Health Labs 4HER ProtectMe Immune+ 120kapsułek SUPLEMENT DIETY

592
  • nowość
Dostępność: dostępny
Wysyłka w: 24 godziny
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena: 130,00 zł 130.00
ilość szt.
Zyskujesz 35 pkt [?]

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
Ocena: 0
Kod produktu: BB48-6495C

Opis

ProtectMe Immune+

Dla wsparcia odporności

  • wsparcie odporności
  • przeciwutleniacze i składniki mineralne

Musisz wiedzieć


Zalecane spożycie

PROTECTME IMMUNE+

2 razy dziennie po 2 kapsułki

— między posiłkami

Nie należy przekraczać zalecanej dziennej porcji. Zrównoważony sposób żywienia i prawidłowy tryb życia jest ważny dla funkcjonowania organizmu człowieka. Suplement diety nie może być stosowany jako substytut (zamiennik) zróżnicowanej diety.

Składniki

Sole magnezowe kwasu cytrynowego (magnez), substancja glazurująca: hydroksypropylometyloceluloza, ekstrakt z grzybni kordycepsu chińskiego (Cordyceps sinensis (Berk.) Sacc.) standaryzowany na 30% polisacharydów i 0,5% adenozyny DER 10:1, mio‑inozytol, colostrum krowie standaryzowane na 30% immunoglobulin [IgG] (z mleka), metylosulfonylometan, skrobia ryżowa, ekstrakt z ziela brokułu (Brassica oleracea L. var. italica Plenck) standaryzowany na 0,4% sulforafanu DER 20:1, maślan sodu, dwuwinian choliny, diglicynian cynku (cynk), fumaran żelaza (II) (żelazo), substancja przeciwzbrylająca: dwutlenek krzemu, L‑selenometionina (selen), L‑metylofolian wapnia (kwas foliowy).

Przechowywanie

W szczelnie zamkniętym opakowaniu, w temperaturze pokojowej 15‑25° C, w suchym miejscu, w sposób niedostępny dla małych dzieci. Chronić od wilgoci i światła.

Środki ostrożności

Nie stosować w przypadku nadwrażliwości na którykolwiek ze składników.

Kobiety w ciąży i matki karmiące stosowanie preparatu powinny skonsultować z lekarzem.

Producent

Health Labs Care Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością Sp. k. ul. Sienkiewicza 81/3/200 15‑003 Białystok.

Co wyróżnia suplement diety ProtectMe Immune+

UNIWERSALNY SKŁAD

Suplement diety ProtectMe Immune+ to produkt bogaty w przeciwutleniacze i składniki mineralne, które wykazują korzystne działanie na układ odpornościowy.

AKTYWNE FORMY

Wszelkie substancje użyte w suplemencie diety ProtectMe Immune+ mają aktywne biologicznie formy i odpowiednio duże, ale bezpieczne porcje.

CZYSTY SKŁAD POTWIERDZONY BADANIAMI

W suplemencie diety ProtectMe Immune+ nie znajdziesz zbędnych wypełniaczy, konserwantów, barwników ani zanieczyszczeń. Potwierdzają to badania produktu przeprowadzone przez niezależne, akredytowane laboratorium J.S. Hamilton Poland.

AUTORSKA RECEPTURA

Skład suplementu diety ProtectMe Immune+ opracowaliśmy z udziałem doświadczonych specjalistów żywienia. Dzięki ich wiedzy i pasji powstały suplementy, które spełnią oczekiwania najbardziej wymagających kobiet i mężczyzn.

Poznaj składniki suplementu diety ProtectMe Immune+

SKŁADNIKI AKTYWNE
 

KORDYCEPS

EKSTRAKT Z GRZYBNI KORDYCEPSU CHIŃSKIEGO (CORDYCEPS SINENSIS (BERK.) SACC.) W TYM POLISACHARYDY, KORDYCEPINY I ADENOZYNY

 

Kordyceps, czyli inaczej maczużnik chiński, stosowany jest od wieków w dalekowschodniej medycynie tradycyjnej. Zaliczany do tzw. superfoods, czyli produktów o wyjątkowych wartościach odżywczych. Naturalnie występuje na wysokogórskich terenach Nepalu i Tybetu.

300 mg
Ekstrakt z grzybni (Cordyceps sinensis) w tym polisacharydy i adenozyna
Czy kordyceps, to grzyb długowieczności?

Ostatnie lata przyniosły wzrost świadomości społeczeństwa na temat szeroko pojętego zdrowego stylu życia. Częściej wybieramy produkty nieprzetworzone, uczęszczamy na siłownię, wybieramy odpowiednio dobraną suplementację pod wyniki badań z krwi. Dużą popularnością cieszą się również produkty zaliczane do tzw. super foods- żywności funkcjonalnej, która oprócz podstawowej roli odżywczej niesie również korzyści prozdrowotne. Czy grzyby możemy zaliczyć do tej grupy? Przekonajmy się.

 

Kilka słów o Cordyseps sinensis

Cordyceps sinensis (maczużnik chiński) jest pasożytniczym grzybem należącym do rodziny Clavicipitaceae. Od dawna jest częścią tradycyjnej medycyny chińskiej wykazując wiele właściwości. (1) Rodzaj Cordyceps obejmuje około 400 różnych gatunków, co sprawia, że są bardzo trudne do zidentyfikowania. Pierwsze raporty o zastosowaniu grzybni maczużnika sięgają 1400 roku, kiedy to była wykorzystywana przez tybetańskich lekarzy. Liczne doniesienia naukowe ostatnich lat sprawiły, że zapotrzebowanie na te grzyby wzrosło. Cordyceps sinensis jest najlepiej znany ze swoich właściwości wzmacniających organizm.

Cordyceps sinensis: (3), (4), (5)

  • podnosi odporność organizmu
  • jest silnym przeciwutleniaczem
  • zwiększa wydajność sportową
  • łagodzi objawy stresu

 

Co znajdziemy w ekstrakcie z grzybni Cordyceps sinensis?

Maczużnik chiński charakteryzuje się obecnością dobrze przyswajalnego białka, którego zawartość wynosi 1,5- 3,6%. Za jego wysoką wartość odżywczą odpowiada kombinacja aminokwasów obejmująca również wszystkie aminokwasy egzogenne, które nie są syntetyzowane w naszym organizmie. Znajdziemy tam również niewielkie ilości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, z czego w największej objętości występuje kwas oleinowy i linolenowy. Ponadto grzybnia Cordycepsu jest również źródłem witamin takich jak B2, B3, B9, C, B12 oraz witaminy E. (6)

Związki bioaktywne kordycepsu: (7), (8)

  • polisacharydy: jest to bardzo liczna grupa związków występująca w grzybach, a w szczególności glukany różniące się między sobą wielkością cząsteczek, masą cząsteczkową oraz aktywnością biologiczną.
  • kordycepina: nukleozyd, jedna z głównych substancji bioaktywnych grzybów z rodzaju Cordyceps.
  • adenozyna: organiczny związek chemiczny z grupy nukleozydów, który spełnia w naszym organizmie szereg funkcji związanych z procesami biochemicznymi, takimi jak transport energii, przekazywanie informacji genetycznej a także udział w neuroprzekaźnictwie.

 

Bezpieczeństwo spożywania grzybów leczniczych

Maczużnik chiński został zaliczony przez FDA (Amerykański Urząd ds. Żywności i Leków) jako żywność ogólnie uznaną za bezpieczną. Amerykańska Akademia Nauk uznała gatunek grzyba Cordyceps sinensis za potencjalnie bezpieczny i przynoszący korzyści zdrowotne. Ponadto Europejska Komisja ds. żywności funkcjonalnej zaklasyfikowała maczużnika chińskiego do grupy nutraceutyków. Przyjmowanie ekstraktów z kordycepsu w odpowiednich ilościach nie powoduje wystąpienia działań niepożądanych mogących negatywnie wpłynąć na zdrowie. (9)

Dostępne obecnie na rynku preparaty dietetyczne zawierające ekstrakty z grzybni Cordyceps sinensis zawierają zazwyczaj od 600‑750 mg. Warto zwrócić uwagę na ilość kordycepiny oraz adenozyny zawartych  w ekstrakcie. (10)

 

Cordyceps, a procesy anti‑aging?

Czy ekstrakt z grzybni Cordyceps sinensis faktycznie hamuje procesy starzenia się organizmu? W pewnym stopniu, tak! Jak pisaliśmy wcześniej maczużnik wykazuje bardzo silne właściwości przeciwutleniające, co oznacza, że „wymiata” z naszego organizmu wolne rodniki oraz obniża poziom stresu oksydacyjnego w komórkach. Jest to dość powszechne działanie, ale zobaczmy jak przebiega to dokładnie. W badaniu na modelach zwierzęcych doprowadzono do indukowanych procesów starzenia, po czym zaczęto podawać zwierzętom wyciąg z Cordycepsu i badać ich funkcje. Obserwując strukturę hipokampu (elementu układu limbicznego odpowiedzialnego głównie za procesy pamięciowe) zauważono efekt konserwujący na jego strukturę, jaki wywołał ekstrakt. Poprawiła się aktywność enzymów antyoksydacyjnych, a obniżone zostały wskaźniki starzenia, takie jak aktywność peroksydacji lipidów oraz monoaminooksydazy B. Jak widzimy Cordyceps faktycznie dość silnie wpływa na cofnięcie się pewnych procesów związanych ze starzeniem organizmu. Nie jest to wygładzenie zmarszczek, a coś o wiele ważniejszego.

 

W bazie danych obejmujących artykuły z dziedziny medycyny i nauk biologicznych PubMed istnieje obecnie 1662 badań wykazujących działanie Cordyceps sinensis.
15
przeanalizowanych badań
10
wskazywało istotny statystycznie pozytywny wpływ na organizm

 

MIOINOZYTOL

MIOINOZYTOL

Mioinozytol to jedna z postaci inozytolu, czyli składnika stanowiącego jeden z wielu przekaźników komórkowych. Jest jego biologicznie czynną formą. Występuje naturalnie w wielu roślinach, takich jak orzechy czy owoce cytrusowe.

300 mg
Mioinozytol
 

W ostatnich latach skupiono się na badaniu inozytolu, który jest związany z metabolizmem insuliny i udowodniono ich korzystne działanie. Szczególnie skupiono uwagę na jednym z izomerów inozytolu- mioinozytolu, którego właściwości potwierdzono już w licznych publikacjach naukowych.

 

Charakterystyka ogólna

Mioinozytol jest jednym z 9 izomerów strukturalnych inozytolu. Oznacza to, że istnieje 9 związków posiadających takie same wzory cząsteczkowe, ale różniących się układem przestrzennym atomów i właściwościami chemicznymi lub fizycznymi. (1)

Wszystkie inozytole wykazują też część wspólnego działania. Mioinozytol jest najpowszechniej występującą formą inozytolu, jest obecny w tkankach zwierzęcych oraz roślinnych. Pewne źródła podają, iż mioinozytol należy do witamin z grupy B, natomiast nie jest to słuszna teza, gdyż w pewnym stopniu związek ten jest syntetyzowany w naszym organizmie.

Działa w organizmie jako przekaźnik wewnątrzkomórkowy i związek regulujący szereg hormonów, m.in. hormon tyreotropowy, folikulotropowy oraz insulinę. (2)

Mioinozytol (3),(4):

  • niweluje uciążliwe objawy przedmiesiączkowe
  • pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu tarczycy
  • wpływa na poprawę jakości komórek jajowych
  • wspiera płodność

 

Źródła mioinozytolu

Mioinozytol powstaje na drodze biosyntezy komórkowej i zazwyczaj ilości te są wystarczające do pokrycia zapotrzebowania organizmu na ten związek. Związek ten jest powszechnie spotykany w produktach żywnościowych, jednak nie określono dokładnie ilości w jakich występuje. (5)

Znajdziemy go w (6),(7):

  • świeżych owocach
  • świeżych warzywach
  • rybach
  • jajach
  • mleku
  • orzechach brazylijskich, pistacjach, orzechach włoskich, laskowych oraz nerkowca
  • otrębach pszennych i otrębach ryżowych
W bazie danych obejmujących artykuły z dziedziny medycyny i nauk biologicznych PubMed istnieje obecnie 3 976 badań wykazujących działanie mioinozytolu.
20
przeanalizowanych badań
15
wskazywało istotny statystycznie pozytywny wpływ na organizm

COLOSTRUM

COLOSTRUM (SIARA KROWIA)

 

Colostrum (kolostrum) to inaczej siara, czyli pierwsze mleko, jakie wytwarzają gruczoły mlekowe ssaków. Siara zawiera niezwykle cenne biologicznie aktywne substancje, głównie białkowe, ale także witaminy i sole mineralne. Colostrum jest zasobne w laktoferynę oraz immunoglobuliny, które korzystnie wpływają zarówno na śluzówki przewodu pokarmowego, jak również układ immunologiczny.

300 mg
Colostrum
Zacznij od jelit, wspieraj odporność

Wzrosło zainteresowanie medycyną naturalną i ajurwedą, która wykorzystywała różnorodne substancje pochodzenia naturalnego. Już w starożytności ludzie przekonali się o dobroczynnych właściwościach siary (pierwszego mleka).

Kiedy warto rozważyć suplementację colostrum?

 

Charakterystyka ogólna

Colostrum (siara) jest pierwszym mlekiem produkowanym przez gruczoły mlekowe ssaków po porodzie. Zawiera duże ilości makro- i mikroelementów, przeciwciał, białek przeciwdrobnoustrojowych i czynników wzrostu. Nakarmienie nowonarodzonego ssaka siarą wydaje się być kluczowym elementem dla wsparcia dalszego wzrostu i rozwoju. (1) Pierwsze mleko różni się składem od mleka produkowanego w kolejnych dobach laktacji.

 

Jakie substancje znajdziemy w colostrum?

Siara jest uboższa w laktozę, zawiera natomiast większe ilości tłuszczu, białka, witamin i minerałów, hormonów oraz cytokin. Colostrum charakteryzuje się wysoką zawartością IgG, które są odpowiedzialne za odporność bierną. Całkowite stężenie białka w siarze bydlęcej wynosi 15%, a jej składniki białkowe dzieli się na 2 grupy: (2)

  • białka serwatkowe: immunoglobuliny, laktoferyna, alfa- laktoalbumina, beta- laktoglobulina, laktoperoksydaza, glikomakropeptyd i czynniki wzrostu;
  • kazeiny

Inne składniki colostrum, to: (3)

  • węglowodany- obejmują laktozę, oligosacharydy, glikolipidy, glikoproteiny i cukry nukleotydowe; oligosacharydy działają jako prebiotyki, przechodzą w stanie nienaruszonym do jelita grubego i są substratem metabolicznym dla bakterii mikrobioty jelitowej okrężnicy
  • tłuszcz- ok. 7% w skład którego wchodzą wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega- 3 i omega- 6, kwas linolowy, krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe i fosfolipidy
  • witaminy A, D, E, B1, B2, B3, B12
  • minerały: wapń, miedź, żelazo, cynk, magnez, mangan i fosfor
  • laktoperoksydaza- wykazuje działanie przeciwdrobnoustrojowe, jest toksyczna zarówno dla bakterii Gram dodatnich, jak i Gram ujemnych
  • lizozym- ma właściwości przeciwdrobnoustrojowe
  • laktoferyna- glikoproteina o działaniu przeciwbakteryjnym, poprawia wchłanianie żelaza, przyczynia się do wzrostu enterocytów, ma właściwości immunomodulujące,
  • cytokiny- TNF‑alfa, IL 1‑beta, IL- 6, IL- 10

 

Dzienne bezpieczne spożycie

Colostrum jest produktem bezpiecznym i efektywnym we wsparciu układu odpornościowego. (4)

W przeprowadzonych badaniach podawano uczestnikom colostrum w ilościach 10- 20 g/ dziennie przy czym nie odnotowano żadnych nieprzyjemnych dla zdrowia skutków. (5)

Inne badanie wykazało, iż podawanie 60 g siary bydlęcej dorosłym mężczyznom, sportowcom nie wywołało działań niepożądanych. (6)

 

Warto zapamiętać!

W przypadku osób z nadwrażliwością na białka mleka krowiego suplementacja siarą bydlęcą może okazać się niemożliwa ze względu na ich dużą zawartość w colostrum. Jeśli występuje nietolerancja cukru mlecznego- laktozy, warto rozważyć powolne wprowadzenie suplementacji, aby obserwować organizm. Możliwe jest bowiem, że małe ilości laktozy jakie są obecne w colostrum będą dobrze tolerowane.

 

W bazie danych obejmujących artykuły z dziedziny medycyny i nauk biologicznych PubMed istnieje obecnie 2 989 badań wykazujących działanie colostrum na odporność.
25
przeanalizowanych badań
18
wskazywało istotny statystycznie pozytywny wpływ na organizm

SULFORAFAN

EKSTRAKT Z ZIELA BROKUŁU (BRASSICA OLERACEA L.) ZAWIERAJĄCY SULFORAFAN

 

Sulforafan to aktywny biologicznie związek chemiczny z grupy izotiocyjanianów. Występuje głównie w warzywach krzyżowych, a jego największe stężenie odnotowuje się w brokułach. Związek ten wykazuje wiele właściwości cennych dla organizmu. To źródło witamin, składników mineralnych i polifenoli.

250 mg
Ekstrakt z kiełków brokułu (Brassica oleracea L.) zawierający sulforafan
 

Ostatnie lata przyniosły większą świadomość na temat wpływu tego co jemy na nasze zdrowie. Postęp w technologii żywności pozwala na badanie poszczególnych składników żywnościowych i substancji aktywnych zawartych w żywności, dzięki czemu wiemy jakie działanie mogą wywierać na nasz organizm. Bardzo dobrym rozwiązaniem jest spożywanie kiełków, które są dużo bogatszym źródłem związków fitochemicznych, a w dodatku zawierają dużo mniejszą ilość pestycydów ze względu na specyficzne warunki uprawy.

Dlaczego warto wprowadzić do diety kiełki brokułu?

 

Charakterystyka ogólna

Kiełki brokułów należące do rodziny Brassicaceae zawierają bardzo duże ilości prozdrowotnych fitochemikaliów (polifenole), minerałów (selen, potas, mangan) i witamin (A, C, K, B6). Wysoka zawartość związków takich jak flawonoidy sprawia, że wykazują silne właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne. Głównym związkiem odpowiedzialnym za działanie ekstraktu z kiełków brokułu jest sulforafan- aktywny biologicznie związek należący do grupy izotiocyjaninów. Jego obecność w naszej diecie może przełożyć się na dłuższe zachowanie dobrej kondycji. (1)

 

Czy wiesz, że…

Sulforafan, to metabolit glukorafaniny, dość specyficznego związku, który uwalnia się dopiero w momencie żucia roślin krzyżowych (kapustowatych). Glukorafanina ulega następnie hydrolizie do sulforafanu, w której udział bierze mirozynaza. Jest ona enzymem uwalnianym w momencie uszkadzania komórek roślinnych. To głównie warzywa kapustne są źródłem glukorafaniny, a hodowane kilka dni kiełki brokułów mają 15- krotnie wyższą zawartość tego związku w porównaniu do dojrzałych roślin. (2)

 

Co jeszcze znajdziemy w ekstrakcie z kiełków brokułu?

  • glukozynolany: metabolity wtórne roślin, charakterystyczne dla rodzaju Brassica (jarmuż, kapusta, brokuł), do tej grupy oprócz sulforafanu należą: erucyna i iberyna,
  • kwercetyna: flawonoid wykazujący silne działanie biologiczne, wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego,
  • kemferol: organiczny związek chemiczny zaliczany do grupy flawonoidów,
  • kwasy hydroksycynamonowe: (chlorogenowy, kawowy i ferulowy),
  • karotenoidy: zmniejszają uszkodzenia oksydacyjne i korzystnie wpływają na stan skóry

 

Warto wiedzieć!

Glukozynolany takie jak sulforafan ulegają pewnym stratom podczas obróbki termicznej. Przygotowując dania z produktów bogatych w te związki, warto rozważyć podanie ich w formie surowej, np. jako dodatek do sałatki. Jeżeli warzywo wymaga ugotowania, lepiej wykorzystać metodę gotowania na parze, dzięki czemu unikniemy dużych strat sulforafanu.

 

Co warto jeść, aby dostarczyć sobie sulforafan?

Wiedząc już jak korzystne efekty dla naszego zdrowia może on przynosić, warto zastanowić się nad wprowadzeniem do naszej diety większych ilości produktów bogatych w ten związek. Warzywa, które go zawierają charakteryzują się dość specyficznym smakiem i nie przez wszystkich są chętnie spożywane, dlatego jeśli mamy problemy z systematycznym jedzeniem warzyw kapustnych, dobrym rozwiązaniem będą kiełki brokułu.

Źródłami sulforafanu są:

  • brokuł
  • kapusta biała i czerwona
  • kalafior
  • brukselka
  • kalarepa
  • jarmuż
  • rukola
  • rzeżucha
  • rzepa
  • brukiew
  • gorczyca
  • chrzan

 

Specyfika tych warzyw sprawia, że nie goszczą zbyt często w naszej diecie, przez co ilości spożywanego sulforafanu mogą być znikome. W takich sytuacjach warto rozważyć suplementację zakładającą wyższą podaż glukozynolanów.

 

W bazie danych obejmujących artykuły z dziedziny medycyny i nauk biologicznych PubMed istnieje obecnie 2 256 badań wykazujących działanie <składnik>.
31
przeanalizowanych badań
22
wskazywało istotny statystycznie pozytywny wpływ na organizm

KWAS MASŁOWY

KWAS MASŁOWY (MAŚLAN SODU)

 

Kwas masłowy (maślan sodu) to krótkołańcuchowy kwas tłuszczowy, którego obecność w jelicie pozwala na utrzymanie prawidłowego pH I właściwą pracę enterocytów. Aby zwiększyć produkcję kwasu masłowego w jelicie grubym należy spożywać produkty bogate w błonnik.

120 mg
Kwas masłowy (maślan sodu)
Zadbaj o zdrowie swoich jelit

Z roku na rok rośnie zainteresowanie mikrobiotą jelitową i jelitami, które do tej pory były dość niedocenianym organem. Są one powiązane z większością procesów zachodzących w naszym organizmie, jak również w dużym stopniu wpływają na odporność, gdyż około 70% komórek odpornościowych znajduje się właśnie w jelitach. Ponadto drobnoustroje wchodzące w skład mikrobioty jelitowej produkują metabolity, takie jak krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe odpowiadające za prawidłowe funkcjonowanie jelit. Jednym z nich jest kwas masłowy.

Jakie korzyści może przynieść suplementacja kwasem masłowym?

 

Charakterystyka ogólna

Kwas masłowy należy do grupy krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych (SCFA) produkowanych przez drobnoustroje jelitowe w procesie fermentacji niestrawionych resztek pokarmowych, takich jak błonnik pokarmowy. (1) Kwas masłowy jest wytwarzany w okrężnicy i jest on głównym źródłem energii dla kolonocytów - komórek nabłonka jelita grubego. (2) Dlatego też odgrywa kluczową rolę w utrzymaniu zdrowia jelit. SCFA wpływają na rozwój ścisłych połączeń w jelitach, dzięki czemu wzmocniona zostaje bariera jelitowa zapobiegająca przedostaniu się do światła jelita patogenów. (3) Maślan jest też bardzo ważny w kontekście utrzymania wysokiej odporności organizmu.

 

Produkty sprzyjające produkcji SCFA

Krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe są produktem metabolizmu drobnoustrojów jelitowych, które wytwarzają SCFA z dostarczanego im z dietą fermentowalnego błonnika pokarmowego.  (4) Aby zadbać o różnorodność mikrobiotyczną w jelitach i tym samym o odpowiednią ilość wytwarzanego maślanu, należy prowadzić zdrową i zbilansowaną dietę. (5) Badania wykazały, iż sposób odżywiania bogaty w nasycone kwasy tłuszczowe i cukier, czyli typ diety zachodniej obfitujący w żywność typu fast‑food nie sprzyja rozwojowi dobroczynnych drobnoustrojów jelitowych, a tym samym produkcji SCFA. (6)

Dieta przyczyniająca się do zwiększenia produkcji kwasu masłowego przez mikroorganizmy jelitowe powinna zawierać: (7)

  • owoce i warzywa
  • pieczywo pełnoziarniste
  • różnego rodzaju kasze
  • ziarna słonecznika
  • pestki dyni
  • otręby pszenne
  • płatki żytnie
  • mąkę z pełnego przemiału

Wszystkie te produkty są źródłem błonnika, który umożliwia prawidłowy metabolizm drobnoustrojów jelitowych. Należy pamiętać, iż zgodnie z zaleceniami Światowej Organizacji Zdrowia nasza dieta powinna dostarczać nam 20- 40 g błonnika dziennie.

 

Ciekawostki

- Tylko 5% wytworzonych w jelitach SCFA zostaje wydalonych z organizmu, pozostałe 95% są wykorzystywane przez komórki nabłonka jelitowego! (8)

- U osób na diecie wegetariańskiej odnotowano wyższe stężenia kwasu masłowego we krwi obwodowej, niż u osób spożywających produkty mięsne. (9), (10)

 

W bazie danych obejmujących artykuły z dziedziny medycyny i nauk biologicznych PubMed istnieją obecnie 8283 badania wykazujące działanie maślanu sodu.
28
przeanalizowanych badań
20
wskazywało istotny statystycznie pozytywny wpływ na organizm

WITAMINA B4

CHOLINA - WITAMINA B4 (WODOROWINIAN CHOLINY, DWUWINIAN CHOLINY)

 

Cholina (witamina B4) to składnik odżywczy, który występuje m.in. jajach, mięsie i produktach mlecznych. Jest składnikiem istotnym dla układu nerwowego. Cholina przyczynia się również do utrzymania prawidłowego metabolizmu homocysteiny, utrzymania prawidłowego metabolizmu tłuszczów oraz pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu wątroby. Wodorowinian choliny jest najlepiej przyswajalną formą choliny. Jest to organiczny związek chemiczny doskonale rozpuszczalny w wodzie.

41 mg
Cholina (wodorowinian choliny)
Nieocenione wsparcie mózgu

Charakterystyka ogólna

Wodorowinian choliny jest najlepiej przyswajalną formą choliny. Jest to organiczny związek chemiczny doskonale rozpuszczalny w wodzie. Jego odkrycie nastąpiło w latach 30 XX wieku, kiedy to początkowo zakwalifikowano go do witamin z grupy B. Do tej pory potoczna nazwa tego związku, to witamina B4. Jest ona syntetyzowana w naszym organizmie przez bakterie jelitowe i wykazuje dość duże znaczenie biologiczne, co spowodowało zaklasyfikowanie jej do substancji witaminopodobnych. Bierze udział w metabolizmie cholesterolu oraz pozostałych tłuszczów.

Wodorowinian choliny: (1), (2)

  • przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu homocysteiny
  • przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu tłuszczów
  • pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu wątroby

 

Zapotrzebowanie naszego organizmu na cholinę

Zapotrzebowanie na ten składnik różni się w zależności od płci, wieku oraz stanu fizjologicznego. Mężczyźni powinni dostarczać sobie aż 550 mg choliny na dobę, u kobiet wartość ta jest nieznacznie mniejsza: 425 mg/ dobę. W okresie ciąży i karmienia piersią zapotrzebowanie na cholinę wzrasta odpowiednio do 450 i 550 mg/ dobę. Normy na cholinę opracowano na podstawie wystarczającego spożycia (AI). (3)

 

Źródła choliny

Wiele produktów spożywczych jest doskonałym źródłem choliny, która występuje w nich w postaci wolnej zasady- wodorowinianu choliny. Produkty roślinne zawierają dużo mniejsze ilości choliny niż produkty pochodzenia zwierzęcego. (4) Poniżej przedstawiamy zawartość tego związku w poszczególnych produktach spożywczych: (5)

Żółtko jaja: 680 mg/100g produktu

Nasiona lnu: 80 mg/100g produktu

Wątroba wołowa: 430 mg/100g produktu

Młoda soja: 60 mg/100g produktu

Wątroba cielęca: 400 mg/100g produktu

Migdały: 50 mg/100g produktu

Wątróbka z kurczaka: 330 mg/100g produktu

Kalafior: 40 mg/100g produktu

Jaja: 270 mg/100g produktu

Wątróbka z indyka: 220 mg/100g produktu

Maliny: 10 mg/100g produktu

Szynka wieprzowa: 100 mg/100g produktu

Łosoś: 90 mg/100g produktu

Podudzie z kurczaka: 80 mg/100g produktu

 

Ciekawostka: cholina, a układ nerwowy

Cholina jest związkiem, który posiada zdolność do przekraczania bariery krew‑mózg, co sprawia, iż ma bezpośredni wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego oraz sygnalizację międzyneuronalną. Jak do tego dochodzi? Jednym z najważniejszych neurotransmiterów jest acetylocholina odpowiedzialna za funkcje poznawcze. Acetylocholina powstaje poprzez przyłączenie się cząsteczki choliny do reszty kwasu octowego, dlatego też do prawidłowego przebiegu tej reakcji oraz utrzymania odpowiedniego poziomu koncentracji, zdolności zapamiętywania i uczenia się niezbędne jest utrzymywanie wysokiego stężenia choliny w organizmie. (6)

 

W bazie danych obejmujących artykuły z dziedziny medycyny i nauk biologicznych PubMed istnieje obecnie 5 140 badań wykazujących działanie choliny.
22
przeanalizowanych badań
18
wskazywało istotny statystycznie pozytywny wpływ na organizm

WITAMINA B9 (FOLIANY)

WITAMINA B9 (FOLIANY)

Pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego

Foliany są potrzebne m.in. do powstawania nowych komórek i wzrostu paznokci. Niedobór folianów sprawia, że paznokcie stają się kruche i łamliwe. W Vitamin B complex znajdziesz formę metylowaną witaminy B9. Oznacza to, że organizm może ją lepiej wykorzystać, co jest szczególnie ważne w przypadku niedoborów komórkowych, utrzymujących się mimo przyjmowania preparatu z witaminami B i problemów z metylacją, które mogą objawiać się m.in. zaburzeniami snu, nierównowagą hormonalną, problemami z tarczycą, zmęczeniem i innymi.

200 µg
 
100% RWS*
 
 
TABELA SKŁADNIKÓW AKTYWNYCH
 
*RWS — Referencyjna wartość spożycia
PROTECTME IMMUNE+ W 4 KAPSUŁKACH RWS*
Magnez 100 mg 26,7%
Ekstrakt z Cordyceps sinensis, w tym: 300 mg  
polisacharydy 90 mg  
adenozyna 1,5 mg  
Mioinozytol 300 mg  
Colostrum 300 mg  
Metylosulfonylometan 294 mg  
Ekstrakt z brokułu, w tym: 250 mg  
sulforafan 1 mg  
Kwas masłowy 120 mg  
Cholina 41 mg  
Cynk 15 mg 150%
Żelazo 10 mg 71,4%
Selen 25 µg 45,4%
Kwas foliowy (L‑metylofolian wapnia) 200 µg 100%

Najczęściej zadawane pytania

Czy suplement diety ProtectMe Immune+ został przebadany?

Bezkompromisowo dbamy o jakość i bezpieczeństwo naszych produktów, dlatego wszystkie suplementy Health Labs Care zostały przebadane na obecność pleśni, drożdży, bakterii (w tym obecność Escherichia coli, obecność Staphylococcus aureus, obecność Salmonella), a także WWA (suma (Benzo[a]antracen, Benzo[β]fluoranten, Chryzen i Benzo[α]piren) oraz Benzo[α]piren), jak również  metali ciężkich (ołów, kadm, rtęć).

Badania każdej partii suplementów są wykonywane w niezależnym, certyfikowanym laboratorium J.S. Hamilton Poland, które spełnia najwyższe normy jakościowe, potwierdzone min. przez Polskie Centrum Akredytacji oraz członkostwo w organizacjach krajowych i międzynarodowych, takich jak FOSFA (Federation of Oils, Seeds and Fats Associations) czy GAFTA (Grain & Feed Trade Association).

Czy połączenie selenu i cynku w suplemencie diety ProtectMe Immune+ nie wyklucza się?

Selen i cynk choć mogą wpływać na siebie antagonistycznie, to ich działanie nie znosi się w 100% i nie jest błędem ich połączenie. Nie zniesie to również ich działania. Może w jakimś stopniu ograniczyć wykorzystanie tych składników mineralnych, jednak mamy tu przystępne biochemicznie formy i ich działanie przy niedoborach w organizmie i tak będzie możliwe do odnotowania.

Suplement diety ProtectMe Immune+ to produkt, w którym kluczowe znaczenie mają: cordyceps, sulforafan, metylosulfonylometan (MSM), kwas masłowy, cholina, inozytol i colostrum. Z kolei magnez, żelazo, selen, cynk są dodatkami potrzebnymi w wielu procesach zachodzących w naszym organizmie.

Kiedy brać suplement diety ProtectMe Immune+ - przed, po, czy w trakcie posiłku?

Zalecamy przyjmować nasze produkty zawsze po posiłkach, żeby ograniczyć prawdopodobieństwo wystąpienia jakichś dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego. W ciągu godziny od spożycia suplementu należy unikać gorących płynów i pokarmów, kawy oraz mocnej herbaty, alkoholu i napojów gazowanych.

Czy kobiety w ciąży i karmiące piersią mogą stosować suplement diety ProtectMe Immune+?

 Dla kobiet w ciąży oraz karmiących piersią powstał suplement diety LittleMe. Pamiętaj, że z uwagi na Twoje bezpieczeństwo, przed każdą suplementacją zalecamy konsultację z lekarzem.

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Opinie o produkcie (0)

DARMOWA DOSTAWA OD 300zł
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Waluty
Inni kupili również
Producenci
więcej więcej
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium