Health Labs 4Mind Chillme 60Kaps

777
  • nowość
Dostępność: dostępny
Wysyłka w: 24 godziny
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena: 93,50 zł 93.50
ilość szt.
Zyskujesz 0 pkt [?]

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
Ocena: 0
Kod produktu: CFB8-5050B

Opis

ChillMe

 

Kiedy zmagasz się ze stresem

  • poprawa odporność na stres
  • mniejsze napięcie i uczucie niepokoju
  • wsparcie układu nerwowego

Odpowiedni dla wegan

60 kapsułek  — 30 dni stosowania

Co wyróżnia suplement diety ChillMe?

SYNERGISTYCZNY ZESTAW SKŁADNIKÓW

Suplement diety ChillMe łączy naturalne składniki o działaniu synergistycznym (adaptogeny i EGCG). Takie połączenie zwiększa skuteczność produktu, wpływa na różne mechanizmy odpowiedzialne za nastrój i napięcie, w tym regulację pracy nadnerczy i zmniejszenie poziomu kortyzolu.

CZYSTY SKŁAD POTWIERDZONY BADANIAMI

W suplemencie diety ChillMe nie znajdziesz zbędnych wypełniaczy, konserwantów i barwników. Czysty skład pozbawiony zanieczyszczeń potwierdzają badania produktów przeprowadzone przez niezależne, akredytowane laboratorium J.S. Hamilton Poland.

ADAPTOGENY, KTÓRE REGULUJĄ NASTRÓJ

W składzie suplementu diety ChillMe znajdziesz adaptogeny (Ashwagandha i Tulsi), które wspierają organizm w walce ze stresem, pomagają uspokoić nerwy i wyciszyć organizm.


OBECNOŚĆ NOOTROPIKÓW

Obecność nootropików pozytywnie wpływa na aktywność mózgu, gospodarkę neuroprzekaźników oraz wykazuje działanie neuroprotekcyjne. Dzięki łatwości w pokonywaniu bariery krew‑mózg, oddziałuje na ośrodkowy układ nerwowy.

STANDARYZOWANE EKSTRAKTY ROŚLINNE

Ekstrakty roślinne w suplemencie diety ChillMe są standaryzowane, co oznacza, że masz gwarancję minimalnej zawartości składników aktywnych w pojedynczej porcji naszego suplementu.

AUTORSKA RECEPTURA

Skład suplementu diety ChillMe opracowaliśmy z udziałem doświadczonych specjalistów żywienia. Dzięki ich wiedzy i pasji powstały suplementy, które spełnią oczekiwania najbardziej wymagających kobiet i mężczyzn.

Musisz wiedzieć


Zalecane spożycie


CHILLME

2 kapsułki dziennie

Nie należy przekraczać zalecanej dziennej porcji. Zrównoważony sposób żywienia i prawidłowy tryb życia jest ważny dla funkcjonowania organizmu człowieka. Suplement diety nie może być stosowany jako substytut (zamiennik) zróżnicowanej diety.

Składniki

Suchy ekstrakt z liści bazylii azjatyckiej – tulsi (Ocimum tenuiflorum L.) zawierający 2‑5% kwasu ursolowego DER 20:1, suchy ekstrakt z liści zielonej herbaty (Camellia sinensis (L.) Kuntze) zawierający 98% polifenoli, 70% katechin, 55% galusanu epigallokatechiny – EGCG DER 20:1, substancja glazurująca: hydroksypropylometyloceluloza, suchy ekstrakt z liści zielonej herbaty (Camellia sinensis (L.) Kuntze) zawierający 98% L‑teaniny DER 480:1, suchy ekstrakt z korzeni witanii ospałej (Withania somnifera) zawierający 7% witanolidów DER 20:1, skrobia ryżowa, substancja przeciwzbrylająca: dwutlenek krzemu.

Przechowywanie

W szczelnie zamkniętym opakowaniu, w temperaturze pokojowej 15‑25° C, w suchym miejscu, w sposób niedostępny dla małych dzieci. Chronić od wilgoci i światła.

Środki ostrożności

Nie stosować w przypadku nadwrażliwości na którykolwiek ze składników. Produkt nie powinien być spożywany w przypadku stosowania leków o działaniu uspokajającym, nasennym, przeciwpadaczkowym, nie stosować u dzieci, kobiet w ciąży i w trakcie laktacji.

Producent

Health Labs Care Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością Sp. k. ul. Sienkiewicza 81/3/200 15‑003 Białystok.

Kiedy warto sięgnąć po suplement diety ChillMe?

  • Szukasz naturalnej suplementacji, która pomoże Ci się zrelaksować i złagodzić napięcie

  • Masz stresującą pracę i potrzebujesz wyciszenia oraz odpoczynku

  • Jesteś w okresie intensywnej pracy lub nauki i chcesz wzmocnić swoją odporność na stres

  • Żyjesz w biegu, pod ciągłą presją czasu

  • Jesteś przemęczona i rozdrażniona

Poznaj składniki suplementu diety ChillMe

SKŁADNIKI AKTYWNE

ASHWAGANDHA

ASHWAGANDHA (SUCHY EKSTRAKT Z KORZENIA WITANII OSPAŁEJ (WITHANIA SOMNIFERA)) W TYM WITANOLIDY

Ashwagandha jest silnym adaptogenem, określanym jako rasayana, czyli ta, która “regeneruje i odmładza”. Przyczynia się do zachowania równowagi emocjonalnej i poprawy ogólnego samopoczucia. Zawiera liczne składniki odżywcze, w tym antyoksydanty. Dzięki zawartości tryptofanu ułatwia zasypianie, choć jednocześnie wykazuje właściwości pobudzające.

142 mg
Ashwagandha (suchy ekstrakt z korzenia witanii ospałej (Withania somnifera)) w tym witanolidy
Pozbądź się stresu i zmęczenia

Ilość informacji jaką każdego dnia musi przetwarzać nasz organizm jest tak duża, że wieczorem często nie pozwala nam to zasnąć, jesteśmy przebodźcowani. Nieustannie planujemy kolejne dni, rozwiązujemy problemy, a w nocy rozmyślamy nad nowym projektem w pracy. Ważne, aby w pewnym momencie zrozumieć, że trzeba się zatrzymać, rozejrzeć, zadbać o „tu i teraz”, bo zdrowie na nas nie poczeka. Joga, medytacja, chwila odpoczynku z książką, to najpopularniejsze sposoby na wyciszenie się i uspokojenie organizmu. W chwilach, gdy czujemy się przytłoczeni, spróbujmy sięgnąć po pomoc w fitoterapii. Adaptogeny, rośliny, które mają za zadanie przywrócenie równowagi wewnętrznej kryją w sobie wiele korzyści prozdrowotnych. Najbardziej znaną rośliną o właściwościach adaptogennych jest ashwagandha, która od dawna cieszy się popularnością w medycynie ludowej, a ostatnio również stała się zainteresowaniem naukowców.

Dowiedzmy się o niej więcej.

 

Charakterystyka ogólna

Ashwagandha (Withania somnifera) to roślina występująca głównie w Indiach, Pakistanie i Sri Lance. Jest jedną z najważniejszych roślin ajurwedy poprawiającą zdrowie psychiczne, fizyczne oraz dodającą szczęścia. Ekstrakt z korzenia ashwagandhy: (1), (2), (3), (4)

  • poprawia zdolności poznawcze
  • wzmacnia „odporność” na stres
  • jest silnym antyoksydantem
  • pomaga się uspokoić i wyciszyć
  • ułatwia zasypianie

 

Substancje bioaktywne ekstraktu z ashwagandhy

Działanie wyciągów z korzenia ashwagandhy, to zasługa nie jednej, a całego kompleksu substancji bioaktywnych, które wspierają nasze zdrowie.

Jakie związki głównie odpowiadają za właściwości prozdrowotne rośliny? Przedstawiamy je poniżej: (5), (6), (7)

  • witaferyna A: witanolid, jeden z głównych związków obecnych w korzeniu ashwagandhy, pomaga w utrzymaniu równowagi psychicznej; poprawia funkcje poznawcze
  • witanolid D: związek bioaktywny, obniża ciśnienie krwi i działa uspokajająco
  • β-sitosterol: organiczny związek chemiczny; wspiera prawidłowy proces trawienia, obniża poziom cholesterolu we krwi;
  • alkaloidy (anaferyna, witanina, somniferyna): wykazują silne działanie biologiczne na ludzki organizm; pobudzają pracę centralnego układu nerwowego; poprawiają zdolność koncentracji i regulują stężenie dopaminy, która wpływa na nasze dobre samopoczucie.

Ekstrakty z korzenia ashwagandhy są bogatym źródłem związków aktywnych biologicznie, a ich lista jest dużo dłuższa od tej przedstawionej powyżej. To tylko skrót tego, co znajdziemy w wyciągach z korzenia tej rośliny. Co ważne, w dużej ilości występuje w nich żelazo.

 

Jak należy przyjmować ashwagandhę?

To w jakich ilościach i pod jaką postacią będziemy przyjmować tę roślinę jest mocno uzależnione od naszego wieku, stanu zdrowia oraz celu w jakim ją stosujemy. Korzenie oraz liście możemy najczęściej znaleźć w sklepach zielarskich w postaci suszu. Przyjęto, iż wtedy dla osiągnięcia dobrych efektów należy spożywać 1‑2 razy dziennie 1 lub 2 łyżeczki suszu w postaci odwaru.

Odwar: wyciąg wodny przygotowany poprzez zalanie odpowiedniej ilości ziół letnią wodą, a następnie gotowany przez 5‑20 minut pod przykryciem.

Jeżeli zdecydujemy się na przyjmowanie gotowych wyciągów z rośliny, wtedy zgodnie z badaniami, dawką wywołującą efekt terapeutyczny jest 300‑500 mg ekstraktu o odpowiedniej standaryzacji. W przypadku ashwagandhy standaryzacji podlegają witanolidy, a ich maksymalna ilość w dawce dobowej, to 10 mg. (8)

 

Kiedy warto ją rozważyć?

  • w sytuacjach podwyższonego stresu
  • w problemach z zasypianiem o różnym podłożu
  • w sytuacjach wzmożonego wysiłku intelektualnego
  • w problemach z koncentracją
  • w momentach wzmożonego wysiłku fizycznego (np. u sportowców)

 

W bazie danych obejmujących artykuły z dziedziny medycyny i nauk biologicznych PubMed istnieje obecnie 1 278 badań wykazujących działanie Ashwagandhy.
25
przeanalizowanych badań
22
wskazywało istotny statystycznie pozytywny wpływ na organizm

ZIELONA HERBATA

SUCHY EKSTRAKT Z LIŚCIA ZIELONEJ HERBATY (CAMELLIA SINENSIS (L.) KUNTZE) W TYM L‑TEANINA, EGCG, POLIFENOLE I KATECHINY.

Camellia sinensis jest to krzew liściasty pochodzący z południowej Azji, ale obecnie uprawiany przemysłowo w Indiach, Malezji, Indonezji i Afryce. Tradycja parzenia zielonej herbaty sięga już około 4 tysiące lat. L‑teanina jest aminokwasem, który występuje w herbacie, w największej ilości w zielonej. Zaliczana do substancji nootropowych. EGCG jest to katechina wyselekcjonowana z zielonej herbaty, uznawana za kluczowy związek aktywny, który odpowiada za jej zdrowotne właściwości.

200 mg
Ekstrakt suchy z liści zielonej herbaty (Camellia sinensis) w tym polifenole, katechiny i EGCG
Napój pełen antyoksydantów

Większość z nas nie wyobraża sobie dnia bez kubka dobrej, mocnej herbaty. Orzeźwia, dodaje energii i poprawia pracę żołądka. W Polsce głównie spożywamy herbatę czarną, czyli tę która przeszła intensywny proces fermentacji. Szacuje się, że herbata jest jednym z najpopularniejszych napojów na świecie zaraz po wodzie. I może ciężko w to uwierzyć, ale tak, kawa jest dopiero na trzecim miejscu! Pierwsze wzmianki o herbacie pojawiły się już 2000 lat przed naszą erą i od tego czasu popularność herbaty systematycznie rosła, aby w IX wieku dotrzeć do Japonii i kilka wieków później opanować cały świat.

Zieloną herbatę zna każdy, prawie każdy jej próbował, ale niestety nie każdy ją lubi. Proponujemy jednak wypracować tę przyjaźń, gdyż spożywanie jej zapewnia wiele korzyści zdrowotnych. Jakich? O tym piszemy poniżej.

 

Kilka słów o zielonej herbacie

Camellia sinensis jest to krzew liściasty pochodzący z południowej Azji, ale obecnie uprawiany przemysłowo w Indiach, Malezji, Indonezji i Afryce. (1) Tradycja parzenia zielonej herbaty sięga już około 4 tysiące lat. Początkowo nie była ona spożywana dla jej walorów smakowych. Ale w Japonii opisano aż 61 przypadków, w których może być skuteczna. Najczęściej stosowano ją do poprawy koncentracji, odporności, obniżenia poziomu cholesterolu czy wspomożenia metabolizmu. (2) Surowcem, z którego uzyskuje się następnie gotowy produkt są młode liście, które bezpośrednio po zbiorze są poddawane działaniu gorącej pary, aby zapobiec procesowi fermentacji. Zielona herbata jest napojem niezwykle popularnym. Obecnie dzięki dokładnym analizom chemicznym oraz wielu badaniom klinicznym znamy jeszcze lepiej działanie zielonej herbaty na nasz organizm.

 

Ekstrakt z zielonej herbaty: (3), (4), (5)

  • jest silnym przeciwutleniaczem
  • poprawia funkcje poznawcze
  • wspiera zdrowie układu sercowo‑naczyniowego
  • poprawia odporność organizmu na stres
  • wspomaga proces odchudzania

Co odpowiada za właściwości prozdrowotne zielonej herbaty?

Zielona herbata jest uważana za jedno z głównych źródeł dietetycznych flawanoli. Według USDA (Departamentu ds. Rolnictwa Stanów Zjednoczonych) zielona herbata po procesie parzenia zawiera 126,6 mg katechin oraz 77,8 mg EGCG na 100 ml naparu. Flawanole te występują w herbacie w największej ilości i są odpowiedzialne za nadawanie jej charakterystycznej goryczy, aromatu oraz koloru. (6) Najważniejsze flawanole zielonej herbaty to: (7)

  • galusan epigalokatechniny (EGCG)
  • epigalokatechina
  • galusan epikatechiny
  • epikatechina

Wymienione powyżej związki działają przeciwrodnikowo i przeciwzapalnie. Co jeszcze znajdziemy w ekstraktach z zielonej herbaty? Garbniki, kofeinę, aminokwasy (teanina, seryna, alanina), chlorofil, wiele witamin (A, B1, B2, B3, C, E), oraz składniki mineralne, takie jak potas, magnez, selen, miedź czy cynk. (8)

 

Ciekawostka

Robienie herbaty wydaje się być rzeczą trywialną, ale czy faktycznie tak jest w przypadku parzenia zielonej herbaty? Może się okazać, iż nie robimy tego prawidłowo, przez co nie wykorzystujemy w 100% jej potencjału. Podstawą przyrządzenia odpowiedniego jakościowo naparu jest dobranie optymalnej temperatury wody. Pamiętajmy, aby nie był to wrzątek, a 60‑90° C, dlatego po zagotowaniu wody odczekajmy kilka minut, aby uzyskać jak najlepszy aromat i wszystkie korzyści jakie niesie ze sobą ekstrakt z Camellia sinensis. Korzystne jest również powtórne zaparzanie ekstraktu, dzięki czemu herbata będzie odznaczać się niższym poziomem kofeiny, ale nadal wysoką zawartością antyoksydantów.

 

Czy spożywanie zielonej herbaty jest bezpieczne?

Zielona herbata jest uznana za produkt powszechnie bezpieczny do spożycia. W przeglądzie badań klinicznych ustalono, że ani zielona herbata w postaci suszu, ani jej poszczególne związki bioaktywne nie wykazują genotoksyczności. Przeprowadzono również testy mikrojądrowe in vivo oraz test mutacji transgenicznych, w których potwierdzono brak potencjału mutagennego katechin obecnych w liściach zielonej herbaty.

Reasumując, ekstrakty z zielonej herbaty wykazują bezpieczeństwo jeśli są spożywane w odpowiednich ilościach.

Będąc przy temacie ilości, dowiedzmy się ile filiżanek herbaty, bądź ile suchego ekstraktu z niej możemy spożywać?

 

Dawkowanie zielonej herbaty

Na to pytanie jest niestety bardzo ciężko konkretnie odpowiedzieć. Dlaczego? Jest to głównie uzależnione indywidualną tolerancją na zieloną herbatę, a dokładniej na jej związki bioaktywne i pewne ilości znajdującej się w niej kofeiny. Podobna sytuacja ma miejsce, gdy spożywamy kawę. Jedna osoba może spożyć 3 filiżanki czarnej prawdziwej kawy, a inna osoba ani jednej.

Optymalną ilością do spożycia będą 3 kubki naparu.

Ustalając optymalne dawki zielonej herbaty należy wziąć pod uwagę zawartość EGCG, który jest głównie odpowiedzialny za działanie naparów. W badaniach ustalono, iż spożywanie 100‑200 mg EGCG może przynieść wiele korzyści. W jednej filiżance naparu z zielonej herbaty znajduje się średnio 50 mg EGCG, co oznacza, że optymalną ilością zielonej herbaty do spożycia w ciągu dnia jest od 3 do 4 filiżanek. (9)

 

W bazie danych obejmujących artykuły z dziedziny medycyny i nauk biologicznych PubMed istnieje obecnie 257 badań wykazujących działanie l‑teaniny.
23
przeanalizowanych badań
20
wskazywało istotny statystycznie pozytywny wpływ na organizm

EGCG

EGCG (GALUSAN EPIGALOKATECHINY)

Zmniejsza negatywne skutki stresu

Jest to katechina wyselekcjonowana z zielonej herbaty, uznawana za kluczowy związek aktywny, który odpowiada za jej zdrowotne właściwości.

EGCG wpływa na zmniejszenie konwersji kortyzonu do kortyzolu (co finalnie daje nam mniej głównego hormonu reakcji stresowych - kortyzolu).

Świetnie oddziałuje na skutki długotrwałego stresu. Wpływa również pozytywnie na prewencję chorób sercowo‑naczyniowych oraz zwiększanie dopaminy i serotoniny.

Suplement diety ChillMe zawiera ekstrakt z liścia zielonej herbaty (Camellia sinensis (L.) Kuntze) zawierający 98% polifenoli , 70% katechin, 55% galusanu epigallokatechiny – EGCG DER 20:1.

275 mg

TULSI

SUCHY EKSTRAKT Z LIŚCIA BAZYLII AZJATYCKIEJ – TULSI (OCIMUM TENUIFLORUM L.) W TYM KWAS URSOLOWY

Tulsi lub święta bazylia, to aromatyczne zioło należące do rodziny Lamiaceae. Jest to bardzo szanowane zioło wykorzystywane w medycynie ajurwedyjskiej już od ponad 3000 lat. Bardzo często określa się tę roślinę jako „eliksir życia”, gdyż wykazuje bardzo szerokie działanie, m.in. wspiera zdrowie układu oddechowego, wspiera odporność i pomaga utrzymać zdrowie fizyczne i psychiczne.

500 mg
Suchy ekstrakt z liścia bazylii azjatyckiej – tulsi (Ocimum tenuiflorum L.) w tym kwas ursolowy
„Królowa ziół” i „eliksir życia”

Ajurweda jest nauką o życiu i najstarszym systemem medycznym na świecie. Ma holistyczne podejście do zdrowia oraz chorób. Wpisane w nią jest promowanie zdrowego stylu życia, które obejmują spożywanie nieprzetworzonej żywności bogatej w antyoksydanty i adaptogeny zapobiegające chorobom oraz wspierające jakość i długość życia. Ajurweda znana jest też ze stosowania ziół leczniczych, które w Indiach odznaczają się dużą bioróżnorodnością. Jednak spośród wszystkich tych roślin, żadna nie wykazuje tak wielkiego potencjału jak bazylia azjatycka.

Charakterystyka ogólna

Tulsi lub święta bazylia, to aromatyczne zioło należące do rodziny Lamiaceae. Jest to bardzo szanowane zioło wykorzystywane w medycynie ajurwedyjskiej już od ponad 3000 lat. Bardzo często określa się tę roślinę jako „eliksir życia”, gdyż wykazuje bardzo szerokie działanie. (1) Wywodzi się z północno- środkowych Indii, gdzie nazywana jest matką medycyny naturalnej. Jest rośliną adaptogenną, pomaga w promowaniu odporności organizmu na stres i przywracania wewnętrznej równowagi.

Ekstrakt z liści bazylii azjatyckiej: (2), (3), (4)

  • ogranicza negatywne skutki stresu psychicznego
  • wspiera pracę mózgu i poprawia zdolności poznawcze
  • wzmacnia odporność
  • wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu sercowo‑naczyniowego
  • redukuje zmęczenie fizyczne

Jakie substancje znajdziemy w ekstrakcie?

W zależności od miejsca z jakiego została pozyskana roślina, warunków środowiskowych i innych czynników zewnętrznych skład ekstraktów będzie się minimalnie różnił. Głównymi frakcjami odpowiedzialnymi za działanie rośliny są garbniki, flawonoidy oraz olejki eteryczne. (5)

Poznajmy szczegółowy skład ekstraktów: (6)

  • eugenol - organiczny związek chemiczny należący do grupy terpenów
  • tymol - terpenoid
  • kwas rozmarynowy - ester kwasu kawowego
  • kwas ursolowy - organiczny związek chemiczny należący do grupy terpenów, wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu sercowo‑naczyniowego, moduluje działanie układu odpornościowego
  • luteolina - flawonoid roślinny o działaniu ochraniającym układ nerwowy, działa antyoksydacyjnie;
  • karwakrol - jest izomerem tymolu; potęguje działanie tymolu

 

Co wiemy o kwasie ursolowym?

Jest to naturalnie występujący związek wykazujący silne działanie przeciwutleniające. Znajdziemy go w wielu produktach spożywczych, które bardzo często goszczą w naszej diecie. Występuje w jabłkachżurawinietymiankuoregano, a nawet w suszonych śliwkach.

 

Ciekawostka

Bazylia azjatycka nie bez powodu nazywana jest świętą bazylią. Jest ona przedmiotem kultu religijnego w kulturze hinduistycznej. W domostwach hinduskich sadzi się ją na środku dziedzińca bądź uprawia w pobliżu świątyń Hanuman. Z gałązek bazylii azjatyckiej wyrabia się korale medytacyjne, a ususzone liście stanowią ofiarę dla hinduskiego boga - Kryszny. Mieszkańcy Indii wierzą, iż roślina ta przynosi pomyślność i zdrowie.

 

W bazie danych obejmujących artykuły z dziedziny medycyny i nauk biologicznych PubMed istnieje obecnie 310 badań wykazujących działanie ekstraktu z liścia bazylii azjatyckiej – tulsi.
12
przeanalizowanych badań
10
wskazywało istotny statystycznie pozytywny wpływ na organizm

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Opinie o produkcie (0)

DARMOWA DOSTAWA OD 300zł
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Waluty
Inni kupili również
Producenci
więcej więcej
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium