Health Labs 4Us Vitamin B Complex 60Kaps SUPLEMENT DIETY

609
  • nowość
Dostępność: dostępny
Wysyłka w: 24 godziny
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena: 78,00 zł 78.00
ilość szt.
Zyskujesz 0 pkt [?]

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
Ocena: 0
Kod produktu: 1790-75036

Opis

Vitamin B Complex

Kompleks witamin z grupy B

  • wspieraj układ nerwowy i odpornościowy
  • zwalcz uczucie zmęczenia
  • zyskaj lepsze samopoczucie

Odpowiedni dla wegan

Musisz wiedzieć


Zalecane spożycie


VITAMIN B COMPLEX

1 kapsułka dziennie

— w pierwszej połowie dnia

Nie należy przekraczać zalecanej dziennej porcji. Zrównoważony sposób żywienia i prawidłowy tryb życia jest ważny dla funkcjonowania organizmu człowieka. Suplement diety nie może być stosowany jako substytut (zamiennik) zróżnicowanej diety.

Składniki

D‑pantotenian wapnia (kwas pantotenowy), substancja glazurująca: hydroksypropylometyloceluloza, chlorowodorek tiaminy (tiamina), dwuwinian choliny, mio‑inozytol, ryboflawina (ryboflawina - witamina B2), kwas L‑askorbinowy (witamina C), pirydoksalo‑5-fosforan (witamina B6), amid kwasu nikotynowego (niacyna), pantetyna (kwas pantotenowy), substancja przeciwzbrylająca: dwutlenek krzemu, D‑biotyna (biotyna), L‑metylofolian wapnia (kwas foliowy), ekstrakt z owoców pieprzu czarnego (Piper nigrum L.) standaryzowany na 95% piperyny DER 30:1, metylokobalamina (witamina B12).

Przechowywanie

W szczelnie zamkniętym opakowaniu, w temperaturze pokojowej 15‑25° C, w suchym miejscu, w sposób niedostępny dla małych dzieci. Chronić od wilgoci i światła.

Środki ostrożności

Suplement diety przeznaczony dla osób dorosłych. Nie stosować w przypadku nadwrażliwości na którykolwiek ze składników. Kobiety w ciąży i matki karmiące stosowanie preparatu powinny skonsultować z lekarzem.

Producent

Health Labs Care Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością Sp. k. ul. Sienkiewicza 81/3/200 15‑003 Białystok.

Co wyróżnia suplement diety Vitamin B Complex?

KOMPLEKS WITAMIN Z GRUPY B

Suplement diety Vitamin B Complex zawiera witaminy z grupy B, a także powszechnie zaliczane do grupy witamin B, cholinę - witaminę B4 i inozytol - witaminę B8.

WYSOKA WCHŁANIALNOŚĆ

Dzięki aktywnej biologicznie formie składników o wysokiej wchłanialności, Vitamin B Complex skutecznie wyrównuje niedobory ważnych dla organizmu składników, szczególnie witaminy B12 oraz witaminy C.

CZYSTY SKŁAD POTWIERDZONY BADANIAMI

W suplemencie diety Vitamin B Complex nie znajdziesz zbędnych wypełniaczy, konserwantów, barwników ani zanieczyszczeń. Potwierdzają to badania produktu przeprowadzone przez niezależne, akredytowane laboratorium J.S. Hamilton Poland.

AUTORSKA RECEPTURA

Skład suplementu diety Vitamin B complex opracowaliśmy z udziałem doświadczonych specjalistów żywienia. Dzięki ich wiedzy i pasji powstały suplementy, które spełnią oczekiwania najbardziej wymagających kobiet i mężczyzn.

Poznaj składniki Vitamin B Complex

SKŁADNIKI AKTYWNE
 

D-BIOTYNA

D-BIOTYNA

D‑biotyna należy do grupy rozpuszczalnych w wodzie witamin z grupy B i jest aktywną formą biotyny. Jest też nazywana witaminą B7, witaminą H lub koenzymem R. Pełni wiele funkcji ważnych dla organizmu, np. wspiera zdrowie skóry i włosów, umożliwia prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego.

600 µg

1200% RWS*

D-biotyna
Witamina piękna

Witaminy i składniki mineralne, to bez wątpienia związki niezastąpione. Warunkują prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu i zdrowie. Często, gdy brakuje nam jednego z tych elementów dość szybko możemy to zauważyć, gdyż nasz organizm w lżejszy lub mocniejszy sposób zaczyna manifestować swoje potrzeby. Stan włosów i skóry w pewnym stopniu zawdzięczamy właśnie jej.

 

Charakterystyka ogólna

D- biotyna należy do grupy rozpuszczalnych w wodzie witamin z grupy B i jest aktywną formą biotyny (1). Jest też nazywana witaminą B7, witaminą H lub koenzymem R.

Pełni rolę koenzymu wielu kluczowych procesów zachodzących w naszym organizmie, m.in. w syntezie kwasów tłuszczowych oraz w przemianach glukozy (2). Jest ona również niezbędna do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego oraz immunologicznego.

Jako jedna z nielicznych witamin jest odporna na działanie wysokiej temperatury oraz zmian kwasowości środowiska, co oznacza, że obróbka termiczna, taka jak gotowanie czy pieczenie nie powoduje dużych strat tego związku (3).

D‑biotyna (4):

  • wspiera zdrowie skóry i włosów
  • umożliwia prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego
  • bierze udział w procesach krzepnięcia krwi
  • wspiera zdrowie układu sercowo‑naczyniowego
  • usprawnia procesy metaboliczne
  • przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego
  • pomaga w utrzymaniu prawidłowych funkcji psychologicznych
  • pomaga w utrzymaniu prawidłowego stanu błon śluzowych

Dieta dla pięknych włosów i skóry

Witamina ta jest powszechnie spotykana w większości grup produktów spożywczych. Jest obecna zarówno w produktach mięsnych jak i roślinnych, dzięki czemu weganie i wegetarianie mogą zapewnić jej odpowiedni poziom.

Oczywiście warto wtedy spożywać większą ilość źródeł tej witaminy, gdyż owoce i warzywa charakteryzują się jej niższą zawartością (5).

Jakie produkty są szczególnie bogate w biotynę? (6)

  • czerwone mięso
  • mięso drobiowe
  • wątróbka
  • kalafior
  • marchew
  • kukurydza
  • szpinak
  • buraki
  • żółtka jaj
  • mleko i przetwory mleczne
  • ryby
  • drożdże

Jakie ilości biotyny są nam niezbędne?

Niezależnie od płci, zapotrzebowanie na biotynę u każdej osoby dorosłej wynosi 30 µg / dobę. Wzrasta ono jedynie u kobiet karmiących piersią, gdyż jest to związane z utratą tej witaminy razem z mlekiem (7).

W ostatnich badaniach zaobserwowano spadek stężenia biotyny w osoczu kobiet w ciąży. Był on nieznaczny, dlatego też nie podjęto działań dotyczących suplementacji biotyny przez kobiety w ciąży, lecz badania są nadal kontynuowane (8).

Normy na biotynę zostały ustalone na poziomie wystarczającego spożycia (Adequate Intake, AI).

Dlaczego biotynę nazywamy witaminą piękna?

Ogólnie przyjęto, iż biotyna bardzo korzystnie wpływa na prawidłowy stan zdrowia skóry i włosów.

Dlaczego tak się dzieje?

Jest to spowodowane zawartością siarki w cząsteczce biotyny. Związek ten poprzez kumulację biodostępnej siarki i poprzez krew zasila nią macierz włosa znajdującą się w korzeniu, która jest odpowiedzialna za wytrzymałość i elastyczność wiązań siarkowych spajających łodygę włosa.

Wiązania te zostają wbudowane w masę keratynową, która wypełnia łodygę włosa.

Biotyna wpływa również bezpośrednio na metabolizm skóry, której wytworem są włosy, dzięki czemu wpływając na stan korzenia włosa moduluje tempem ich wzrostu.

W bazie danych obejmujących artykuły z dziedziny medycyny i nauk biologicznych PubMed istnieje obecnie 33 669 badań wykazujących działanie biotyny.
13
przeanalizowanych badań
11
wskazywało istotny statystycznie pozytywny wpływ na organizm

WITAMINA B9 (FOLIANY)

WITAMINA B9 (FOLIANY)

Pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego

Foliany są potrzebne m.in. do powstawania nowych komórek i wzrostu paznokci. Niedobór folianów sprawia, że paznokcie stają się kruche i łamliwe. W Vitamin B complex znajdziesz formę metylowaną witaminy B9. Oznacza to, że organizm może ją lepiej wykorzystać, co jest szczególnie ważne w przypadku niedoborów komórkowych, utrzymujących się mimo przyjmowania preparatu z witaminami B i problemów z metylacją, które mogą objawiać się m.in. zaburzeniami snu, nierównowagą hormonalną, problemami z tarczycą, zmęczeniem i innymi.

400 µg
 
200% RWS*

WITAMINA B3

WITAMINA B3 (NIACYNA; AMID KWASU NIKOTYNOWEGO)

Witamina B3 (niacyna) jest niezwykle ważna dla organizmu ponieważ pomaga w utrzymaniu prawidłowych funkcji psychologicznych, wspiera pracę naszego układu nerwowego oraz przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego. Wspiera także kondycję naszej skóry.

Przewlekły niedobór niacyny może doprowadzić do dolegliwości takich jak zaburzenia układu nerwowego i pokarmowego oraz problemy ze skórą.

Witamina B3 jest niezwykle ważna dla organizmu ponieważ pomaga w utrzymaniu prawidłowych funkcji psychologicznych, wspiera pracę naszego mózgu i układu nerwowego oraz przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego

Niacynę znajdziesz się w wielu pokarmach mięsnych (zwłaszcza w drobiu i wieprzowinie) oraz rybach, orzechach, drożdżach, migdałach, ziemniakach i roślinach strączkowych. Jeśli Twoja dieta jest uboga w te produkty, warto zadbać o suplementację.

10 mg
 
62% RWS*
Witamina B3 (niacyna)
Niezastąpiony składnik zdrowia

Wszyscy wiemy jak ważna jest odpowiednia podaż witamin. W ostatnich latach zwiększyła się nasza świadomość w temacie zdrowego odżywiania się i prawidłowej suplementacji dostosowanej indywidualnie do każdego organizmu. Doskonale wiemy jak ważne jest dostarczanie sobie witaminy D3, której sam organizm nie potrafi zsyntetyzować. Nie można jednak zapominać o pozostałych witaminach, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Bardzo ważną grupą witamin są te z grupy B, których niedobory występują stosunkowo często, a optymalna podaż może mocno wpłynąć na poprawę naszego zdrowia i samopoczucia.

Jakie funkcje spełnia w naszym organizmie niacyna i kiedy może okazać się bardzo pomocna?

 

Charakterystyka ogólna

Witaminę B3 można spotkać pod wieloma nazwami, ale najczęściej występuje jako niacyna i witamina PP. Wykazuje aktywność biologiczną dwóch związków: kwasu nikotynowego i nikotynamidu- prekursora takich związków jak NAD i NADP, które biorą udział w kluczowych przemianach biochemicznych. Niacyna jest zaangażowana w podstawowe procesy przemian aminokwasów, kwasów tłuszczowych i węglowodanów. Jest niezbędna do syntezy hormonów płciowych, utrzymania prawidłowego poziomu cholesterolu. Wpływa korzystnie na funkcjonowanie układu nerwowego oraz stan skóry.

Witamina B3:

  • przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego
  • pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego
  • pomaga w utrzymaniu prawidłowych funkcji psychologicznych
  • pomaga w utrzymaniu prawidłowego stanu błon śluzowych
  • pomaga zachować zdrową skórę
  • przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia

Ile witaminy B3 potrzebuje nasz organizm?

Witaminy z grupy B muszą być dostarczane z pożywieniem każdego dnia, ponieważ dzięki nim zachodzi wiele kluczowych procesów w naszym organizmie. Zapotrzebowanie na tę witaminę różni się w zależności od wieku, płci i stanu fizjologicznego. U mężczyzn wartość ta wynosi 16 mg/os/dzień, a u kobiet 14 mg/os/dzień. Większe zapotrzebowanie dotyczy kobiet w ciąży, gdzie wzrasta ono do 18 mg/os/dzień i kobiet w okresie laktacji 17 mg/os/dzień. Normy na witaminę B3 zostały ustalone na podstawie zalecanego spożycia RDA (Recommended Dietary Allowances). (1)

 

Warto zapamiętać!

Witamina B3 jest odporna na działanie wysokiej temperatury, dlatego procesy technologiczne z użyciem jedynie wysokich temperatur nie będą wpływały na duże straty tej witaminy. Zupełnie inaczej będzie w przypadku procesów z użyciem wody. Tylko podczas zwykłego gotowania warzyw będących źródłem niacyny, jej utraty mogą sięgać nawet 50%. Warto rozważyć przygotowanie potraw z użyciem takich metod jak gotowanie na parze, czy pieczenie w specjalnym rękawie. (2)

 

Ciekawostki

Tryptofan będący aminokwasem może w ludzkim organizmie ulegać przemianom do niacyny. Oznacza to, że produkty spożywcze będące źródłem białka, będą tym samym dobrym źródłem witaminy B3. Wydajność procesu konwersji tryptofanu do niacyny jest ściśle uzależniony od ilości spożycia białka. Przyjęto, że 60 mg tryptofanu, to 1 mg niacyny.

 

EFSA (Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności) dopuścił dodawanie kwasu nikotynowego i nikotynamidu do żywności oraz do suplementów diety. (3)

 

Związek heksanikotynian inozytolu został dopuszczony przez EFSA jako źródło niacyny w suplementach diety. Jego zaletą jest brak skutków ubocznych przy wysokiej podaży, w przeciwieństwie do kwasu nikotynowego, który może powodować zaczerwienienie twarzy. (3)

 

Gdzie znajdziemy najwięcej witaminy PP?

Zazwyczaj przygotowując codzienne posiłki nie zastanawiamy się ile dokładnie i jakich witamin dostarczymy sobie z danymi produktami. Dlatego warto zadbać, aby dieta była różnorodna i bogata w produkty roślinne, które są najcenniejszym źródłem witamin. Niacyna jest powszechnie występującą witaminą, znajdziemy ją zarówno w produktach odzwierzęcych zawierających duże ilości białka, jak i w produktach roślinnych. (4)

  • mięso drobiowe
  • przetwory mięsne
  • łosoś
  • makrela
  • pstrąg
  • dorsz
  • produkty z pełnego ziarna
  • otręby pszenne
  • orzechy ziemne
W bazie danych obejmujących artykuły z dziedziny medycyny i nauk biologicznych PubMed istnieje obecnie 13 879 badań wykazujących działanie niacyny.
19
przeanalizowanych badań
14
wskazywało istotny statystycznie pozytywny wpływ na organizm

WITAMINA B2 (RYBOFLAWINA)

WITAMINA B2 (RYBOFLAWINA)

Pomaga w utrzymaniu prawidłowego widzenia.

Ryboflawina (witamina B2) przyczynia się do prawidłowego metabolizmu żelaza i pełni bardzo ważną funkcję w utrzymaniu prawidłowego widzenia. Jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego oraz metabolizmu lipidów. Jest bardzo ważna dla naszego organizmu w kontekście utrzymania w dobrej kondycji skóry.

40 mg
 
2857% RWS*
Witamina B2 (ryboflawina)
Multifunkcjonalna witamina

W ostatnich latach mamy coraz większą wiedzę na temat zdrowego stylu życia, który zakłada nie tylko odpowiednio zbilansowaną dietę ale również dostosowaną indywidualnie suplementację. Witaminy są kluczowe w utrzymaniu zdrowia fizycznego oraz psychicznego, dlatego tak ważne jest monitorowanie ich poziomu we krwi.

Witaminy z grupy B są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Witamina B2 działa kompleksowo na funkcjonowanie całego organizmu.  Za co dokładnie odpowiada ryboflawina i kiedy należy rozważyć jej suplementację?

 

Charakterystyka ogólna

Ryboflawina występuje powszechnie w żywności w formie trzech związków: wolnej ryboflawiny, dinukleotydu flawinoadeninowego (FAD) i mononukleotydu flawinowego (FMN).

Jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego oraz metabolizmu lipidów i jest bardzo ważna dla naszego organizmu w kontekście utrzymania w dobrej kondycji skóry.(1) Ponadto ryboflawina zmniejsza poziom reaktywnych form tlenu poprzez zwiększenie aktywności enzymów antyoksydacyjnych. (2) Wpływa na funkcjonowanie układu odpornościowego, m.in. na migracje neutrofili, zmniejsza naciek granulocytów. (3) Jak pozostałe witaminy z grupy B ma korzystne działanie na układ sercowo‑naczyniowy. (4)

Witamina B2:

  • przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego
  • pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego
  • pomaga w utrzymaniu prawidłowego stanu błon śluzowych
  • pomaga w utrzymaniu prawidłowego stanu czerwonych krwinek
  • pomaga zachować zdrową skórę
  • pomaga w utrzymaniu prawidłowego widzenia
  • przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu żelaza
  • pomaga w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym
  • przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia

Źródła występowania

Pierwszy raz udokumentowano występowanie ryboflawiny w 1879 roku w mleku pod postacią żółtego pigmentu. Po dogłębnych analizach wykazano, że to właśnie w nim i w innych produktach mlecznych występuje w największych ilościach.

Ponadto więcej witaminy B2 znajdziemy w pełnoziarnistych produktach zbożowych, niż w produktach wytwarzanych z jasnych mąk. (6)

Dla optymalnej podaży ryboflawiny z dietą należy pamiętać o obecności w jadłospisie takich produktów jak (7):

  • mleko i przetwory mleczne
  • jaja
  • drożdże piekarskie
  • zarodki pszenne
  • migdały 
  • pestki dyni
  • nasiona słonecznika
  • sezam
  • brokuł (0,7 mg/100 g)
  • groszek zielony (0,6 mg/100 g)
  • szpinak (2,4 mg/100 g)

Ciekawostka

Przeprowadzono badania analityczne różnych produktów żywnościowych, w tym makaronów, pieczywa i płatków zbożowych. Wykazały one, że produkty specjalnego przeznaczenia dla osób na diecie bezglutenowej mają dużo niższą zawartość witamin z grupy B (w tym ryboflawiny) niż produkty klasyczne zawierające gluten. (8)

 

Zapotrzebowanie na ryboflawinę

Witamina B2 jest nam niezbędna do życia. Codziennie musimy dbać o jej odpowiednią podaż, aby zapewnić optymalne warunki wszystkim procesom zachodzącym w naszym organizmie.

Wchłanianie tej witaminy zachodzi u ludzi w jelicie cienkim, co więcej mikrobiota jelitowa jelita grubego jest zdolna do syntezy tej witaminy i wchłaniania jej, natomiast jak na razie nie ma odpowiednich badań, które pokazałyby czy dzięki temu zostałoby pokryte dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę. (9)

U mężczyzn zapotrzebowanie wynosi 1,3 mg/os/dzień, a u kobiet nieznacznie mniej 1,1 mg/os/dzień. U kobiet w ciąży i kobiet w okresie laktacji zapotrzebowanie wzrasta odpowiednio do 1,4 oraz 1,6 mg/os/dzień. Zapotrzebowanie na ryboflawinę zostało opracowane na poziomie zalecanego spożycia (RDA). (10)

Wzmożone zapotrzebowanie na witaminę B2 może występować u osób aktywnych fizycznie, prowadzących codzienne, intensywne treningi.

 

Kto powinien rozważyć suplementację witaminą B2?

  • osoby na diecie bezglutenowej
  • osoby na diecie wegańskiej
  • osoby w podeszłym wieku
  • osoby intensywnie uprawiające sport
W bazie danych obejmujących artykuły z dziedziny medycyny i nauk biologicznych PubMed istnieje obecnie 20 545 wyników badań wykazujących działanie witaminy B2.
15
przeanalizowanych badań
13
wskazywało istotny statystycznie pozytywny wpływ na organizm

WITAMINA B1 (TIAMINA)

WITAMINA B1 (TIAMINA)

Tiamina (witamina B1) pełni bardzo ważną rolę w naszym organizmie. Przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego, pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego, a także dba o prawidłowe funkcjonowanie serca.

60 mg
 
5409% RWS*
Witamian B1 (tiamina)
Witamina układu nerwowego

W ostatnich latach coraz większą wagę przykłada się do szeroko pojętego zdrowego stylu życia, który zakłada nie tylko odpowiednie odżywianie się i aktywność fizyczną. Witaminy są ważnym elementem w utrzymaniu zdrowia fizycznego oraz psychicznego, dlatego tak warto monitorować ich poziom we krwi.

Witaminy z grupy B są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu, a ostatnie badania pokazują, że ich suplementacja może być bardzo skuteczna w leczeniu wielu schorzeń. Witamina B1 zapewnia prawidłowy przebieg wielu kluczowych procesów chemicznych zachodzących każdego dnia w naszym organizmie.

Jaki potencjał niesie za sobą suplementacja witaminą B1?

 

Charakterystyka ogólna

Witamina B1 (tiamina) ma ogromne znaczenie dla naszego zdrowia i jest witaminą, którą codziennie musimy dostarczać naszemu organizmowi z pożywieniem lub poprzez odpowiednią suplementację. W naszym organizmie występuje jako monofosforan tiaminy, difosforan tiaminy, trifosforan tiaminy oraz adenozynotrifosfotiamina, a w niewielkiej części występuje też w postaci wolnej. (1)

Jej obecność jest niezbędna do syntezy kwasów tłuszczowych i hormonów steroidowych. Odgrywa kluczową rolę w pracy centralnego i obwodowego układu nerwowego oraz w przewodzeniu impulsów nerwowych. (2)

Badania wykazały, że tiamina jest czynnikiem regulującym produkcję insuliny. Jak większość witamin z grupy B, tak i tiamina pełni ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu układu sercowo‑naczyniowego (3)

Tiamina:

  • przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego
  • pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego
  • pomaga w utrzymaniu prawidłowych funkcji psychologicznych
  • pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu serca

 

Gdzie szukać witaminy B1?

Witaminy z grupy B znajdziemy zarówno w produktach zwierzęcych, jak i roślinnych. Należy pamiętać o różnorodnej i zrównoważonej diecie, która pomoże dostarczyć ich optymalne ilości. Aby nie narażać się na niedobory tiaminy należy pamiętać o spożywaniu takich produktów jak (4):

  • mięso wieprzowe (polędwica, schab)
  • nasiona roślin strączkowych (soczewica, ciecierzyca, groch, fasola)
  • pełnoziarniste produkty zbożowe
  • kasza gryczana
  • kasza jaglana
  • otręby pszenne
  • pestki słonecznika
  • pistacje

Ciekawostka

Istnieją składniki pokarmowe, które zwiększają i zmniejszają przyswajalność witaminy B1. W przypadku pierwszej grupy są to:

  • selen
  • kobalt
  • potas
  • żelazo
  • mangan
  • miedź
  • cynk
  • witaminy: A, E, C, B2, B3, B5, B6, B12

Czynniki wpływające na zmniejszenie wchłanialności tiaminy, to:

  • teina znajdująca się m.in. w herbacie,
  • alkohol,
  • niektóre grupy leków.

Ile witaminy B1 potrzebuje nasz organizm do prawidłowego funkcjonowania?

Podobnie jak w przypadku innych witamin, tak i zapotrzebowanie na tiaminę różni się ze względu na płeć i stan fizjologiczny.

Mężczyźni potrzebują nieznacznie większych ilości witaminy B1, które oscylują na poziomie 1,3 mg/os/dzień, natomiast kobiety 1,1 mg/os/dzień. W przypadku kobiet w ciąży oraz matek karmiących piersią zapotrzebowanie wzrasta odpowiednio do 1,4 oraz 1,5 mg/os/dzień.

Normy zostały opracowane na poziomie zalecanego spożycia (RDA).(6)

W bazie danych obejmujących artykuły z dziedziny medycyny i nauk biologicznych PubMed istnieje obecnie 18 866 wyników badań wykazujących działanie tiaminy.
8
przeanalizowanych badań
7
wskazywało istotny statystycznie pozytywny wpływ na organizm

WITAMINA B12

WITAMINA B12 (METYLOKOBALAMINA)

Witamina B12 wspiera układ nerwowy i odpornościowy, jest pomocna w produkcji czerwonych krwinek. Podobnie jak inne witaminy z grupy B wpływa na procesy psychologiczne i przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego. Odgrywa też ważną rolę w procesie podziału komórek.

100 µg
 
4000% RWS*
Witamina B12
 

Witamina B12 - charakterystyka ogólna

Witamina B12 (kobalamina), to związek chemiczny rozpuszczalny w wodzie, który jest zaliczany do witamin z grupy B. Tym samym jest też jednym z prekursorów enzymów. Biorąc pod uwagę jej strukturę chemiczną, wyróżniamy kilka form. Między innymi są to:

  • cyjanokobalamina, 
  • metylokobalamina, 
  • hydroksykobalamina, 
  • adenozylokobalamina,
  • sulfitokobalamina, 
  • akwakobalamina. 

Najbardziej stabilną z nich (i najtańszą) jest cyjanokobalamina, dlatego to właśnie ona najczęściej jest stosowana w suplementach diety. W naszym organizmie cyjanokobalamina jest przekształcana do metylokobalaminy, która po kolejnym procesie staje się aktywnym biologicznie koenzymem B12.

Warto jednak pamiętać, że dla naszego organizmu ta forma jest nowa - nie występuje w przyrodzie, więc szlaki jej konwersji nie są częścią naszej fizjologii. Taka suplementacja może niestety nie przynosić oczekiwanych rezultatów przez to,  że ta forma jest słabo przyswajalna oraz w sytuacji, gdy cyjanokobalamina nie będzie odpowiednio przekształcona.

Wydalanie cyjanokobalaminy z moczem jest aż 3‑krotnie wyższe niż w przypadku form metylowanych. W przypadku suplementacji metylokobalaminą, jest ona magazynowana w wątrobie w o wiele większej ilości, niż cyjanokobalamina.

 

Witamina B12 - działanie

Kobalamina odpowiada za szereg czynności w organizmie - jest ważnym koenzymem w reakcjach metylacji. Umożliwia metylację homocysteiny do metioniny, czym obniża jej poziom. Witamina B12 bierze również udział w tworzeniu czerwonych krwinek. Kobalamina ma wpływ na układ nerwowy (podobnie zresztą jak inne witaminy z grupy B)- poprawia nastrój, dba o stabilność psychiczną. Na również wpływ na koncentrację i skupienie. Zmniejsza poziom lipidów we krwi i uczestniczy w syntezie komórek (np. szpik kostny).

Witamina B12 jest magazynowana w wątrobie i szpiku kostnym. Wraz z krwią jest rozprowadzana po organizmie.

 

Źródła witaminy B12

Witamina B12 występuje głównie w produktach pochodzenia zwierzęcego. Z tego powodu zaleca się weganom suplementację kobalaminy.

Źródła:

  • indyk  - 1 µg / 100 g,
  • wołowina - 2,6 µg / 100 g,
  • wieprzowina - 0,7 µg / 100 g,
  • żółtko jaja - 2 µg / 100 g,
  • łosoś - 3,2 µg / 100 g,
  • dorsz - 0,9 µg / 100 g,
  • tuńczyk - 2,2 µg / 100 g,

Niektóre źródła podają, że B12 zawierają również pieczarki, boczniaki i shitake. Niestety ilość tej witaminy jest znikoma w produktach roślinnych, dlatego weganom zaleca się stałą suplementację lub spożywanie pokarmów wzbogacanych w kobalaminę.

 

Witamina B12 - zapotrzebowanie

Zapotrzebowanie na witaminę B12 jest zależne od wieku. Dorośli powinni spożywać 2,4 µg na dobę, kobiety w ciąży 2,6 µg, a kobiety karmiące 2,8 µg na dobę.

 

Właściwości witaminy B12

Witamina B12 jest niezbędna do suplementacji u wielu grup osób, dlatego warto zwrócić na nią uwagę (a najlepiej na jej aktywną formę).

  1. Poprawia stan skóry, włosów i paznokci
  2. Przeciwdziała zmęczeniu
  3. Wzmacnia funkcje poznawcze
W bazie danych obejmujących artykuły z dziedziny medycyny i nauk biologicznych PubMed istnieją obecnie 33 144 badania wykazujące działanie witaminy B12
20
przeanalizowanych badań
16
wskazywało istotny statystycznie pozytywny wpływ na organizm

WITAMINA B6

WITAMINA B6 (PIRYDOKSALO‑5-FOSFORAN)

Prawidłowy poziom witaminy B6 odpowiada za wydzielanie hormonów, produkcję czerwonych krwinek oraz przemianę homocysteiny w cysteinę. Witamina B6 ma także kluczowe znaczenie dla prawidłowej pracy układu nerwowego i odpornościowego.

10 mg
 
714% RWS*
Witamina B6
 

Witamina B6 to jedna z grupy witamin B. Podobnie jak reszta z nich, jest rozpuszczalna w wodzie. Jest magazynowana w naszym organizmie głównie w mięśniach i wątrobie, jako fosforan pirydoksalu. Witamina B6 odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, regulację ciśnienia krwi czy pracę serca. Dlaczego jest tak ważna? Za co jeszcze odpowiada?

 

Witamina B6 - charakterystyka ogólna

Witamina B6 to grupa 6 związków chemicznych, które są pochodną pirydyny. Są to pirydoksyna, pirydoksal i pirydoksamina oraz ich estry fosforanowe. Forma, która jest aktywna biologicznie to fosforan pirydoksalu - to do niej przekształcane są pozostałe formy.

Ta witamina jest rozpuszczalna w wodzie, co oznacza, że nie potrzebujemy tłuszczu do jej poprawnego przyswojenia. Po spożyciu produktów, które ją zawierają, jest ona wchłaniana w układzie pokarmowym.

 

Witamina B6 - działanie

Witamina B6 ma bardzo wszechstronne działanie w organizmie.

  • Bierze udział w przemianie aminokwasów, ułatwiając ich rozkład, tłuszczy oraz węglowodanów. Tym samym umożliwia magazynowanie energii (a konkretniej glikogenezę, czyli zamianę glukozy w glikogen).
  • Ma swój udział w tworzeniu enzymów (jest koenzymem aż ponad 100 z nich), hormonów oraz hemoglobiny.
  • Wpływa na ciśnienie krwi oraz pracę serca.
  • Reguluje skurcze mięśni.
  • Ma wpływ na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego.
  • Poprawia odporność organizmu (uczestniczy w tworzeniu przeciwciał).

Ponadto ta witamina ma wpływ na inne obszary w organizmie, jak nerki, stawy, skóra i włosy. Jej dodatkowe właściwości zanotowane są w ponad 20 tysiącach badań naukowych, które przeanalizujemy poniżej. Ta ilość potwierdza, jak istotna jest ta witamina dla naszego organizmu.

 

Źródła witaminy B6

Witaminę B6 znajdziemy zarówno w produktach zwierzęcych, jak i roślinnych. Wartości zależą oczywiście od odmiany (przy źródłach roślinnych) czy chociażby sposobu karmienia, w przypadku produktów pochodzenia zwierzęcego. Wpływ na jej ilość ma również oczywiście obróbka termiczna czy przechowywanie jedzenia.

 

Do jej najpopularniejszych źródeł zwierzęcych należą:

  • tuńczyk - 1  mg / 100 g
  • łosoś - 0,9 mg / 100 g,
  • pierś z kurczaka - 0,6  mg / 100 g,
  • pierś z indyka - 0,6  mg / 100 g,
  • wieprzowina - 0,5  mg / 100 g,
  • wołowina - 0,5  mg / 100 g,
  • makrela - 0,5  mg / 100 g.

Źródła roślinne witaminy B6 to:

  • pistacje  - 1,7  mg / 100 g,
  • tofu - 0,5 mg / 100 g,
  • ciecierzyca - 0,5 mg / 100 g,
  • bataty - 0,2  mg / 100 g,
  • banany - 0,4  mg / 100 g,
  • ziemniaki - 0,3  mg / 100 g,
  • awokado - 0,3  mg / 100 g.

Witamina B6 jest dostępna w wielu różnych pokarmach, w które nasza dieta na szczęście jest dość bogata. Nie są to zdecydowanie produkty rzadkie, ale raczej coś, co jemy na co dzień. Również osoby, które nie jedzą mięsa znajdą tu coś dla siebie. Dzięki temu o niedobór witaminy B6 trzeba się nieco postarać, chociaż nie jest to też rzadkie czy niemożliwe.

 

Witamina B6 - zapotrzebowanie

Zapotrzebowanie na witaminę B6 u dorosłego człowieka to około 1‑2 mg na dobę. Porównując to z jej zawartością w jedzeniu widać, że nietrudno jest ją uzupełnić.

W przypadku tej witaminy, jej zalecane terapeutycznie dawki są o wiele wyższe i często sięgają 50‑200 mg (zdarza się nawet 2‑7 gramów na dobę!).

 

Właściwości witaminy B6

 

Jak działa witamina B6? Co oprócz podstawowego wpływu na organizm nam oferuje?

  1. Wspiera prawidłowy przebieg ciąży
  2. Wpływa pozytywnie na skórę
  3. Wspiera syntezę tauryny
  4. Poprawia nastrój
  5. Obniża poziom prolaktyny
  6. Poprawia pracę mózgu
  7. Zmniejsza napięcie przedmiesiączkowe
W bazie danych obejmujących artykuły z dziedziny medycyny i nauk biologicznych PubMed istnieje obecnie 20 625 badań wykazujących działanie witaminy B6.
29
przeanalizowanych badań
24
wskazywało istotny statystycznie pozytywny wpływ na organizm

WITAMINA C

L‑ASKORBINIAN POTASU (WITAMINA C) 

Witamina C jest silnym przeciwutleniaczem, pomaga w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym oraz wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i odpornościowego. Pomaga w prawidłowej produkcji kolagenu w celu zapewnienia prawidłowego funkcjonowania naczyń krwionośnych, kości, chrząstki, dziąseł, zębów oraz skóry.

40 mg
 
50% RWS*
Witamina C
Dlaczego tak bardzo jej potrzebujemy?

Witamina C budzi bardzo sprzeczne uczucia - u jednych nie cieszy się dużą sławą, inni natomiast cenią sobie jej dobroczynne właściwości. Jak to jest z tą witaminą C? Czy naprawdę jest przydatna i powinniśmy ją suplementować? Czy poprawia odporność?

Charakterystyka ogólna

Witamina C, czyli kwas askorbinowy, jest związkiem chemicznym, który jest dla nas niezbędny do funkcjonowania - z tego też powodu musimy dostarczać go wraz z pożywieniem. Kwas askorbinowy występuje zarówno w organizmach zwierzęcych, jak i roślinnych. U wielu zwierząt oraz ludzi nie jest syntetyzowany, czyli nie zostaje wytwarzany w organizmie i musi być przyjmowany z pokarmem.

W pożywieniu witaminę C można znaleźć zarówno w produktach pochodzenia zwierzęcego, jak i oczywiście roślinnego. Niestety, witamina pochodząca z pożywienia jest bardzo nietrwała - oznacza to, że jest wrażliwa na działanie wszelkich czynników zewnętrznych, które ją niszczą. Są to:

  • wysoka temperatura,
  • światło, 
  • powietrze.

Z tego też powodu tak wiele mówi się o tym, by jak najmniej przetwarzać owoce i warzywa, które zawierają ją w największej ilości, ponieważ już samo krojenie wpływa destrukcyjnie na witaminę C. Taki efekt sprawia, że pobieranie witaminy C wraz z pożywieniem jest nieco utrudnione, a jej dostarczana ilość trudna do zweryfikowania. Każde przetworzenie żywności, jak obieranie, krojenie, gotowanie, pieczenie niszczą zawartość witaminy C w poszczególnych produktach.

W tym przypadku suplementacja w celu poprawy zdrowia organizmu jest bardzo przydatna, zwłaszcza biorąc pod uwagę fakt, że syntetyczna witamina C jest bardziej stabilna.

Działanie witaminy C

Witamina C ma bardzo szeroki wpływ na cały organizm i bierze udział w różnych procesach.

  • Jest bardzo dobrym przeciwutleniaczem, dzięki czemu minimalizuje stres oksydacyjny i redukuje wolne rodniki.
  • Bierze udział w aktywacji wielu enzymów w organizmie.
  • Ma wpływ na syntezę (produkcję) kortykosteroidów oraz neuroprzekaźników.
  • Ma udział w syntezie kolagenu, przez co wpływa na prawidłowy stan tkanki łącznej. To wpływa również na szybsze gojenie się ran.
  • Wzmacnia dziąsła, zęby, przyczynia się do zminimalizowania próchnicy, poprzez redukcję bakterii ją powodujących.
  • Wzmacnia odporność organizmu.
  • Ma wpływ na równowagę psychiczną.

To potwierdza, że witamina C jest niezwykle istotna dla naszego organizmu i wszelkich procesów, które się w nim toczą. Dzięki niej jesteśmy w stanie poprawnie funkcjonować, a to nie wszystko, co nam oferuje.

Źródła witaminy C

Jak zostało wspomniane powyżej, witamina C znajduje się zarówno w produktach roślinnych, jak i odzwierzęcych. Może się to wydawać dobrą możliwością, aby ją dostarczyć, natomiast warto pamiętać o jej wrażliwości na wszelkie czynniki zewnętrzne.

Źródła roślinne (na 100 gramów produktu) to m.in.:

  • acerola - 1600 mg,
  • owoce róży - 426 mg,
  • nać pietruszki - 178 mg,
  • czarna porzeczka - 177 mg,
  • papryka - 107 mg,
  • truskawki - 63 mg,
  • pomarańcza - 53 mg,
  • cytryna - 53 mg.

Witamina C jest dostępna w szerokiej gamie owoców i warzyw, dlatego warto je spożywać, oczywiście w jak najmniej przetworzonej formie.

Źródła zwierzęce (na 100 gramów produktu) to m.in.:

  • wątróbka wołowa - 30 mg,
  • wątróbka wieprzowa - 22 mg,
  • dorsz - 2 mg,
  • pstrąg - 1 mg,
  • mleko krowie - 1 mg.

Przetworzenie tych produktów również będzie miało istotny wpływ na zawartość witaminy C - niestety wszystkie z nich spożywamy w zmienionej formie (smażone, pieczone, gotowane na parze).

Witamina C - zapotrzebowanie

Zapotrzebowanie na witaminę C u dorosłego człowieka wynosi od 45 do 90 mg na dobę. Jest to niezbędna ilość, jaką musimy dostarczyć do organizmu z zewnątrz.

Ciekawostki

  • Jako że witamina C zalicza się do najbardziej podstawowych witamin, jest przebadana w aż 67144 badaniach!
  • Suplementując witaminę C warto pamiętać, że wspiera ona przyswajanie żelaza - to dobra wskazówka dla osób, które cierpią na jego niedobór.
  • Jeżeli spożywasz duże ilości witaminy C, znacznie lepiej przyjmować ją w mniejszych porcjach, w kilkugodzinnych odstępach. Dzięki temu lepiej się przyswaja.
  • Witamina C najlepiej wchłania się w obecności bioflawonoidów, które występują wraz z nią w naturze.

 

W bazie danych obejmujących artykuły z dziedziny medycyny i nauk biologicznych PubMed istnieje obecnie 67 144 badań wykazujących działanie witaminy C.
18
przeanalizowanych badań
14
wskazywało istotny statystycznie pozytywny wpływ na organizm
DARMOWA DOSTAWA OD 300zł
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Waluty
Inni kupili również
Producenci
więcej więcej
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony