Health Labs 4HER SlimMe Odchudzanie 60 kaps. Wsparcie w dążeniu do zgrabnej sylwetki

767
  • nowość
Dostępność: dostępny
Wysyłka w: 24 godziny
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena: 116,20 zł 116.20
ilość szt.
Zyskujesz 35 pkt [?]

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
Ocena: 0
Kod produktu: FBC0-9077A

Opis

SlimMe

 

Wsparcie w dążeniu do zgrabnej sylwetki

  • pobudzaj metabolizm
  • utrzymuj prawidłowy poziom glukozy we krwi

Odpowiedni dla wegan

60 kapsułek  — 30 dni stosowania

Co wyróżnia SlimMe?

 

STANDARYZOWANE EKSTRAKTY ROŚLINNE

Ekstrakty roślinne w SlimMe są standaryzowane, co oznacza, że masz gwarancję minimalnej zawartości składników aktywnych w pojedynczej porcji naszego suplementu.

MAKSYMALNA SKUTECZNOŚĆ

Wszelkie substancje użyte w SlimMe mają najlepsze, aktywne biologicznie formy i odpowiednio duże, bezpieczne ilości.

CZYSTY SKŁAD POTWIERDZONY BADANIAMI

W suplemencie diety SlimMe nie znajdziesz zbędnych wypełniaczy, konserwantów i barwników. Czysty skład pozbawiony zanieczyszczeń potwierdzają badania produktów przeprowadzone przez niezależne, akredytowane laboratorium J.S. Hamilton Poland.

AUTORSKA RECEPTURA

Skład SlimMe opracowaliśmy z udziałem doświadczonych specjalistów żywienia. Dzięki ich wiedzy i pasji powstały suplementy, które spełnią oczekiwania najbardziej wymagających kobiet i mężczyzn.

Musisz wiedzieć


Zalecane spożycie


2 kapsułki dziennie

— jedna rano, druga po południu

Nie należy przekraczać zalecanej dziennej porcji. Zrównoważony sposób żywienia i prawidłowy tryb życia jest ważny dla funkcjonowania organizmu człowieka. Suplement diety nie może być stosowany jako substytut (zamiennik) zróżnicowanej diety.

Składniki

Ekstrakt suchy z liści zielonej herbaty (Camellia sinensis) standaryzowany na 50% EGCG, ekstrakt suchy z korzenia pokrzywy indyjskiej (Coleus forskohlii) standaryzowany na 10% forskoliny;,kofeina; ekstrakt suchy z owoców pieprzu cayenne standaryzowany na 8% kapsaicyny; skrobia ryżowa, substancja glazurująca: hydroksypropylometyloceluloza, ekstrakt suchy z owoców pieprzu czarnego (Piper nigrum) standaryzowany na 95% piperyny, pikolinian chromu, substancja przeciwzbrylająca: dwutlenek krzemu.

Przechowywanie

W szczelnie zamkniętym opakowaniu, w temperaturze pokojowej 15‑25° C, w suchym miejscu, w sposób niedostępny dla małych dzieci. Chronić od wilgoci i światła.

Środki ostrożności

Nie stosować w przypadku nadwrażliwości na którykolwiek ze składników.

Zawiera kofeinę. Nie zaleca się stosowania u dzieci i kobiet w ciąży. Nie spożywać z innymi produktami będącymi źródłem kofeiny lub innych składników o podobnym działaniu.

Producent

Health Labs Care Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością Sp. k. (dawniej: Health Labs Sp. z o.o.) ul. Sienkiewicza 81/3/200 15‑003 Białystok

 

Składniki SlimMe

SKŁADNIKI AKTYWNE
 

CHROM

CHROM (PIKOLINIAN CHROMU)

Pomaga w utrzymaniu prawidłowego stężenia glukozy we krwi

Chrom bierze udział w procesach metabolicznych węglowodanów, tłuszczy i białek,   jego niedobór może powodować szybsze odkładanie się tkanki tłuszczowej. Chrom trójwartościowy (CrIII) jest składnikiem kompleksu określanego jako „czynnik tolerancji glukozy”.

Reguluje stężenie cukru we krwi, a tym samym hamuje nadmierne łaknienie, w szczególności chęć na słodycze (gdy występuje jego niedobór w organizmie).  Jest składnikiem mineralnym, którego nasz organizm nie jest w stanie wytworzyć, dlatego musimy go dostarczać wraz  pożywieniem. Najwięcej chromu znajduje się w owocach morza, orzechach brazylijskich, brokułach, indyku, daktylach suszonych, gruszkach, a także mące z pełnego przemiału.

Suplement diety SlimMe zawiera najlepiej przebadaną i biodostępną formę chromu, czyli pikolinian chromu. Wysoka przyswajalność wpływa pozytywnie na metabolizm glukozy w organizmie i pomaga regulować stężenie cholesterolu.

80 µg
200% RWS*
Chrom (pikolinian chromu)
 

Wykorzystanie pewnych składników diety nie kończy się jedynie na optymalizacji diety. Jednym z nich jest chrom, który jest dość problematycznym pierwiastkiem i nieustannie trwają dyskusje czy jest składnikiem niezbędnym dla organizmu człowieka, czy też nie. Niezaprzeczalnie bierze udział w wielu procesach biochemicznych.

 

Charakterystyka ogólna

Chrom jest mikroelementem biorącym udział w wielu procesach metabolicznych optymalizując ich przebieg.

W 2014 roku Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności zakwestionował dowody na to, iż chrom jest niezbędnym pierwiastkiem dla ludzkiego organizmu. Nie zmienia to jednak faktu, iż bierze on udział w metabolizmie węglowodanów oraz lipidów przez co zwiększa wrażliwość tkanek na działanie insuliny.

Chrom jest pierwiastkiem przejściowym, co oznacza, że występuje na różnych stopniach utlenienia. Chrom na II stopniu utlenienia, to ten korzystny dla naszego organizmu, natomiast na IV stopniu utlenienia może być dla niego wręcz toksyczny. (1)

Chrom (2):

  • reguluje gospodarkę insulinową
  • przyczynia się do zmniejszenia apetytu
  • przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu makroskładników odżywczych
  • pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu glukozy we krwi

Ciekawostka

Wchłanianie wielu witamin i składników mineralnych jest często uzależnione od obecności innych substancji, które odpowiednio poprawiają lub obniżają biodostępność danego składnika pokarmowego.

Na wchłanianie chromu z przewodu pokarmowego wpływają fityniany, które zmniejszają jego dostępność dla organizmu, natomiast na wzrost wchłanialności wpływa  spożywanie witaminy C, aminokwasów, szczawianów oraz niacyny.

Warto też wiedzieć, że procent w jakim chrom wchłania się z przewodu pokarmowego oscyluje na poziomie 0,4‑2,5%. (3)

 

Chrom, czy pikolinian chromu?

Chrom charakteryzuje się bardzo niską biodostępnością i wchłanialnością z przewodu pokarmowego. W celu poprawienia tych właściwości naukowcy opracowali sposób, który skutecznie zwiększył biodostępność chromu.

Udało się to uzyskać poprzez połączenie cząsteczki chromu z kwasem pikolinowym. Jest on chelatorem minerałów, co oznacza, że podczas trawienia jest wydzielany do jelita cienkiego, aby tam związać się z chromem i ułatwić jego wchłanianie. (4)

 

Źródła chromu w żywności

Chrom jest dość powszechnym pierwiastkiem w produktach spożywczych, jednak najczęściej występuje w nich w bardzo niskich stężeniach. Biorąc pod uwagę, iż zapotrzebowanie naszego organizmu na chrom nie jest wysokie, wystarczy pamiętać, aby w naszej diecie nie zabrakło kilku z poniżej wymienionych produktów (5):

  • ser
  • orzechy
  • szparagi
  • owoce
  • owoce morza
  • drożdże
  • mąka z pełnego przemiału
  • produkty z pełnego ziarna

Pewne ilości chromu są również obecne w orzechach brazylijskich oraz małżach.

W bazie danych obejmujących artykuły z dziedziny medycyny i nauk biologicznych PubMed istnieje obecnie 4 966 wyników badań wykazujących działanie chromu.
19
przeanalizowanych badań
13
wskazywało istotny statystycznie pozytywny wpływ na organizm

OWOCE PIEPRZU CAYENNE (8% KAPSAICYNY)

OWOCE PIEPRZU CAYENNE (8% KAPSAICYNY)

Przyspieszają metabolizm

Kapsaicyna to substancja czynna zawarta w pieprzu cayenne, która nadaje tej przyprawie charakterystyczny, ostry smak. Kapsaicyna przyspiesza metabolizm oraz pobudza układ pokarmowy i procesy trawienne, daje uczucie sytości, hamuje apetyt i poprawia przemianę materii.

50 mg
Ekstrakt z owoców pieprzu cayenne zawierający kapsaicynę
 

Pieprz był znany już w starożytności, kiedy to uważano, że za jego ostry smak muszą być odpowiedzialne substancje, które będą działać prozdrowotnie na organizm. Wraz z rozwojem nauki, badaczom udało się ustalić, że za ostry smak i działanie pieprzu są odpowiedzialne konkretne związki- kapsainocydy.

 

Charakterystyka ogólna

Pieprz (Capsicum spp.) jest najstarszą i najczęściej uprawianą rośliną. Swoje początki ma w Ameryce i obejmuje około 200 gatunków. (1) Owoce tej rośliny są na ogół wykorzystywane jako przyprawy lub produkty o dużej zawartości składników odżywczych. Medycyna chińska i indyjska używała owoców pieprzu i ich ekstraktów m.in. przy problemach z trawieniem.

Pieprz jest najczęściej używaną przyprawą na świecie i jest szczególnie ceniony za swój wyjątkowy smak i pikantność. Odpowiada za nią obecna w pieprzu kapsaicyna - związek, który możemy znaleźć w niemal każdym rodzaju papryki. Pierwsze doniesienia o niej pojawiły się w 1816 roku, a wiek XX dostarczył informacji o jej prozdrowotnym działaniu.

Ekstrakt z pieprzu cayenne zawierający kapsaicynę (2),(3) (4):

  • wspomaga spalanie tkanki tłuszczowej
  • zmniejsza apetyt
  • wspiera proces odchudzania
  • jest przeciwutleniaczem

Pozostałe bioaktywne składniki owoców pieprzu cayenne

Najważniejszymi związkami wykazującymi najsilniejsze działanie w owocach pieprzu cayenne są kapsacynoidy: kapsaicyna, dihydrokapsaicyna, kapsjat, dihydrokapsjat. Ekstrakty te wykazują również m.in.działanie przeciwutleniające.

Jakie związki są za to odpowiedzialne? (5)

  • flawonoidy (kwercetyna i luteolina): wykazują silne właściwości przeciwutleniające,
  • β-karoten: karotenoid o działaniu antyoksydacyjnym, wspiera widzenie oraz kondycję skóry,
  • witamina D: witamina niezbędna do zachowania zdrowia, utrzymuje właściwy stan układu kostnego, odpornościowego,
  • rutyna: flawonoid, który podnosi odporność organizmu,
  • witamina C: witamina niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu, bierze udział w procesie powstawania tkanki łącznej, syntezie kolagenu, jest odpowiedzialna za prawidłowe funkcjonowanie naczyń krwionośnych,
  • witamina E: jest jednym z najsilniejszych antyoksydantów, wspiera funkcje układu immunologicznego, wpływa na dobrą kondycję skóry.

Mechanizm działania kapsaicyny, czyli w jaki sposób pomaga nam w utracie wagi?

Mechanizmów działania jest kilka: lipoliza w adipocytach, zwiększenie uczucia sytości, zmniejszenie spożycia energii. Już wyjaśniamy na czym to polega.

Ekstrakt z ostrej papryki hamuje aktywność enzymu- lipazy trzustkowej, która odgrywa kluczowe znaczenie we wchłanianiu triglicerydów w jelicie cienkim. Ponadto kapsaicyna posiada zdolność do obniżania ekspresji leptyny, która jest hormonem wytwarzanym w białej tkance tłuszczowej, odpowiedzialnym za regulowanie uczucia głodu i sytości. (6)

Kolejnym równie ciekawym mechanizmem jest indukowanie ekspresji adiponektyny, peptydu wydzielanego przez komórki tkanki tłuszczowej. Pobudzenie przez kapsaicynę receptorów adiponektyny w podwzgórzu powoduje zmniejszenie uczucia łaknienia, a w efekcie mniejszą ilość pobieranej energii z pokarmu, co będzie proporcjonalnie wpływać na utratę masy ciała. (7)

W bazie danych obejmujących artykuły z dziedziny medycyny i nauk biologicznych PubMed istnieje obecnie 4 880 wyników badań wykazujących działanie ekstraktu z owoców pieprzu cayenne, w tym kapsaicyny.
18
przeanalizowanych badań
16
wskazywało istotny statystycznie pozytywny wpływ na organizm

KOFEINA

KOFEINA

Pobudza i stymuluje metabolizm

Kofeina działa pobudzająco, może przyspieszać metabolizm i zwiększyć wydatek energetyczny. Suplement diety SlimMe możesz wykorzystać jako tzw. przedtreningówkę, aby pobudzić organizm do lepszego spalania podczas wysiłku fizycznego.

Dodatkowo, kofeina poprawia koncentrację, niweluje uczucie zmęczenia, pozytywnie wpływa na nasze samopoczucie i wspomaga proces utraty masy ciała.

200 mg
Kofeina
Jeden z najbardziej rozpowszechnionych związków pobudzających na świecie

Na pytanie z czym kojarzy nam się kofeina, zapewne większość z nas odpowie, że z kawą. I bardzo dobrze, bo to właśnie ona jest głównym źródłem kofeiny. Zaraz po wodzie, jest najczęściej spożywanym napojem na świecie i śmiało możemy stwierdzić, że bardziej lubianym ze względu na doznania zmysłowe jakich nam dostarcza. Niepowtarzalny aromat sprawia, że już prawie od 500 lat zajmuje bardzo ważne miejsce w naszych kuchniach. Mówi się, że kofeina była nieświadomie spożywana przez ludzi już w 2737 r.p.n.e. kiedy to cesarz Chin, Shen Nung gotował w wodzie liście ze swojego ogrodu, tworząc w ten sposób napój o bardzo przyjemnym, mocnym aromacie.

Kawę pijemy nie tylko, aby delektować się jej smakiem, ale też by skorzystać z jej właściwości pobudzających, za które jest odpowiedzialna właśnie kofeina. Zazwyczaj sięgamy po nią po nieprzespanej nocy, przy spadku energii czy braku motywacji do działania.

Jednak kofeina ma dużo szersze zastosowanie i dzięki bardzo dużej ilości badań wiemy o niej już całkiem dużo. Czym tak naprawdę jest kofeina i w czym oprócz zmęczenia może nam pomóc?

Charakterystyka ogólna

Kofeina jest to potoczna nazwa dla 1,3,7‑trimetyloksantyny, naturalnie występującego alkaloidu (zasadowego związku chemicznego), głównie pochodzenia roślinnego. Należy ona do grupy ksenobiotyków- związków obcych ludzkiemu organizmowi, których nie potrafi wytworzyć, wykazujących pewną aktywność biologiczną. Kofeina jest wchłaniana w jelicie cienkim, gdzie zachodzi jej praktycznie całkowita absorpcja. Dzięki temu w ciągu godziny następuje podwyższenie jej poziomu w krwiobiegu. Działanie kofeiny na ludzki organizm charakteryzuje się najczęściej poprawą koncentracji, poprawą czujności i nastroju, lepszą wydajnością ćwiczeń czy skróceniem czasu reakcji.

 

Kofeina:

  • zwiększa wydolność fizyczną organizmu
  • poprawia koncentrację
  • bierze udział w skróceniu czasu reakcji
  • redukuje zmęczenie i senność
  • przyspiesza metabolizm

 

Dzienne bezpieczne spożycie dla osób dorosłych

Z każdym rokiem rośnie ilość badań z wykorzystaniem kofeiny, pokazujących, iż spożywana w odpowiednich ilościach jest całkowicie bezpieczna dla naszego organizmu.

Zgodnie z danymi opublikowanymi przez EFSA, dzienne bezpieczne spożycie kofeiny dla przez osobę dorosłą wynosi 400 mg, natomiast jednorazowa bezpieczna ilość dla osoby dorosłej oscyluje na poziomie 3 mg/kg masy ciała.

W poszukiwaniu kofeiny, czyli gdzie ją znajdziemy?

Kofeina jest dość rozpowszechnionym alkaloidem, ponieważ występuje zarówno w liściach, jak i owocach ponad 60 roślin. Nie wszędzie występuje w tak samo znaczących ilościach, dlatego mówiąc o głównych źródłach tego związku najczęściej wymieniamy:

  • palone ziarna kawy (np. Coffea arabica i Coffea robusta)
  • liście herbaty (Camelia siniensis)
  • orzechy kola (Cola acuminate)
  • ziarna kakaowca (Theobroma cacao)
  • yerba mate (Ilex paraguariensis)
  • jagody guarany (Paullinia cupana)

Najczęściej kofeina jest spożywana z kawą i herbatą, natomiast w ostatnich latach coraz mocniej rozwija się rynek niealkoholowych napojów kofeinowych, takich jak napoje energetyzujące czy napoje funkcjonalne dla sportowców. Kofeinę znajdziemy też w kakao i czekoladzie.

 

Ciekawostka

Czy pijąc napój zawierający kofeinę mamy świadomość ile faktycznie dostarczamy jej do swojego organizmu?

Zawartość kofeiny w wybranych napojach:

  • filiżanka kawy gatunku Robusta: ok. 330 mg
  • filiżanka kawy Arabica: ok. 175‑185 mg
  • filiżanka etiopskiej kawy mokka: ok. 160 mg
  • espresso (50 ml): ok. 107 mg
  • szklanka kawy rozpuszczalnej: ok. 60 mg
  • 150 ml herbaty parzonej przez 3 minuty: ok.20‑46 mg

Jedna filiżanka kawy Robusta zawiera ok. 330 mg kofeiny, czyli nieco poniżej dziennej bezpiecznej porcji kofeiny dla osoby dorosłej. Bardzo ważne jest, aby sprawdzać jaki gatunek kawy pijemy i kontrolować ilość spożywanej kofeiny.

 

Jak działa kofeina?

Metabolizm kofeiny zachodzi głównie w wątrobie, gdzie zostaje przekształcona do kwasu 1,3,7‑trimetylo moczowego. Metabolizm kofeiny jest regulowany przez geny CYP1A2, CYP2E1, CYP2C8/9. W momencie podwyższonej ekspresji tych genów następuje rozkład kofeiny do paraksantyny (psychostymulant ośrodkowego układu nerwowego), teobrominy (związek chemiczny z grupy alkaloidów) oraz teofiliny (związek chemiczny z grupy alkaloidów). Kofeina oddziałuje na receptory adenozynowe, przez co już jej niskie stężenia blokują receptory adenozyny A1, A2A. Wpływa to bezpośrednio na poziom neuroprzekaźników znajdujących się w mózgu. (1)

Receptory A1 są zlokalizowane we wszystkich częściach mózgu, a w największej ilości w hipokampie, korze mózgowej i móżdżku. Receptory A2a natomiast znajdują się w obszarach mózgu bogatych w dopaminę (2). Dlatego w momencie gdy kofeina połączy się z tymi receptorami, utworzona zostaje blokada adenozyny, której zablokowanie w neuronach powoduje zatrzymanie działania promującego sen, co skutkuje przyspieszeniem neuronów, a nie ich spowolnieniem. Ten złożony mechanizm wyjaśnia pobudzające działanie kofeiny (3).

W bazie danych obejmujących artykuły z dziedziny medycyny i nauk biologicznych PubMed istnieje obecnie 34 959 wyników badań wykazujących działanie kofeiny.
31
przeanalizowanych badań
27
wskazywało istotny statystycznie pozytywny wpływ na organizm

KORZEŃ POKRZYWY INDYJSKIEJ

EKSTRAKT Z KORZENIA POKRZYWY INDYJSKIEJ (COLEUS FORSKOHLII), W TYM FORSKOLINA

Pomaga regulować magazynowanie tłuszczu

Pokrzywa indyjska (Coleus forskohlii) to roślina ajurwedyjska znana od tysięcy lat. Jej składnik aktywny, forskolina, wykazuje właściwości, które pomagają hamować apetyt, co może mieć znaczenie u osób zmagających się z nadwagą.

300 mg
Ekstrakt z korzenia pokrzywy indyjskiej (Coleus forskohlii) w tym forskolina
 

Ajurweda i medycyna hinduska od lat wykorzystują pokrzywę indyjską jako środek znany pod nazwą Makandi. Mieszkańcom Afryki Wschodniej również nie jest ona obca. Wraz ze wzrostem zainteresowania fitoterapią zaczęto badania nad zawartością związków bioaktywnych występujących w pokrzywie indyjskiej i jej potencjalnym zastosowaniem.

Gdzie znajduje się źródło działania pokrzywy indyjskiej?

 

Charakterystyka ogólna

Pokrzywa indyjska (Coleus forskohlii) to roślina należąca do rodziny Lamiaceae i jest szczególnie znana w Indiach, Tajlandii, Birmie i Nepalu. (1) Największe właściwości rośliny wykazują liście i korzenie, które zawierają największe stężenie związku bioaktywnego- forskoliny.

Suchy ekstrakt z korzenia pokrzywy indyjskiej (2),(3),(4):

  • pomaga regulować spalanie tłuszczu
  • przyczynia się do kontroli masy ciała
  • obniża ciśnienie tętnicze krwi
  • pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu pokarmowego
  • wykazuje działanie przeciwutleniające

 

Skład ekstraktu z korzenia pokrzywy indyjskiej

Ekstrakt z pokrzywy indyjskiej to nie tylko forskolina należąca do grupy diterpenów. Jest bogaty w wiele związków chemicznych, ale niektóre z nich zasługują szczególnie na wyróżnienie (5),(6),(7),(8):

  • kwas betulinowy: związek należący do triterpenów
  • β-sitosterol: fitosterol, wspiera funkcjonowanie układu pokarmowego, poprawia trawienie, reguluje poziom cholesterolu we krwi oraz hormonów płciowych,
  • α-amyryna: triterpen, pobudza wydzielanie soków trawiennych, działa żółciopędnie i wspomaga proces trawienia,
  • borneol: związek należący do grupy terpenów, usprawnia trawienie, pobudza krążenie krwi,
  • kwas dekanowy: kwas karboksylowy, spowalnia uwalnianie substancji aktywnych z tkanki tłuszczowej, reguluje poziom cholesterolu we krwi.

Pokrzywa indyjska - w jakiej formie?

Na rynku możemy znaleźć ususzone liście pokrzywy indyjskiej w saszetkach popularnie nazywane herbatami ekspresowymi bądź w formie suszu, z którego sporządza się napary. Zawartość forskoliny w liściach rośliny jest dużo mniejsza niż w jej korzeniu, ponadto proces suszenia i przetwarzania liści prowadzi do utraty dużej ilości substancji aktywnych.

Najlepsze efekty osiągniemy stosując preparaty z wyciągu z korzenia pokrzywy indyjskiej ze standaryzowaną forskoliną.

W bazie danych obejmujących artykuły z dziedziny medycyny i nauk biologicznych PubMed istnieje obecnie 390 wyników badań wykazujących działanie ekstraktu z korzenia pokrzywy indyjskiej.
11
przeanalizowanych badań
8
wskazywało istotny statystycznie pozytywny wpływ na organizm
 

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Opinie o produkcie (0)

DARMOWA DOSTAWA OD 300zł
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Waluty
Inni kupili również
Producenci
więcej więcej
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium