomaga w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym oraz wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i odpornościowego. Pomaga w prawidłowej produkcji kolagenu w celu zapewnienia prawidłowego funkcjonowania naczyń krwionośnych, kości, chrząstki, dziąseł, zębów oraz skóry.

80 mg
100% RWS*
Witamina C
Dlaczego tak bardzo jej potrzebujemy?

Witamina C budzi bardzo sprzeczne uczucia - u jednych nie cieszy się dużą sławą, inni natomiast cenią sobie jej dobroczynne właściwości. Jak to jest z tą witaminą C? Czy naprawdę jest przydatna i powinniśmy ją suplementować? Czy poprawia odporność?

Charakterystyka ogólna

Witamina C, czyli kwas askorbinowy, jest związkiem chemicznym, który jest dla nas niezbędny do funkcjonowania - z tego też powodu musimy dostarczać go wraz z pożywieniem. Kwas askorbinowy występuje zarówno w organizmach zwierzęcych, jak i roślinnych. U wielu zwierząt oraz ludzi nie jest syntetyzowany, czyli nie zostaje wytwarzany w organizmie i musi być przyjmowany z pokarmem.

W pożywieniu witaminę C można znaleźć zarówno w produktach pochodzenia zwierzęcego, jak i oczywiście roślinnego. Niestety, witamina pochodząca z pożywienia jest bardzo nietrwała - oznacza to, że jest wrażliwa na działanie wszelkich czynników zewnętrznych, które ją niszczą. Są to:

  • wysoka temperatura,
  • światło, 
  • powietrze.

Z tego też powodu tak wiele mówi się o tym, by jak najmniej przetwarzać owoce i warzywa, które zawierają ją w największej ilości, ponieważ już samo krojenie wpływa destrukcyjnie na witaminę C. Taki efekt sprawia, że pobieranie witaminy C wraz z pożywieniem jest nieco utrudnione, a jej dostarczana ilość trudna do zweryfikowania. Każde przetworzenie żywności, jak obieranie, krojenie, gotowanie, pieczenie niszczą zawartość witaminy C w poszczególnych produktach.

W tym przypadku suplementacja w celu poprawy zdrowia organizmu jest bardzo przydatna, zwłaszcza biorąc pod uwagę fakt, że syntetyczna witamina C jest bardziej stabilna.

Działanie witaminy C

Witamina C ma bardzo szeroki wpływ na cały organizm i bierze udział w różnych procesach.

  • Jest bardzo dobrym przeciwutleniaczem, dzięki czemu minimalizuje stres oksydacyjny i redukuje wolne rodniki.
  • Bierze udział w aktywacji wielu enzymów w organizmie.
  • Ma wpływ na syntezę (produkcję) kortykosteroidów oraz neuroprzekaźników.
  • Ma udział w syntezie kolagenu, przez co wpływa na prawidłowy stan tkanki łącznej. To wpływa również na szybsze gojenie się ran.
  • Wzmacnia dziąsła, zęby, przyczynia się do zminimalizowania próchnicy, poprzez redukcję bakterii ją powodujących.
  • Wzmacnia odporność organizmu.
  • Ma wpływ na równowagę psychiczną.

To potwierdza, że witamina C jest niezwykle istotna dla naszego organizmu i wszelkich procesów, które się w nim toczą. Dzięki niej jesteśmy w stanie poprawnie funkcjonować, a to nie wszystko, co nam oferuje.

Źródła witaminy C

Jak zostało wspomniane powyżej, witamina C znajduje się zarówno w produktach roślinnych, jak i odzwierzęcych. Może się to wydawać dobrą możliwością, aby ją dostarczyć, natomiast warto pamiętać o jej wrażliwości na wszelkie czynniki zewnętrzne.

Źródła roślinne (na 100 gramów produktu) to m.in.:

  • acerola - 1600 mg,
  • owoce róży - 426 mg,
  • nać pietruszki - 178 mg,
  • czarna porzeczka - 177 mg,
  • papryka - 107 mg,
  • truskawki - 63 mg,
  • pomarańcza - 53 mg,
  • cytryna - 53 mg.

Witamina C jest dostępna w szerokiej gamie owoców i warzyw, dlatego warto je spożywać, oczywiście w jak najmniej przetworzonej formie.

Źródła zwierzęce (na 100 gramów produktu) to m.in.:

  • wątróbka wołowa - 30 mg,
  • wątróbka wieprzowa - 22 mg,
  • dorsz - 2 mg,
  • pstrąg - 1 mg,
  • mleko krowie - 1 mg.

Przetworzenie tych produktów również będzie miało istotny wpływ na zawartość witaminy C - niestety wszystkie z nich spożywamy w zmienionej formie (smażone, pieczone, gotowane na parze).

Witamina C - zapotrzebowanie

Zapotrzebowanie na witaminę C u dorosłego człowieka wynosi od 45 do 90 mg na dobę. Jest to niezbędna ilość, jaką musimy dostarczyć do organizmu z zewnątrz.

Ciekawostki

  • Jako że witamina C zalicza się do najbardziej podstawowych witamin, jest przebadana w aż 67144 badaniach!
  • Suplementując witaminę C warto pamiętać, że wspiera ona przyswajanie żelaza - to dobra wskazówka dla osób, które cierpią na jego niedobór.
  • Jeżeli spożywasz duże ilości witaminy C, znacznie lepiej przyjmować ją w mniejszych porcjach, w kilkugodzinnych odstępach. Dzięki temu lepiej się przyswaja.
  • Witamina C najlepiej wchłania się w obecności bioflawonoidów, które występują wraz z nią w naturze.

 

W bazie danych obejmujących artykuły z dziedziny medycyny i nauk biologicznych PubMed istnieje obecnie 67 144 badań wykazujących działanie witaminy C.
18
przeanalizowanych badań
14
wskazywało istotny statystycznie pozytywny wpływ na organizm

KOENZYM Q10

KOENZYM Q10

Pomocny w uzupełnianiu niedoboru ważnych antyoksydantów

Koenzym Q10 jest związkiem, który występuje we wszystkich komórkach naszego ciała. Ze względu na to, że powyżej 35. roku życia nasz organizm nie jest w stanie wytworzyć go w ilościach, które zapewnią mu prawidłowe funkcjonowanie, warto dostarczyć go w postaci suplementu diety.

100 mg
Koenzym Q10
Kompleksowe wsparcie Twojego organizmu

Zdrowy styl życia jest ostatnio jednym z najistotniejszych światowych trendów. Coraz więcej osób zmienia swoje wzorce żywieniowe, jak również wprowadza świadomą suplementację opartą o wcześniejszą diagnostykę laboratoryjną.

W związku z tym pojawia się pilna potrzeba uaktualnienia i usystematyzowania badań potwierdzających skuteczność wielu substancji użytych w suplementach diety, gdyż to one informują nas o skuteczności i bezpieczeństwie poszczególnych preparatów.

Koenzym O10 to związek znany nam głównie z kosmetyków przeciwzmarszczkowych i „odmładzających” ma działanie daleko wykraczające poza to wykorzystywane w kosmetologii.

Czym jest i jak wpływa na nasz organizm? – wyjaśniamy poniżej.

 

Charakterystyka ogólna

Koenzym Q10, nazywany również ubichinonem jest witaminopodobnym związkiem, który jest syntetyzowany w naszym organizmie z tyrozyny. Został on wyizolowany w roku 1957 z mitochondrium mięśnia sercowego i od tamtej pory jego popularność cały czas rośnie (1).

Jego występowanie w organizmie ludzkim i zwierzęcym jest bardzo powszechne. Właśnie stąd wzięła się jego nazwa- ubichinon (ubitarius‑wszechobecny). Jest on jednym z ważniejszych przeciwutleniaczy w naszym organizmie, gdyż oprócz usuwania wolnych rodników i niwelowania niekorzystnych skutków działania stresu oksydacyjnego, odpowiada również za regenerację innego bardzo silnego przeciwutleniacza jakim jest α-tokoferol (2).

Koenzym Q10 jest odpowiedzialny za prawidłowe funkcjonowanie wszystkich narządów w naszym organizmie (3).

Odpowiednia dieta może przyczynić się do częściowego pokrycia zapotrzebowania na koenzym Q10. Gdzie go znajdziemy?

 

Źródła w żywności

Największe ilości koenzymu Q10 znajdują się w surowym mięsie: sercu, nerkach, wątrobie i śledzionie. Ponadto znajdziemy go w produktach, które są też źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych: olejach roślinnych, nasionach lnu czy słonecznika.

Owoce oraz warzywa zawierają małe ilości koenzymu i jeśli połączymy to z niską przyswajalnością tego związku z diety, to możliwe jest, iż ta grupa produktów nie przyczyni się do uzupełnienia jego niedoborów w organizmie.

Jak przedstawia się dokładna zawartość koenzymu Q10 w różnych grupach produktów (4)?

  • olej rzepakowy: 63,5 µg/g
  • wołowina: 36,5 µg/g
  • wątróbka wieprzowa: 22,7 µg/g
  • szynka wieprzowa: 20,0 µg/g
  • tuńczyk: 15,9 µg/g
  • kurczak: 14,0 µg/g
  • pstrąg: 8,5 µg/g
  • czarna porzeczka: 3,4 µg/g

Ciekawostka

Koenzym Q10 jest związkiem nierozpuszczalnym w wodzie, za to doskonale rozpuszczalnym w tłuszczach. Zgodnie z tym, jego najlepiej przyswajalną postacią będzie ta, która zakłada wymieszanie go z lecytyną sojową i zamknięcie w kapsułce (5).

Jego rozpuszczalność w tłuszczach powoduje, iż wchłanialność z przewodu pokarmowego będzie dużo wyższa jeśli przyjmiemy go po posiłku, a nie na czczo.

Warto również pamiętać, że koenzym Q10 jest bardzo wrażliwy na działanie wysokich temperatur, co powoduje, że jego poziom w produktach spożywczych podczas gotowania gwałtownie spada (6).

 

Warto wiedzieć

Biosynteza (powstawanie) koenzymu Q10 jest zwiększona w wyniku działania różnych czynników. Jednym z nich jest stres oksydacyjny, spowodowany nieprawidłowym stylem życia, który zaburza równowagę pomiędzy wolnymi rodnikami, a przeciwutleniaczami.

Aby zapobiegać dalszemu niekorzystnemu działaniu stresu oksydacyjnego organizm doprowadza do wzmożonej syntezy koenzymu, który skutecznie likwiduje wolne rodniki, tym samym obniżając poziom oksydacji (7).

Ponadto biosynteza koenzymu Q10 wzrasta w obecności witaminy B2 , B6 i B12 oraz kwasu foliowego i pantotenowego (8).

 

Zapotrzebowanie 

Przyjmuje się, iż dzienne zapotrzebowanie organizmu na koenzym Q10, to 30 mg. Rośnie ono u osób aktywnych fizycznie, zawodowych sportowców oraz osób starszych. Niektóre źródła donoszą, iż po 50 roku życia wskazana jest suplementacja koenzymu Q10 (9).

Sugerowana, dzienna porcja koenzymu Q10 różni się w zależności od potrzeb. Zazwyczaj u porcja waha się od 30 do 100 mg, natomiast w przypadku niektórych osób może sięgać nawet do 1200 mg na dobę (10).

W bazie danych obejmujących artykuły z dziedziny medycyny i nauk biologicznych PubMed istnieje obecnie 15 146 badań wykazujących działanie koenzymu Q10.
22
przeanalizowanych badań
18
wskazywało istotny statystycznie pozytywny wpływ na organizm

SELEN

SELEN (L‑SELENOMETIONINA)

Selen jest niezbędnym do życia pierwiastkiem śladowym, który pełni w organizmie ważne funkcje, m.in.wspomaga funkcjonowanie układu odpornościowego, pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu tarczycy, wspiera ochronę komórek przed stresem oksydacyjnym i pomaga zachować zdrowe włosy i paznokcie.

45 µg
 
81.8% RWS*
Selen (L‑selenometionina)
 

Ostatnie lata przyniosły wiele dowodów naukowych dotyczących składników mineralnych.

Charakterystyka ogólna

Selen jest niezbędnym do życia pierwiastkiem śladowym, który jest częścią enzymu- peroksydazy glutationowej mającej za zadanie ochronę błon komórkowych przed uszkodzeniami powodowanymi przez wolne rodniki. Tym samym przyczynia się do opóźniania procesów starzeniowych i odbudowy komórek. (1) Jego potencjał przeciwutleniający sprawia, że może zminimalizować rozwój niektórych form nowotworów poprzez hamowanie proliferacji komórek rakowych. (2) Jako antyoksydant wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu immunologicznego i wspomaga funkcje obronne organizmu. (3)

Selen:

  • wspomaga funkcjonowanie układu odpornościowego
  • pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu tarczycy
  • wspiera ochronę komórek przed stresem oksydacyjnym
  • pomaga zachować zdrowe włosy i paznokcie
  • przyczynia się do prawidłowego przebiegu spermatogenezy

Dieta bogata w selen

Selen jest pierwiastkiem powszechnie występującym w żywności. Najczęściej występuje w połączeniu z aminokwasami, m.in. w postaci selenometioniny czy selenocysteiny, które są jego formami aktywnymi biologicznie. Stwierdzono, że żywność zawierająca duże ilości białka jest bogatsza w selen, dlatego też owoce i warzywa są dość ubogim źródłem selenu.

Aby zapewnić sobie odpowiednią podaż selenu warto sięgnąć po: (5), (6)

  • orzechy brazylijskie: 0,2- 512 µg/g
  • ryby: 0,06- 0,63 µg/g
  • jaja: 0,09- 0,25 µg/g
  • wołowinę: 0,01- 0,73 µg/g
  • wieprzowinę: 0,27- 0,35 µg/g
  • mleko: 0,01- 0,06 µg/g
  • wątrobę: 0,3- 0,4 µg/g

Oprócz wymienionych powyżej produktów spożywczych, selen występuje w znacznych ilościach w owocach morza, czosnku, grzybach oraz nasionach roślin strączkowych (soczewica, groch, fasola, ciecierzyca, soja).

Oszacowano, iż produkty zbożowe pokrywają około 50% zapotrzebowania na selen, produkty mięsne ok. 35%, a owoce i warzywa jedynie ok. 10%. (7)

 

Ciekawostka

Poddanie obróbce termicznej produktów bogatych w selen może prowadzić do znacznej utraty tego pierwiastka ze względu na powstawanie lotnych związków selenu. Straty mogą być bardzo duże i sięgać nawet kilkudziesięciu procent. Ponadto biodostępność selenu zostaje obniżona w obecności metali ciężkich oraz siarki. Witaminy A, C i E oraz inne związki o potencjale antyoksydacyjnym zwiększają przyswajalność tego pierwiastka. (8)

Ile selenu potrzebuje nasz organizm?

Zapotrzebowanie na selen jest jednakowe u mężczyzn i kobiet i wynosi 55 µg/dobę. Wzrasta ono podczas ciąży ze względu na konieczność pokrycia zapotrzebowania płodu na selen. Kobiety karmiące piersią również muszą dostarczać sobie większe ilości tego pierwiastka, gdyż jest on tracony wraz z mlekiem. Zapotrzebowanie na selen w ciąży wzrasta do 60 µg/dobę, natomiast w okresie laktacji do 70 µg/dobę. Normy spożycia zostały opracowane na poziomie zalecanego spożycia (RDA). (9)

Bardzo ważne jest codzienne dostarczanie sobie z dietą odpowiednich ilości selenu. Wspiera on kompleksowo nasze zdrowie i ma wpływ na wiele kluczowych procesów w naszym organizmie.

 

Jak sprawdzić poziom selenu w organizmie?

Najlepiej przeprowadzić badanie diagnostyczne z krwi. Warto zapamiętać, aby na takie badanie udać się na czczo i przynajmniej 13 godzin od ostatniego posiłku. Sprawdzając poziom selenu we krwi warto oznaczyć też inne mikroelementy.

 

W bazie danych obejmujących artykuły z dziedziny medycyny i nauk biologicznych PubMed istnieje obecnie 6 191 badań wykazujących działanie selenu.
25
przeanalizowanych badań
17
wskazywało istotny statystycznie pozytywny wpływ na organizm

WITAMINA B12

WITAMINA B12 (METYLOKOBALAMINA)

 

Witamina B12 wspiera układ nerwowy i odpornościowy, jest pomocna w produkcji czerwonych krwinek. Podobnie jak inne witaminy z grupy B wpływa na procesy psychologiczne i przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego. Odgrywa też ważną rolę w procesie podziału komórek.

4 µg
 
160% RWS*
Witamina B12
 

Witamina B12 - charakterystyka ogólna

Witamina B12 (kobalamina), to związek chemiczny rozpuszczalny w wodzie, który jest zaliczany do witamin z grupy B. Tym samym jest też jednym z prekursorów enzymów. Biorąc pod uwagę jej strukturę chemiczną, wyróżniamy kilka form. Między innymi są to:

  • cyjanokobalamina, 
  • metylokobalamina, 
  • hydroksykobalamina, 
  • adenozylokobalamina,
  • sulfitokobalamina, 
  • akwakobalamina. 

Najbardziej stabilną z nich (i najtańszą) jest cyjanokobalamina, dlatego to właśnie ona najczęściej jest stosowana w suplementach diety. W naszym organizmie cyjanokobalamina jest przekształcana do metylokobalaminy, która po kolejnym procesie staje się aktywnym biologicznie koenzymem B12.

Warto jednak pamiętać, że dla naszego organizmu ta forma jest nowa - nie występuje w przyrodzie, więc szlaki jej konwersji nie są częścią naszej fizjologii. Taka suplementacja może niestety nie przynosić oczekiwanych rezultatów przez to,  że ta forma jest słabo przyswajalna oraz w sytuacji, gdy cyjanokobalamina nie będzie odpowiednio przekształcona.

Wydalanie cyjanokobalaminy z moczem jest aż 3‑krotnie wyższe niż w przypadku form metylowanych. W przypadku suplementacji metylokobalaminą, jest ona magazynowana w wątrobie w o wiele większej ilości, niż cyjanokobalamina.

 

Witamina B12 - działanie

Kobalamina odpowiada za szereg czynności w organizmie - jest ważnym koenzymem w reakcjach metylacji. Umożliwia metylację homocysteiny do metioniny, czym obniża jej poziom. Witamina B12 bierze również udział w tworzeniu czerwonych krwinek. Kobalamina ma wpływ na układ nerwowy (podobnie zresztą jak inne witaminy z grupy B)- poprawia nastrój, dba o stabilność psychiczną. Na również wpływ na koncentrację i skupienie. Zmniejsza poziom lipidów we krwi i uczestniczy w syntezie komórek (np. szpik kostny).

Witamina B12 jest magazynowana w wątrobie i szpiku kostnym. Wraz z krwią jest rozprowadzana po organizmie.

 

Źródła witaminy B12

Witamina B12 występuje głównie w produktach pochodzenia zwierzęcego. Z tego powodu zaleca się weganom suplementację kobalaminy.

Źródła:

  • indyk  - 1 µg / 100 g,
  • wołowina - 2,6 µg / 100 g,
  • wieprzowina - 0,7 µg / 100 g,
  • żółtko jaja - 2 µg / 100 g,
  • łosoś - 3,2 µg / 100 g,
  • dorsz - 0,9 µg / 100 g,
  • tuńczyk - 2,2 µg / 100 g,

Niektóre źródła podają, że B12 zawierają również pieczarki, boczniaki i shitake. Niestety ilość tej witaminy jest znikoma w produktach roślinnych, dlatego weganom zaleca się stałą suplementację lub spożywanie pokarmów wzbogacanych w kobalaminę.

 

Witamina B12 - zapotrzebowanie

Zapotrzebowanie na witaminę B12 jest zależne od wieku. Dorośli powinni spożywać 2,4 µg na dobę, kobiety w ciąży 2,6 µg, a kobiety karmiące 2,8 µg na dobę.

 

Właściwości witaminy B12

Witamina B12 jest niezbędna do suplementacji u wielu grup osób, dlatego warto zwrócić na nią uwagę (a najlepiej na jej aktywną formę).

  1. Poprawia stan skóry, włosów i paznokci
  2. Przeciwdziała zmęczeniu
  3. Wzmacnia funkcje poznawcze
W bazie danych obejmujących artykuły z dziedziny medycyny i nauk biologicznych PubMed istnieją obecnie 33 144 badania wykazujące działanie witaminy B12
20
przeanalizowanych badań
16
wskazywało istotny statystycznie pozytywny wpływ na organizm

WAPŃ

WAPŃ (WĘGLAN WAPNIA)

 

Wapń to materiał budulcowy naszych kości i zębów, które stanowią swoisty magazyn tego pierwiastka. Oprócz utrzymania zdrowia układu kostnego, wapń jest potrzebny dla poprawnego funkcjonowania układu nerwowego i przewodnictwa impulsów nerwowych. W największych ilościach znajdziemy go w mleku i produktach mlecznych, ale również mięsie drobiowym, jarmużu czy szpikanu.

400 mg
 
50% RWS*
Wapń
Wzmocnij swoje kości i układ nerwowy

Kluczowym zadaniem naszej diety jest dostarczenie organizmowi niezbędnych składników odżywczych, których obecność umożliwia przeprowadzanie podstawowych procesów życiowych. Do tej grupy zaliczany jest wapń, który głównie kojarzony jest z utrzymaniem zdrowych kości i zębów, ale jego działanie na ludzki organizm jest dużo szersze. Bardzo ważne jest kontrolowanie poziomu wapnia we krwi. Wapń, to pierwiastek występujący głównie w produktach, które często muszą być eliminowane z diety. W takich przypadkach warto rozważyć jego suplementację.

Charakterystyka ogólna

Wapń jest niezbędnym składnikiem mineralnym dla naszego organizmu. Jest to materiał budulcowy naszych kości i zębów, które stanowią swoisty magazyn tego pierwiastka. Oprócz utrzymania zdrowia układu kostnego, wapń jest potrzebny dla poprawnego funkcjonowania układu nerwowego i przewodnictwa impulsów nerwowych. (1) Ponadto przyczynia się do prawidłowej pracy serca i całego układu naczyniowego oraz bierze udział w procesie krzepnięcia krwi. Wpływa na prawidłowy poziom hormonów, jak również reguluje pracę układu hormonalnego. Jego kompleksowy wpływ na ludzki organizm czyni go jednym z kluczowych składników diety. (2)

Wapń:

  • pomaga w utrzymaniu zdrowych kości oraz zębów
  • wspiera prawidłowy proces krzepnięcia krwi
  • pomaga w utrzymaniu prawidłowego przekaźnictwa nerwowego
  • przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego
  • pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu mięśni
  • pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu enzymów trawiennych
  • bierze udział w procesie podziału i specjalizacji komórek

 

Źródła wapnia w diecie

Wapń jest powszechnie występującym pierwiastkiem w produktach spożywczych. W największych ilościach znajdziemy go w mleku i produktach mlecznych, które nie mogą być spożywane przez dużą część społeczeństwa ze względu na obecność alergizujących białek mleka i cukru mlecznego- laktozy. Ważne jest wtedy zwiększenie różnorodności diety o inne źródła tego pierwiastka.

Produkty bogate w wapń: (3), (4)

  • mleko
  • nabiał (jogurty, kefiry, maślanki, jaja)
  • sery podpuszczkowe
  • mięso drobiowe
  • jarmuż 
  • szpinak
  • natka pietruszki
  • nasiona roślin strączkowych (fasola, groch)
  • mak
  • migdały
  • suszone morele i figi

 

Ciekawostka

Wapń jest przyswajalny z naszej diety w około 25%, a wartość ta jest mocno uzależniona składników jakie trafiają na nasze talerze. Pomimo dużej zawartości wapnia w pewnych produktach pochodzenia roślinnego jest on dość słabo przyswajalny ze względu na obecność kwasu szczawiowego i kwasu fitynowego. Należy też uważać na obecność dużych ilości fosforu w diecie, który również przyczynia się do zmniejszenia przyswajalności wapnia.

 

Dzienne zapotrzebowanie na wapń

Zapotrzebowanie na wapń jest uzależnione od wieku, płci oraz stanu fizjologicznego: (5)

Mężczyźni 19- 65 lat: 1000 mg/ dobę

Mężczyźni po 65 roku życia: 1200 mg/ dobę

Kobiety 19- 50 lat: 1000 mg/ dobę

Kobiety po 50 roku życia: 1200 mg/ dobę

Kobiety w ciąży i karmiące piersią przed 19 rokiem życia: 1300 mg/ dobę

Kobiety w ciąży i karmiące piersią po 19 roku życia: 1000 mg/ dobę

Badania przeprowadzone w Polsce wykazały, iż średnie dobowe spożycie wapnia oscyluje na poziomie 598 mg, co oznacza pokrycie zapotrzebowania na wapń w jedynie 60%. (6)

 

Badanie poziomu wapnia we krwi

Warto sprawdzić poziom wapnia we krwi. Laboratoria diagnostyczne umożliwiają oznaczenie wapnia całkowitego we krwi oraz wapnia zjonizowanego. Prawidłowe stężenia wynoszą odpowiednio: 2,25- 2,75 mmol/L oraz 0,98- 1,13 mmol/L (normy są uzależnione od wewnętrznych zakresów referencyjnych laboratoriów).

Przy oznaczaniu stężenia wapnia we krwi warto sprawdzić też poziom witaminy D, żelaza, potasu, magnezu, parathormonu (PTH) oraz kreatyniny.

 

W bazie danych obejmujących artykuły z dziedziny medycyny i nauk biologicznych PubMed istnieje obecnie 13 012 badań wykazujących działanie wapnia.
25
przeanalizowanych badań
22
wskazywało istotny statystycznie pozytywny wpływ na organizm

WITAMINA B4

CHOLINA - WITAMINA B4 (WODOROWINIAN CHOLINY, DWUWINIAN CHOLINY)

 

Cholina (witamina B4) to składnik odżywczy, który występuje m.in. jajach, mięsie i produktach mlecznych. Jest składnikiem istotnym dla układu nerwowego. Cholina przyczynia się również do utrzymania prawidłowego metabolizmu homocysteiny, utrzymania prawidłowego metabolizmu tłuszczów oraz pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu wątroby. Wodorowinian choliny jest najlepiej przyswajalną formą choliny. Jest to organiczny związek chemiczny doskonale rozpuszczalny w wodzie.

200 mg
Cholina (wodorowinian choliny)
Nieocenione wsparcie mózgu

Charakterystyka ogólna

Wodorowinian choliny jest najlepiej przyswajalną formą choliny. Jest to organiczny związek chemiczny doskonale rozpuszczalny w wodzie. Jego odkrycie nastąpiło w latach 30 XX wieku, kiedy to początkowo zakwalifikowano go do witamin z grupy B. Do tej pory potoczna nazwa tego związku, to witamina B4. Jest ona syntetyzowana w naszym organizmie przez bakterie jelitowe i wykazuje dość duże znaczenie biologiczne, co spowodowało zaklasyfikowanie jej do substancji witaminopodobnych. Bierze udział w metabolizmie cholesterolu oraz pozostałych tłuszczów.

Wodorowinian choliny: (1), (2)

  • przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu homocysteiny
  • przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu tłuszczów
  • pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu wątroby

 

Zapotrzebowanie naszego organizmu na cholinę

Zapotrzebowanie na ten składnik różni się w zależności od płci, wieku oraz stanu fizjologicznego. Mężczyźni powinni dostarczać sobie aż 550 mg choliny na dobę, u kobiet wartość ta jest nieznacznie mniejsza: 425 mg/ dobę. W okresie ciąży i karmienia piersią zapotrzebowanie na cholinę wzrasta odpowiednio do 450 i 550 mg/ dobę. Normy na cholinę opracowano na podstawie wystarczającego spożycia (AI). (3)

 

Źródła choliny

Wiele produktów spożywczych jest doskonałym źródłem choliny, która występuje w nich w postaci wolnej zasady- wodorowinianu choliny. Produkty roślinne zawierają dużo mniejsze ilości choliny niż produkty pochodzenia zwierzęcego. (4) Poniżej przedstawiamy zawartość tego związku w poszczególnych produktach spożywczych: (5)

Żółtko jaja: 680 mg/100g produktu

Nasiona lnu: 80 mg/100g produktu

Wątroba wołowa: 430 mg/100g produktu

Młoda soja: 60 mg/100g produktu

Wątroba cielęca: 400 mg/100g produktu

Migdały: 50 mg/100g produktu

Wątróbka z kurczaka: 330 mg/100g produktu

Kalafior: 40 mg/100g produktu

Jaja: 270 mg/100g produktu

Wątróbka z indyka: 220 mg/100g produktu

Maliny: 10 mg/100g produktu

Szynka wieprzowa: 100 mg/100g produktu

Łosoś: 90 mg/100g produktu

Podudzie z kurczaka: 80 mg/100g produktu

 

Ciekawostka: cholina, a układ nerwowy

Cholina jest związkiem, który posiada zdolność do przekraczania bariery krew‑mózg, co sprawia, iż ma bezpośredni wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego oraz sygnalizację międzyneuronalną. Jak do tego dochodzi? Jednym z najważniejszych neurotransmiterów jest acetylocholina odpowiedzialna za funkcje poznawcze. Acetylocholina powstaje poprzez przyłączenie się cząsteczki choliny do reszty kwasu octowego, dlatego też do prawidłowego przebiegu tej reakcji oraz utrzymania odpowiedniego poziomu koncentracji, zdolności zapamiętywania i uczenia się niezbędne jest utrzymywanie wysokiego stężenia choliny w organizmie. (6)

 

W bazie danych obejmujących artykuły z dziedziny medycyny i nauk biologicznych PubMed istnieje obecnie 5 140 badań wykazujących działanie choliny.
22
przeanalizowanych badań
18
wskazywało istotny statystycznie pozytywny wpływ na organizm

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Opinie o produkcie (0)

DARMOWA DOSTAWA OD 300zł
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Waluty
Inni kupili również
Producenci
więcej więcej
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony