Health Labs 4US ProtectMe Recovery+ 30 saszetek SUPLEMENT DIETY

597
  • nowość
Dostępność: dostępny
Wysyłka w: 24 godziny
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena: 128,00 zł 128.00
ilość szt.
Zyskujesz 35 pkt [?]

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
Ocena: 0
Kod produktu: CF9C-371A1

Opis

ProtectMe Recovery+

Kiedy organizm potrzebuje wsparcia

  • ekstrakty z owoców bogatych w antyoksydanty
  • kwasy organiczne i flawonoidy
  • kolagen rybi
  • witamina D

 

Co wyróżnia suplement diety ProtectMe Recovery+?

UNIWERSALNY DOBÓR SKŁADNIKÓW

Odżywcze ekstrakty z owoców bogatych w antyoksydanty, kwasy organiczne i flawonoidy oraz kolagen rybi i witamina D wspierają m.in. odporność, witalność i mięśnie.

STANDARYZOWANE EKSTRAKTY

Wszelkie ekstrakty z owoców użyte w suplemencie diety ProtectMe Recovery+ są standaryzowane na obecność składników aktywnych, a dodatkowo posiadają DER (Drug Extract Ratio).

WYGODNE SASZETKI

Suplement diety ProtectMe Recovery+ jest dostępny w wygodnej formie shotów w saszetkach, które możesz mieć zawsze pod ręką.

CZYSTY SKŁAD POTWIERDZONY BADANIAMI

W suplemencie diety ProtectMe Recovery+  nie znajdziesz zbędnych wypełniaczy, konserwantów, barwników ani zanieczyszczeń. Potwierdzają to badania produktu przeprowadzone przez niezależne, akredytowane laboratorium J.S. Hamilton Poland.

AUTORSKA RECEPTURA

Skład suplementu diety ProtectMe Recovery+ opracowaliśmy z udziałem doświadczonych specjalistów żywienia. Dzięki ich wiedzy i pasji powstały suplementy, które spełnią oczekiwania najbardziej wymagających kobiet i mężczyzn.

Musisz wiedzieć


Zalecane spożycie

PROTECTME RECOVERY+

Raz dziennie

— rozpuścić 1 saszetkę (10,08 g) w 3/4 szklanki letniej wody

Nie należy przekraczać zalecanej dziennej porcji. Zrównoważony sposób żywienia i prawidłowy tryb życia jest ważny dla funkcjonowania organizmu człowieka. Suplement diety nie może być stosowany jako substytut (zamiennik) zróżnicowanej diety.

Składniki

Kolagen rybi NatiCol® 4000, substancja słodząca: ksylitol, regulator kwasowości: kwas cytrynowy, aromat naturalny bzu czarnego, ekstrakt z owoców aronii czarnoowocowej (Aronia melanocarpa (Michx.) Elliott) DER 20:1, ekstrakt z owoców żurawiny wielkoowocowej (Vaccinium macrocarpon Aiton) DER 20:1, ekstrakt z owoców bzu czarnego (Sambucus nigra L.) DER 20:1, substancja przeciwzbrylająca: dwutlenek krzemu, cholekalcyferol (witamina D).

Przechowywanie

W szczelnie zamkniętym opakowaniu, w temperaturze pokojowej 15‑25° C, w suchym miejscu, w sposób niedostępny dla małych dzieci. Chronić od wilgoci i światła.

Środki ostrożności

Nie stosować w przypadku nadwrażliwości na którykolwiek ze składników.

Kobiety w ciąży i matki karmiące stosowanie preparatu powinny skonsultować z lekarzem.

Suplement diety przeznaczony dla zdrowej populacji osób dorosłych do 75 roku życia. Przed zastosowaniem zaleca się wykonanie badania 25-(OH)D we krwi oraz konsultacja wyniku badania z lekarzem lub farmaceutą.

Suplement diety ProtectMe Recovery+ zawiera substancję słodzącą. Spożycie w nadmiernych ilościach może mieć efekt przeczyszczający.

Producent

Health Labs Care Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością Sp. k. ul. Sienkiewicza 81/3/200 15‑003 Białystok.

Poznaj składniki suplementu diety ProtectMe Recovery+

SKŁADNIKI AKTYWNE
 

ARONIA

SUCHY EKSTRAKT Z OWOCÓW ARONII CZARNOOWOCOWEJ (ARONIA MELANOCARPA (MICHX.) ELLIOTT)

Aronia (Aronia melanocarpa) to roślina bogata w polifenole. Zawiera wiele cennych witamin, zwłaszcza witaminę C, ale również A, E i P. Jest też źródłem składników mineralnych, takich jak wapń, potas, jod, żelazo, magnez, fosfor czy krzem. To sprawia, że uznawana jest za roślinę, która wpływa pozytywnie na naszą odporność.

200 mg
Suchy ekstrakt z owoców aronii czarnoowocowej (Aronia melanocarpa (Michx.) Elliott)
Antyoksydant w czystej postaci

Obserwujemy obecnie silne dążenie do poprawy zdrowia. W walce ze stresem oksydacyjnym, doskonale radzą sobie polifenole i antocyjany będące silnymi przeciwutleniaczami. Znajdują się one w owocach i warzywach o mocnych i ciemnych barwach, ale zdecydowanie na podium znajduje się aronia czarnoowocowa, której działanie antyoksydacyjne znalazło wiele zastosowań.

Czy aronia powinna stać się punktem obowiązkowym naszej diety?

 

Charakterystyka ogólna

Czarna aronia jest krzewem z rodziny Rosaceae i pochodzi z Ameryki Północnej. Surowcem jadalnym są owoce, które rosną w postaci gron i charakteryzują się mocno cierpkim smakiem, co prawie uniemożliwia spożycie ich w nieprzetworzonej formie. (1) Jako krzew jest bardzo odporna na działanie szkodników, dzięki czemu bardzo rzadko stosuje się wobec niej pestycydy. Ponadto ich zastosowanie mogłoby doprowadzić do zmniejszenia ilości barwników w owocach. Z tego względu można mówić, iż jest krzewem „proekologicznym”. (2) Jest również używana jako naturalny barwnik do żywności.

 

Zawartość polifenoli w aronii na tle innych owoców

Polifenole są głównie odpowiedzialne za działanie antyoksydacyjne produktów żywnościowych. Bardzo często możemy usłyszeć, że jedzenie jabłek ze skórką czy jeżyn dostarcza dużych ilości przeciwutleniaczy, jednak nasze zestawienie pokazuje, że to aronia jest niedoścignioną „królową” polifenoli. Poniżej przedstawiamy ich zawartość w wybranych owocach: (3)

  • aronia: 2080 mg/100g owoców
  • czarna porzeczka: 560 mg/100g owoców
  • wiśnia: 460 mg/100g owoców
  • truskawka: 225 mg/100g owoców
  • jeżyna: 248 mg/100g owoców
  • malina: 126 mg/100g owoców
  • borówka: 525 mg/100g owoców
  • borówka amerykańska: 181‑585 mg/100g owoców
  • żurawina: 120‑315 mg/100g owoców
  • śliwka: 211‑323 mg/100g owoców
  • jabłko: 252‑357 mg/100g owoców

 

Jakie substancje i związki o prozdrowotnych właściwościach znajdziemy w ekstrakcie z aronii czarnoowocowej?

Główną grupą związków występujących w aronii wykazujących korzystne działanie na nasz organizm są polifenole. W zależności od odmiany, warunków uprawy czy pory zbioru owoców ich zawartość może się różnić. Mechanizm działania polifenoli nie jest jednokierunkowy i może polegać na bezpośredniej reakcji z wolnymi rodnikami i wiązaniu się z nimi lub tworzeniu mniej reaktywnych związków poprzez dysmutację wolnych rodników (przemiana chemiczna do dwóch różnych produktów). (4) Przegląd badań naukowych wskazuje, iż ilość polifenoli w owocach aronii czarnoowocowej może wynosić od 2000 do 8000 mg/100 g suchej masy. (5) Zaliczamy do nich:

  • antocyjany: 3‑glukozyd cyjanidyny, 3‑galaktozyd, 3‑ksylozyd i 3‑arabinozyd
  • flawonole: 3‑glukozyd cyjanidyny, 3‑galaktozyd, 3‑ksylozyd i 3‑arabinozyd
  • procyjanidyny: głównie polimery epikatechiny
  • fenolokwasy: kwas chlorogenowy, kwas neochlorogenowy

Oprócz polifenoli, aronia dostarcza nam: (6), (7)

  • witaminy: C, B2, B6, E, P, PP
  • składniki mineralne: Mo, Mn, Cu, B, I, Co
  • karotenoidy
  • tokoferole

 

Bezpieczne dzienne spożycie

Suchy ekstrakt z owoców aronii czarnoowocowej jest produktem pochodzenia naturalnego, dlatego też jest uznany za produkt bezpieczny. Badania prowadzone zarówno na ludziach, liniach komórkowych i zwierzętach nie wykazały toksyczności, ani działań niepożądanych podczas stosowania.

 

W bazie danych obejmujących artykuły z dziedziny medycyny i nauk biologicznych PubMed istnieją obecnie 372 badania wykazujące działanie ekstraktu z owoców aronii.
22
przeanalizowanych badań
21
wskazywało istotny statystycznie pozytywny wpływ na organizm

ŻURAWINA WIELKOOWOCOWA

SUCHY EKSTRAKT Z OWOCÓW ŻURAWINY WIELKOOWOCOWEJ (VACCINIUM MACROCARPON AITON)

Żurawina (Vaccinium macrocarpon Aiton) zawiera duże ilości błonnika, witaminy C, witaminy B1 i B2 oraz sole mineralne takie jak fosfor, miedź, jod, wapń, a także garbniki, kwas cytrynowy, jabłkowy i benzoesowy. Najważniejszą grupą związków obecnych w owocach żurawiny są polifenole. Są bardzo pomocne w likwidowaniu wolnych rodników, które przyczyniają się do wzmożonych procesów starzenia się organizmu.

200 mg
Suchy ekstrakt z owoców żurawiny wielkoowocowej (Vaccinium macrocarpon Aiton)
Moc ukryta w antyoksydantach

Charakterystyka ogólna

Żurawina wielkoowocowa (Vaccinium macrocarpon Aiton) jest to krzew wytwarzający owoce o intensywnie czerwonej barwie. Obecnie rośnie jego popularność w całej Europie ze względu na właściwości prozdrowotne i wykorzystanie w żywności funkcjonalnej oraz suplementach diety. Najważniejszą grupą związków obecnych w owocach żurawiny są polifenole. Są bardzo pomocne w likwidowaniu wolnych rodników, które przyczyniają się do wzmożonych procesów starzenia się organizmu.

 

Jak związki bioaktywne z owoców żurawiny działają na nasz organizm?

Polifenole znajdujące się w owocach żurawiny działają hamująco już w fazie przylegania bakterii do komórek nabłonka układu moczowego. Uniemożliwiają one przyłączenie się komórek bakteryjnych do nabłonka, dzięki czemu nie dochodzi do kolonizacji bakteryjnej i do wytwarzania toksyn.

Innym ciekawym mechanizmem jest oddziaływanie składników owoców żurawiny- proantocyjanidyn typu A z mikrobiotą jelitową, modulując jej skład oraz funkcje. Związki te przyczyniają się do zwiększenia różnorodności mikrobiotycznej w jelitach, zmniejszenia dysbiozy, a tym samym zwiększonej produkcji krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych (SCFA).

 

Bezpieczeństwo spożycia ekstraktów z żurawiny wielkoowocowej

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) wydał decyzję dotyczącą bezpieczeństwa sproszkowanego ekstraktu z owoców żurawiny wielkoowocowej. Skład obejmujący antocyjany, flawonole, cukry, kwasy organiczne oraz około 60% proantocyjanidyn został uznany za stabilny i nie budzący obaw co do jego bezpieczeństwa. Badania kliniczne przeprowadzone na ludziach z użyciem zarówno niskich jak i wysokich dawek ekstraktu z żurawiny nie wykazały występowania niekorzystnych skutków. (1)

 

Co znajdziemy w ekstrakcie z żurawiny?

Owoce żurawiny wielkoowocowej są bogactwem związków bioaktywnych wykazujących silne działanie prozdrowotne. Główne właściwości farmakologiczne przypisuje się polifenolom, czyli związkom przeciwutleniającym, doskonale chroniącym organizm przed niekorzystnymi skutkami stresu oksydacyjnego. Poniżej przedstawiamy najważniejsze składniki ekstraktu z owoców żurawiny: (2)

  • kwasy organiczne: cytrynowy, jabłkowy, beta‑hydroksymasłowy;
  • polifenole: kemferol, kwercetyna, rutyna;
  • antocyjany: 3‑arabinozyd, 3‑galaktozyd, 3‑glukozyd cyjanidyny i peonidyny;
  • procyjanidyny A i B
  • terpeny
  • izomery cis i trans 3‑0-p‑hydroksycynamoilowe kwasu ursolowego
  • witaminy A, E, C: witaminy niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, działają przeciwutleniająco
  • luteina i beta‑karoten: są silnymi przeciwutleniaczami

 

W bazie danych obejmujących artykuły z dziedziny medycyny i nauk biologicznych PubMed istnieje obecnie 756 badań wykazujących działanie ekstraktu z owoców żurawiny.
24
przeanalizowanych badań
21
wskazywało istotny statystycznie pozytywny wpływ na organizm

CZARNY BEZ

SUCHY EKSTRAKT Z OWOCÓW BZU CZARNEGO (SAMBUCUS NIGRA L.)

Czarny bez (Sambucus nigra L.) jest cennym źródłem związków polifenolowych, przede wszystkim flawonoli, kwasów fenolowych, proantocyjanidyn i antocyjanin.

100 mg
Suchy ekstrakt z owoców bzu czarnego (Sambucus nigra L.)
Małe owoce z dużym potencjałem

Wiele roślin jest nam znanych jeszcze z dzieciństwa, kiedy to były nam podawane przez nasze mamy i babcie w postaci naparów lub syropów. Bez wątpienia należy do nich czarny bez. Możemy go kojarzyć z przydomowych ogrodów, z wycieczek do lasu lub majowych bukietów. Ten intensywnie pachnący krzew wytwarza bardzo pożyteczne owoce, które nie tylko znalazły zastosowanie w medycynie ludowej, ale również trafiły do laboratoriów w celu dokładnej analizy.

Czego udało się dowiedzieć naukowcom i jak możemy wykorzystać potencjał czarnego bzu? Odpowiadamy poniżej!

 

Charakterystyka ogólna

Czarny bez (Sambucus nigra L.) to krzew o białych, silnie pachnących kwiatach, który latem wytwarza małe, czarne owoce zebrane w grona. Naturalnie występuje w całej Europie i jest źródłem wielu składników odżywczych oraz związków bioaktywnych. Najważniejszymi surowcami posiadającymi największą ilość substancji czynnych są kwiaty i owoce.

 

Skład ekstraktu z owoców czarnego bzu

Owoce czarnego bzu są źródłem węglowodanów, w tym błonnika pokarmowego w postaci hemicelulozy, kwasu poligalakturonowego oraz pektyn. Średnia zawartość błonnika w owocach czarnego bzu, to 7,4 g w 100 g owoców. (1) Ponadto znajdziemy tam: (2)

  • kwasy tłuszczowe: oleinowy: 36,6 mg/kg owoców, linolowy – 106 mg/kg i linolenowy – 61 mg/kg
  • garbniki oraz kwasy organiczne: kwas jabłkowy, octowy, walerianowy, winowy, szikimowy i benzoesowy
  • olejek eteryczny: złożony z ponad 30 różnych związków, głównie z aldehydów fenylowych (od 3 do 25,8% składu olejku) i furfuralu (18%)
  • składniki mineralne: potas (288‑305 mg/100 g), żelazo (1,6‑9,4 mg/100 g), fosfor (39‑57 mg/100 g), cynk (6,21 mg/100 g), miedź (0,75 mg/100 g), mangan (4,31 mg/100 g) oraz śladowe ilości selenu, chromu, niklu oraz kadmu
  • witamina C: w zależności od źródła jej zawartość wynosi 6‑25 mg/100 g
  • flawonoidy (186 mg/100g): kwercetyna, izokwercetyna, rutozyd, hiperozyd
  • flawonole i kwasy fenolowe
  • antocyjany

 

Bezpieczeństwo spożycia

Owoce czarnego bzu posiadają status GRAS (Generally Recognized as Safe), co oznacza, iż są powszechnie uznane za produkt bezpieczny dla zdrowia. Natomiast dotyczy to owoców w pełni dojrzałych, poddanych obróbce termicznej lub ususzonych. Badania przeprowadzone na dojrzałych owocach potwierdziły ich bezpieczeństwo i brak niekorzystnych skutków po spożyciu.

 

Ciekawostka

Fermentacja alkoholowa owoców czarnego bzu prowadzi do zmiany zawartości poszczególnych związków fenolowych i polifenoli. Zauważono, że pochodne kwercetyny i kempferolu miały wyższe stężenie po procesie fermentacji. Przechowywanie i dojrzewanie wina z owoców czarnego bzu powoduje spadek ilości polifenoli, a po 3 latach ich poziom zmniejsza się o 21%. Dochodzi do degradacji antocyjanów, przez co zmienia się barwa wina z jasnoczerwonej na ciemnobrunatną. Wraz z przechowywaniem wina spada jego aktywność przeciwutleniająca. (3)

 

W bazie danych obejmujących artykuły z dziedziny medycyny i nauk biologicznych PubMed istnieją obecnie 864 badania wykazujące działanie bzu czarnego.
13
przeanalizowanych badań
12
wskazywało istotny statystycznie pozytywny wpływ na organizm

WITAMINA D3

WITAMINA D (CHOLEKALCYFEROL)

Witamina D3 jest niezbędna do prawidłowej pracy układu nerwowego, odpornościowego i mięśniowego.

25 µg
 
500% RWS*
Witamina D (cholekalcyferol)
Witamina zdrowych kości i nie tylko…

Istnieją witaminy, których suplementacja jest niezbędna do utrzymania zdrowia i jedną z nich jest witamina D- witamina słońca. Jeszcze niedawno uważano, że ekspozycja skóry na promienie słoneczne pozwoli na wytworzenie wystarczających ilości tej witaminy, a dodatkowa suplementacja nie jest koniecznością.

Dzięki badaniom i postępowi nauki wiemy, że opalanie się nie tylko nie zapewni nam odpowiednich ilości witaminy D, ale może być groźne dla naszego zdrowia. Zbyt niski poziom tej witaminy u mieszkańców półkuli północnej to wielki problem obecnych czasów. Nadal zbyt mało osób ma świadomość jak kluczowa jest ta witamina dla prawidłowego funkcjonowania organizmu.

 

Charakterystyka ogólna

Witamina D nazywana również prohormonem, jest witaminą rozpuszczalną w tłuszczach, która spełnia w naszym organizmie wiele kluczowych funkcji. (1) Bierze udział w gospodarce wapniowo‑fosforanowej i jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania układu kostnego.

Jednak nie tylko ten układ wymaga odpowiednich ilości cholekalcyferolu, gdyż jej receptory odkryto również w sercu, mózgu, płucach, nerkach i jelitach, co sugeruje, iż reguluje pracę wszystkich układów powiązanych z tymi narządami.

Ponadto najnowsze dane sugerują, iż witamina D reguluje aktywność 3‑5% genomu i może brać udział w procesie różnicowania się komórek układu immunologicznego. (2)

Witamina D (3),(4),(5):

  • reguluje poziom wapnia w organizmie
  • wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu immunologicznego
  • pomaga w utrzymaniu zdrowych zębów
  • zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia
  • wspiera pracę mięśni

Dieta bogata w witaminę D- czy taka istnieje?

Niestety naturalnie witamina D występuje w produktach spożywczych w bardzo małych ilościach. Oszacowano, że jedynie 20% całej puli tej witaminy w naszym organizmie pochodzi z diety.

Jak wygląda zawartość witaminy D w poszczególnych grupach produktów? (6)

  • sery pleśniowe, sery dojrzewające (tylżycki, gouda), mięso (wieprzowina, wołowina), wątroba wieprzowa i wołowa, drób (indyki, kaczki, kury), ryby (dorsze, flądry), masło – poniżej 2 µg
  • mięso z kurczaka, ryby (pstrągi strumieniowe, tuńczyki), pieczarki- 2‑5 µg
  • ryby (halibuty, karpie, makrele, sole), margaryny wzbogacane- 5‑10 µg
  • ryby (śledzie, łososie, pstrągi tęczowe, węgorze)- powyżej 10 µg

Co z tym słońcem?

Uważa się, że nawet osoby zamieszkujące regiony dobrze nasłonecznione wykazują deficyty witaminy D. W latach 80 zalecano zwiększone przebywanie na słońcu w okresie letnim bez stosowania filtrów ochronnych, aby pozyskać witaminę D poprzez syntezę skórną.

Dziś jednak jesteśmy bardziej świadomi niebezpieczeństwa jakie niesie opalanie się bez zabezpieczenia, dlatego też wydłużona ekspozycja na słońce nie jest zalecana.

 

Zapotrzebowanie na witaminę D

Zapotrzebowanie na tę witaminę jest względnie stałe przez całe nasze życie. Bez względu na płeć oraz stan fizjologiczny każdego dnia musimy dostarczać sobie 15 µg cholekalcyferolu. Normy zostały ustalone przez Instytut Żywności i Żywienia na poziomie wystarczającego spożycia (AI). (7)

Decydując się na suplementację, należy sprawdzić czy dany preparat zapewnia podaż 2000 IU równych 1000% RWS (Referencyjnej Wartości Spożycia).

KOLAGEN RYBI

KOLAGEN RYBI

Kolagen to naturalne białko, które stanowi ponad 30% wszystkich białek w organizmie. Jest podstawą tkanki łącznej, kostnej, włosów, skóry. W ciele człowieka wyodrębniono ponad 28 typów kolagenu. Dominującym typem kolagenu w naszej skórze jest typ I, który stanowi od 85‑90%.

Kolagen rybi
 

W czasach, gdy chcemy wyglądać lepiej i być dłużej sprawni, bez wytchnienia poszukujemy czegoś, co pomoże nam to osiągnąć. Kolagen to bardzo doceniany związek zarówno w obszarze zdrowotnym, jak i urodowym. Ogrom jego właściwości bez wątpienia zachęca do stosowania go w celu zwiększenia sprawności czy poprawy wyglądu. U ludzi wyodrębniono aż 28 typów kolagenu, który stanowi aż 25% całkowitej masy białek w naszym organizmie!

 

O kolagenie

Kolagen to białko, które występuje w naszych tkankach. W skórze, ścięgnach, chrząstkach, naczyniach krwionośnych oraz w kościach i zębach możemy znaleźć różne typy kolagenu. Z tego powodu jest tak istotny dla naszego zdrowia, ma znaczenie w rozwoju organizmu oraz jego starzeniu się.

 

Na co wpływa kolagen?

  • Oddziałuje na stan i elastyczność tkanek oraz ich regenerację.
  • Wspiera rozwój narządów.
  • Bierze udział w gojeniu ran.
  • Uczestniczy we wzroście nowych komórek oraz poprawie ich żywotności.

Każdy typ kolagenu odgrywa niezwykle znaczącą rolę dla organizmu, nawet jeżeli występuje w niewielkiej ilości. Dla przykładu, typ I kolagenu znajduje się w skórze, kościach, zębach, ścięgnach czy więzadłach. Wpływa na przykład na naszą cerę, włosy, paznokcie (ich jakość) oraz stawy i ich sprawność. Właśnie dlatego jest on najbardziej popularny pod kątem suplementacji. Temu typowi towarzyszy często typ III oraz V, które również występują w podobnych obszarach. Typ II kolagenu znajdziemy między innymi w chrząstkach stawowych (stąd popularność tego typu u sportowców w przypadku kontuzji). Typ III kolagenu bierze udział na przykład w gojeniu ran.

Dużą rolę odgrywa tutaj również witamina C, która bierze udział w syntezie kolagenu. Jeżeli jej ilość nie jest wystarczająca, włókna kolagenowe osłabiają się.

Jako że kolagen jest obecny w chrząstkach i kościach, jego zmniejszanie się wraz z wiekiem będzie skutkować pogorszeniem się ich stanu. Niższy poziom kolagenu wpływa również na spadek masy mięśniowej czy spowolnienie gojenia się ran. Mówiąc wprost - są to typowe oznaki starzenia się.

A jak temu zapobiec? Jak można uzupełnić kolagen?

 

Kolagen w jedzeniu - ratunek na starzenie się?

Jak zostało wspomniane wyżej, kolagen to białko. Składa się ono głównie z 4 aminokwasów: proliny, glicyny, hydroksyproliny i hydroksylizyny. Te aminokwasy znajdują się w każdym źródle białka - w takim zestawie lub częściowo, gdy mówimy o białku niepełnowartościowym (np. roślinnym).

A gdzie kolagen występuje w jedzeniu? Kolagen można dostarczać do organizmu spożywając różne produkty, które zawierają w sobie żelatynę (czyli białko uzyskiwane w procesie hydrolizy kolagenu zwierzęcego).

Będą to np.:

  • różnego rodzaju galaretki: te słodkie lub na słono (mięso/ryba w galarecie),
  • przetwory mięsne (i inne produkty przetworzone), zawierające żelatynę,
  • wywar długo gotowany na kościach i kurzych łapkach.

Oczywiście warto zwrócić uwagę na to, że nigdy nie możemy być pewni ilości kolagenu z pożywienia. W związku z tym, jego dostarczanie z jedzeniem niekoniecznie będzie wystarczające dla naszego zapotrzebowania czy celów. I tutaj wchodzą one - suplementy diety zawierające kolagen.

 

Dlaczego kolagen rybi?

Kolagen rybi to związek, który zawiera głównie kolagen I typu. To właśnie on jest najpowszechniejszy w naszym ciele i ma najwięcej "obowiązków". Kolagen typu I znajduje się w skórze, ścięgnach, więzadłach, kościach, zębinie i innych tkankach łącznych (ale tych, które nie są chrząstką).

Wpłynie pozytywnie na różne obszary w naszym organizmie - od poprawionej jakości cery, aż po zmniejszenie się widoczności cellulitu.

 

Ciekawostka

Do prawidłowej syntezy kolagenu niezbędna jest odpowiednia ilość witaminy C. Z tego też powodu, warto zadbać o dostarczanie jej wraz z dietą. Gdy zdecydujesz się na suplement sprawdź, czy zawiera on witaminę C (co będzie dużym ułatwieniem w stosowaniu i lepszej wchłanialności).  Forma hydrolizatu dodatkowo poprawi wchłanialność suplementu i  zmaksymalizuje jego działanie.

Po co przyjmować kolagen, skoro jest białkiem i ulega trawieniu?

Tutaj warto wspomnieć o tym, że jedna ze składowych kolagenu (hydroksyprolina) jest oporna na enzymy trawienne - może przenikać przez barierę jelit. Będąc w odpowiednim miejscu stymuluje produkcję kolagenu, jednocześnie obniżając aktywność enzymów, które go rozkładają.

Również podniesienie poziomu tych aminokwasów (czyli "rozbitego" kolagenu w procesie trawienia) będzie sprawdzać się u osób, które mają mają niedobory białka. Dzięki temu endogenny kolagen będzie miał więcej materiałów, by zostać wyprodukowanym.

W bazie danych obejmujących artykuły z dziedziny medycyny i nauk biologicznych PubMed istnieje obecnie ok. 2 500 badań wykazujących działanie kolagenu rybiego.
17
przeanalizowanych badań
16
wskazywało istotny statystycznie pozytywny wpływ na organizm

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Opinie o produkcie (0)

DARMOWA DOSTAWA OD 300zł
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Waluty
Inni kupili również
Producenci
więcej więcej
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium