Health Labs Care 4Mind Boostme 120 K Koncentracja

772
  • nowość
Dostępność: dostępny
Wysyłka w: 24 godziny
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena: 155,00 zł 155.00
ilość szt.
Zyskujesz 35 pkt [?]

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
Ocena: 0
Kod produktu: 0F97-1000C

Opis

BoostMe

Kiedy brakuje Ci energii na co dzień

  • pozbądź się uczucia zmęczenia i znużenia
  • usprawnij funkcje poznawcze
  • zadbaj o dobrostan układu nerwowego

Odpowiedni dla wegan

120 kapsułek  — 30 dni stosowania

Co wyróżnia suplement diety BoostMe

WŁAŚCIWOŚCI ADAPTOGENNE

Dzięki zawartości ekstraktu z korzenia żeń-szenia syberyjskiego, suplement diety BoostMe odsuwa uczucie zmęczenia. Żeń-szeń w naturalny sposób dodaje energii, zwiększa wytrzymałość i poprawia odporność.

DZIAŁANIE NOOTROPOWE

W składzie suplementu diety BoostMe znajdziesz substancje o działaniu nootropowym czyli zwiększających poziom neuroprzekaźników odpowiadających m.in. za motywację, koncentrację oraz pamięć. Nootropiki stymulują aktywność naszego mózgu.

CZYSTY SKŁAD POTWIERDZONY BADANIAMI

W suplemencie diety BoostMe nie znajdziesz zbędnych wypełniaczy, konserwantów, barwników ani zanieczyszczeń. Potwierdzają to badania produktu przeprowadzone przez niezależne, akredytowane laboratorium J.S. Hamilton Poland.

SYNERGISTYCZNE DZIAŁANIE

Suplement diety BoostMe to połączenie adaptogenów, nootropików i witamin, działających synergistycznie na wielu różnych poziomach – neuroprzekaźników, hormonów, antyoksydacji i uzupełnianiu niedoborów.

\

AUTORSKA RECEPTURA

Skład suplementu diety BoostMe opracowaliśmy z udziałem doświadczonych specjalistów żywienia. Dzięki ich wiedzy i pasji powstały suplementy, które spełnią oczekiwania najbardziej wymagających kobiet i mężczyzn.

Musisz wiedzieć


Zalecane spożycie


BOOSTME

2 razy dziennie po 2 kapsułki

— w pierwszej połowie dnia

Nie należy przekraczać zalecanej dziennej porcji. Zrównoważony sposób żywienia i prawidłowy tryb życia jest ważny dla funkcjonowania organizmu człowieka. Suplement diety nie może być stosowany jako substytut (zamiennik) zróżnicowanej diety.

Składniki

Taurynian magnezu (magnez), N‑acetylo‑L-tyrozyna (NALT), substancja glazurująca: hydroksypropylometyloceluloza, alfosceran choliny, suchy ekstrakt z korzenia żeń-szenia syberyjskiego (Acanthopanax senticosus) DER 4:1, pikolinian cynku (cynk), sól sodowa monofosforanu urydyny, amid kwasu nikotynowego (niacyna), substancja przeciwzbrylająca: dwutlenek krzemu, pirydoksalo‑5-fosforan (witamina B6), L‑metylofolian wapnia (kwas foliowy), metylokobalamina (witamina B12).

Przechowywanie

W szczelnie zamkniętym opakowaniu, w temperaturze pokojowej 15‑25° C, w suchym miejscu, w sposób niedostępny dla małych dzieci. Chronić od wilgoci i światła.

Środki ostrożności

Nie stosować w przypadku nadwrażliwości na którykolwiek ze składników.

Kobiety w ciąży i matki karmiące stosowanie preparatu powinny skonsultować z lekarzem.

Producent

Health Labs Care Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością Sp. k. ul. Sienkiewicza 81/3/200 15‑003 Białystok

Kiedy warto sięgnąć po suplement diety BoostMe?

 
  • Wykonujesz pracę wymagającą dużego wysiłku intelektualnego oraz dobrej pamięci (np. praca z tekstem, wiedzą do przyswojenia)

  • Wybierasz się w dłuższą podróż samochodem i chcesz zachować bystrość umysłu

  • Dużo się uczysz, jesteś w trakcie sesji egzaminacyjnej i przyda Ci się długofalowe wsparcie funkcji kognitywnych

  • Brak Ci motywacji, jesteś przemęczony i potrzebujesz “zastrzyku energii”

Poznaj składniki suplementu diety BoostMe

SKŁADNIKI AKTYWNE
 

NALT

N‑ACETYLO‑L-TYROZYNA (NALT)

N‑acetylo‑L-tyrozyna jest wysoce biodostępną formą L‑tyrozyny, endogennego aminokwasu białkowego. Jest to połączenie L‑tyrozyny z grupą acetylową, co sprawia, że cały związek jest dużo lepiej przyswajalny przez nasz organizm.

500 mg
NALT (N‑acetylo‑L-tyrozyna)
Zastrzyk dopaminy

Neurony w naszym mózgu nieustannie się ze sobą komunikują dzięki działaniu neuroprzekaźników i hormonów. Jeśli zabraknie któregoś ważnego elementu procesy wpływające na pracę mózgu ulegają spowolnieniu, a my odczuwamy to w pogorszeniu koncentracji, spadku nastroju czy w zwiększonej podatności na stres. Jak zoptymalizować procesy neuronalne? Zadbać o podaż wszystkich kluczowych składników utrzymujących dobrą kondycję mózgu, m.in. NALT. Jest to związek zaliczany do nootropików- substancji pomagających wzmocnić potencjał intelektualny.

 

Kilka słów o NALT

N‑acetylo‑L-tyrozyna jest wysoce biodostępną formą L‑tyrozyny, endogennego aminokwasu białkowego. Jest to połączenie L‑tyrozyny z grupą acetylową, co sprawia, że cały związek jest dużo lepiej przyswajalny przez nasz organizm. Aminokwas ten jest punktem wyjścia do produkcji niezbędnych neuroprzekaźników. Mózg przekształca L‑tyrozynę w L‑DOPA wytwarzającą dopaminę, która w pewnej części zostaje wykorzystana, a pozostała jest przekształcana w adrenalinę i noradrenalinę. (1) Ponadto NALT jest zaangażowana w produkcję hormonów tarczycy, takich jak T3 i T4, które są niezbędne do utrzymania zdrowia całego organizmu. (2)

NALT: (3), (4)

  • wspiera funkcje poznawcze
  • poprawia pamięć
  • pomaga utrzymać zdrową tarczycę
  • poprawia „odporność” organizmu na stres
  • wspiera pracę układu sercowo‑naczyniowego
  • działa neuroprotekcyjnie

Jak należy stosować NALT?

N‑acetylo‑L-tyrozyna jest dostępna w różnych formach. Dostaniemy ją w postaci proszku, kapsułek i tabletek. Zgodnie z przeanalizowanymi wynikami badań przeprowadzonych na modelach zwierzęcych oraz badań klinicznych oszacowano, iż optymalną ilością NALT do dziennego spożycia jest 350‑500 mg. Nie odnotowano działań niepożądanych u osób spożywających większe ilości tego związku, natomiast te podane przez nas charakteryzują się wystarczającym działaniem na nasz organizm. (5)

 

Bezpieczeństwo stosowania NALT

NALT niemal od razu po spożyciu zostaje przekształcony w aminokwas L‑tyrozynę, która naturalnie występuje w naszym organizmie i jest przez niego syntetyzowana. Oznacza to, że przyjmowanie NALT jedynie optymalizuje procesy za które odpowiedzialna jest tyrozyna i przeważnie nie powoduje działań niepożądanych.

 

Gdzie jeszcze znajdziemy L‑tyrozynę?

NALT jest źródłem tyrozyny, który przyjmujemy w postaci suplementów diety, ale istnieje wiele źródeł pokarmowych, które warto włączyć do swojej diety, aby wspomóc pracę naszego mózgu. Oczywiście w największych ilościach znajdziemy ją w mięsie, gdyż jest aminokwasem budulcowym białek.

Występuje również w:

  • rybach 
  • jajach
  • orzechach
  • fasoli
  • owsie
  • pszenicy

Ciekawostka

Wraz z wiekiem pogarszają się funkcje poznawcze co jest spowodowane dużymi zmianami w chemii naszego mózgu oraz metabolizmie energetycznym. Pewnym uszkodzeniom ulegają neurony dopaminergiczne oraz spada poziom neuroprzekaźników. Co ciekawe obniża się również poziom hormonów produkowanych przez tarczycę. Zaburzenia w wytwarzaniu neuroprzekaźników skutkują pogorszeniem pamięci oraz nastroju. Wzrasta poziom stresu, co wprost proporcjonalnie przekłada się na jakość życia i problemy w codziennym funkcjonowaniu. Suplementacja NALT przez osoby starsze może korzystnie wpłynąć na poprawę pracy mózgu i samopoczucia związanego z wyższym poziomem neuroprzekaźników takich jak dopamina. (6)

 

W bazie danych obejmujących artykuły z dziedziny medycyny i nauk biologicznych PubMed istnieje obecnie 999 badań wykazujących działanie NALT
16
przeanalizowanych badań
14
wskazywało istotny statystycznie pozytywny wpływ na organizm

ŻEŃ-SZEŃ SYBERYJSKI

EKSTRAKT Z KORZENIA ŻEŃ-SZENIA SYBERYJSKIEGO (ACANTHOPANAX SENTICOSUS)

Adaptogen zwiększający siły witalne

Żeń-szeń syberyjski nazywany także eleuterokokiem, to roślina adaptogenna znana od tysięcy lat. Żeń-szeń w naturalny sposób wspiera nasz układ immunologiczny, poprawia odporność organizmu na stres, zarówno fizyczny jak i psychologiczny.

300 mg
Ekstrakt z żeń-szenia syberyjskiego
Przywróć swoją wewnętrzną równowagę

Być może znasz już pojęcie adaptogenu i spotkałaś się z preparatami o takim działaniu. Ale czym tak naprawdę jest adaptogen? Jest surowcem roślinnym, który wzmacnia odporność organizmu na czynniki stresogenne i przywraca jego homeostazę (równowagę) oraz wykazują one działanie normalizujące.

Jedną z takich roślin jest żeń-szeń właściwy, który jest jednym z silniejszych adaptogenów. Uznano również, że wyciągi z innych gatunków, w tym z żeń-szenia syberyjskiego mają silne adaptogenne działanie.

Dowiedzmy się czym jest żeń-szeń syberyjski i jak działa.

 

Charakterystyka ogólna

Korzeń, kłącze i łodyga rośliny Acanthopanax senticosus (wcześniej klasyfikowanej jako Eleutherococcus senticosus) są od lat elementem tradycyjnej chińskiej medycyny. Najbardziej popularna jest w Chinach, Korei oraz Syberii, a surowcem o największym działaniu jest zewnętrzna kora korzenia. (1)

Chińska Farmakopea podaje, iż ekstrakty z korzenia żeń-szenia syberyjskiego były zalecane w celu poprawy funkcjonowania wątroby i śledziony oraz w celu tzw. „uspokojenia umysłu”.

Przeprowadzone w latach 80. XX wieku badanie pozwoliło na poznanie immunomodulujących właściwości żeń-szenia syberyjskiego. Przygotowane z niego preparaty powodują wzrost liczby komórek immunokompetentnych, a szczególnie limfocytów T. (2)

Nie jest to jedyne działanie wyciągów z tej rośliny o wielkim potencjale. Wykazuje także (3), (4), (5):

  • działanie neuroprotekcyjne
  • działanie przeciwzmęczeniowe
  • silne działanie przeciwutleniające

 

Bioaktywne składniki ekstraktu z żeń-szenia syberyjskiego

  • izofraksydyna: aktywny związek kumarynowy,
  • syringina (inaczej nazywana eleuterozydem B) należy do grupy lignanów, jest jednym z głównych biologicznie aktywnych związków chemicznych, występujących w ekstraktach z żeń-szenia syberyjskiego,
  • eleuterozyd E: należy do grupy lignanów, wykazuje bardzo korzystne działanie w kierunku niwelowania zmęczenia.

Oprócz wymienionych powyżej substancji aktywnych, w ekstraktach z żeń-szenia syberyjskiego znajdziemy wiele innych związków, m.in. kwas kawowy, kwas chlorogenowy, stigmasterol, β-karoten, monoterpeny, seskwiterpeny oraz witaminy. (6)

W jakiej postaci można przyjmować żeń-szeń?

Możemy go znaleźć w postaci wysuszonego ekstraktu z kłączy, w połączeniu z żeń-szeniem koreańskim oraz amerykańskim, w postaci tabletek lub kapsułek ziołowych z dodatkiem innych roślin lub sproszkowanego korzenia żeń-szenia syberyjskiego.

Każdy z tych preparatów ma swoje wady i zalety, jednak najważniejszą cechą na którą należy zwrócić uwagę jest ilość eleuterozydów, które powinny być na poziomie 0,08% sumy eleuterozydu B i E. Bardzo ważna jest też informacja o standaryzacji wobec eleuterozydów.

 

Ile ekstraktu?

Jak już wiemy formy preparatów z żeń-szenia syberyjskiego są różne i od tego też będzie uzależnione ich spożycie. Suche ekstrakty można przyjmować w ilości od 200 do 400 mg dziennie.

W przypadku płynnych wyciągów zaleca się spożywanie nie więcej niż 1‑2 ml ekstraktu od 1 do 3 razy dziennie. (7)

 

Suplementacja- dla kogo może być przydatna?

  • dla osób podczas wzmożonego wysiłku psychicznego
  • dla osób mających problemy z koncentracją i zapamiętywaniem podczas nauki
  • dla osób z niskim libido
  • dla osób chcących poprawić swoje samopoczucie
  • dla osób mających niską odporność
  • dla osób przemęczonych.

 

Warto zapamiętać!

Podczas stosowania żeń-szenia (ale również innych ekstraktów ziołowych) należy wykazać się systematycznością oraz cierpliwością. Po 3 miesiącach spożywania, korzystne będzie zrobienie przerwy.

Ponadto nie powinny go stosować dzieci do 18 roku życia oraz kobiety w ciąży i karmiące. Wszelkie preparaty ziołowe, które chcemy przyjmować w ciąży muszą zostać skonsultowane z lekarzem prowadzącym.(8)

W bazie danych obejmujących artykuły z dziedziny medycyny i nauk biologicznych PubMed istnieje obecnie 646 badań wykazujących działanie ekstraktu z żeń-szenia syberyjskiego.
10
przeanalizowanych badań
8
wskazywało istotny statystycznie pozytywny wpływ na organizm

MAGNEZ

MAGNEZ (TAURYNIAN MAGNEZU, SOLE MAGNEZOWE KWASU CYTRYNOWEGO)

Magnez pełni bardzo ważną rolę w naszym organizmie, m.in. przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia i pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego i mięśni. Połączenie acetylotauryny i magnezu jest jedną z lepiej biodostępnych form.

114 mg
 
30% RWS*
Magnez
Bohater fantastycznej czwórki pierwiastków w naszym organizmie

Magnez jest silnie powiązany z kluczowymi mediatorami odpowiedzi na stres i bierze udział w jej regulacji. Stres powoduje niedobory magnezu, a niedobory magnezu mogą zwiększać podatność naszego organizmu na stres. Dlatego istnieje coś takiego jak błędne koło magnezu i stresu. Jednak mówiąc o nim, nie możemy się skupiać jedynie na aspekcie związanym ze stresem. Musimy wiedzieć, że jest to jeden z najważniejszych składników mineralnych, który umożliwia przeprowadzanie większości procesów w naszym organizmie. Wniosek jest jeden: bez magnezu, nie ma życia.

 

Dlaczego warto polubić się z magnezem?

Magnez jest niezbędnym składnikiem mineralnym dla ludzi i niewątpliwie niezastąpionym! Większość procesów metabolicznych i biochemicznych nie może się odbyć bez obecności tego pierwiastka. Bierze udział w syntezie białek i kwasów nukleinowych, w regulacji szlaków metabolicznych, transmisji neuronalnej, jak również w regulacji rytmu serca. Jego odpowiedni poziom jest konieczny dla zachowania optymalnych funkcji układu nerwowego, pokarmowego czy odpornościowego. Komponując codzienne posiłki warto zwrócić uwagę czy pojawiają się na naszym talerzu źródła magnezu, którego nasz organizm sam nie wyprodukuje. To my musimy zadbać, aby nigdy nie wyczerpał się rezerwuar magnezu w naszym organizmie.

 

Działanie magnezu:

  • przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia
  • pomaga w utrzymaniu równowagi elektrolitowej
  • przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego
  • pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego
  • pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu mięśni
  • pomaga w prawidłowej syntezie białka
  • pomaga w utrzymaniu prawidłowych funkcji psychologicznych
  • pomaga w utrzymaniu zdrowych kości i zębów
  • odgrywa rolę w procesie podziału komórek

 

Dzienne zalecane spożycie

Przeprowadzane co jakiś czas badania konsekwentnie pokazują, że nie dostarczamy sobie z dietą wystarczających ilości magnezu. Badacze z USA w 2005 roku podali, że ponad 60% Amerykanów nie było w stanie osiągnąć zalecanego dziennego spożycia magnezu w swojej diecie. (1) Odpowiedzmy sobie w takim razie na pytanie: ile magnezu dziennie musimy sobie dostarczać, aby umożliwić naszemu organizmowi zachowanie względnej równowagi? Najnowsze dane pokazują, że dla mężczyzn ilość ta wynosi 420 mg, a dla kobiet 320 mg.

 

 

Źródła magnezu

Skoro poznaliśmy już konkretne liczby, to dowiedzmy się teraz skąd czerpać ten życiodajny pierwiastek.

Gdybyśmy zrobili ankietę i zapytali konsumentów gdzie znajdziemy największe ilości magnezu (oczywiście bierzemy pod uwagę jedynie jadalne źródła), to większość wskazałaby czekoladę. Tylko czy jest to najlepsza odpowiedź? Niekoniecznie. Owszem, gorzka czekolada ze względu na wysoką zawartość kakao (od 70 do 99%) jest całkiem dobrym źródłem magnezu, ale nie najlepszym.

Najlepsze źródła magnezu:

  • Komosa ryżowa (313 mg/ 100 g)
  • Kasza gryczana biała (231 mg/ 100 g)
  • Kasza bulgur (164 mg/100 g)
  • Kasza orkiszowa (136 mg/ 100g)
  • Pestki dyni (108 mg/ 20 g)
  • Migdały (81 mg/ 30 g)
  • Nasiona słonecznika (72 mg/ 30 g)
  • Płatki owsiane (69 mg/ 50 g)

Możemy tam jeszcze dopisać orzechy (laskowe, włoskie i pistacje), rośliny strączkowe, banany, owoce suszone (figi, daktyle, morele), pieczywo żytnie i oczywiście kakao.

Patrząc na przedstawione powyżej liczby, możemy łatwo zauważyć, że zjedzenie przez kobietę porcji komosy ryżowej powinno pokryć jej dzienne zapotrzebowanie na magnez. Natomiast w przypadku produktów, które muszą zostać poddane procesom obróbki termicznej mamy do czynienia z częściową utratą pierwiastków. Dlatego nie skupiajmy się na jednym źródle, sięgnijmy też po produkty gotowe do spożycia, np. po nasiona słonecznika, których 30 g, czyli 2 łyżki stołowe dostarczą nam aż 72 mg magnezu „na czysto”.

 

Warto zapamiętać!

Istnieje kilka czynników powodujących szybszą utratę magnezu z naszego organizmu. Jest to stosowanie diety wysokobiałkowej, diety bogatej w sód lub wapń, nadmierne spożywanie kofeiny i alkoholu, stosowanie diuretyków (leki moczopędne), inhibitorów pompy protonowej i antybiotyków (2). Mówimy tutaj oczywiście o dłuższych okresach ich.

 

Dla oceny stanu odżywienia dokonuje się pomiaru stężenia magnezu w surowicy. Prawidłowe wartości mieszczą się w przedziale 0,75- 0,95 mmol/l.

 

Tylko 1% magnezu jest pozakomórkowy, z czego 0,3% występuje w surowicy w trzech formach: wolnej (forma aktywna biologicznie), związanej z albuminą i występującej w kompleksie z innymi jonami. (3)

 

W bazie danych obejmujących artykuły z dziedziny medycyny i nauk biologicznych PubMed istnieje obecnie 8 218 badań wykazujących działanie magnezu.
33
przeanalizowanych badań
25
wskazywało istotny statystycznie pozytywny wpływ na organizm

ALFOSCERAN CHOLINY

ALPHA‑GPC (ALFOSCERAN CHOLINY)

Wspiera funkcjonowanie układu nerwowego

Alfosceran choliny (Alpha‑GPC) to naturalnie występujący w mózgu fosfolipid, będący źródłem choliny, która daje początek acetylocholinie - neuroprzekaźnikowi pamięci.

400 mg
Alpha- GPC (alfosceran choliny)
Czas zadbać o swój mózg

W ostatnich latach coraz większą wagę przykładamy do naszego zdrowia, zarówno fizycznego, jak i psychicznego. Uważamy, aby nasza dieta była dobrze zbilansowana i różnorodna, dbamy o odpowiednią aktywność fizyczną i regularnie wykonujemy badania diagnostyczne.

Niestety tempo życia w obecnych czasach często sprawia, że czujemy się przeciążeni i ciężko nam się skupić na obowiązkach. I tutaj pojawiają się nootropiki, czyli substancje, których ogólne działanie możemy określić jako wspierające pracę mózgu. Nazywane są „wzmacniaczami funkcji poznawczych”, dzięki którym jest nam się łatwiej skupić, skoncentrować, a nawet zmotywować do działania. Jednym z nootropików, jest związek o dość skomplikowanej nazwie, alfosceran choliny.

Pomimo obcej nazwy, nie jest on obcy naszemu organizmowi, a jego odpowiednia podaż może przynieść wiele korzyści.

Przyjrzyjmy się bliżej temu związkowi i zobaczmy w czym może nam pomóc.

 

Czym jest alfosceran choliny?

Alfosceran choliny, bądź glicerylo‑fosforylocholina jest naturalnym związkiem choliny oraz prekursorem acetylocholiny, czyli bardzo ważnego neuroprzekaźnika. Będąc nośnikiem choliny ma zdolność przekraczania bariery krew- mózg i stymulowania ośrodkowego układu nerwowego.

Aby w pełni zrozumieć wpływ tego związku na nasz organizm musimy wiedzieć za co odpowiada cholina. Jest ona składnikiem diety, niezbędnym do tego, by wszystkie komórki naszego ciała prawidłowo funkcjonowały. Jest odpowiedzialna za utrzymanie integralności funkcjonalnej błon komórkowych. Alpha- GPC wykazuje działanie nie tylko nootropowe, ale również neuroprotekcyjne. (1)

Alpha- GPC odpowiada za:

  • poprawę pamięci
  • zwiększoną jasność umysłu
  • poprawę koncentracji i skupienia
  • lepsze możliwości nauki
  • działanie neuroprotekcyjne
  • usprawnienie procesów poznawczych
  • stymulację ośrodkowego układu nerwowego.

 

Alpha- GPC, a aktywność fizyczna

Alpha‑GPC jest to substancja, która ma wielki potencjał w zwiększaniu wydolności fizycznej człowieka poprzez ułatwianie interakcji nerwowo- mięśniowych.

Po podaniu doustnym alfosceran choliny zostaje przekształcony w fosfatydylocholinę, która jest źródłem choliny. Nerwy cholinergiczne są odpowiedzialne za wywoływanie skurczów mięśni, a produkty syntezy acetylocholiny są powiązane ze zwiększeniem dostępności choliny, co wpływa ostatecznie na poprawę wytrzymałość mięśniową podczas ćwiczeń. (2)

Dla kogo jest alfosceran choliny?

Jak już wiemy związek ten ma duży potencjał, ale pytanie brzmi: dla kogo może być dobrym uzupełnieniem diety?

  • dla osób pracujących umysłowo
  • dla osób mających problemy z koncentracją
  • dla osób chcących zoptymalizować swoje funkcje poznawcze
  • dla studentów w okresach wzmożonej nauki
  • dla osób aktywnych fizycznie, chcących zwiększyć wydajność swoich treningów.
W bazie danych obejmujących artykuły z dziedziny medycyny i nauk biologicznych PubMed istnieje obecnie 988 badań wykazujących działanie Alpha‑GPC.
14
przeanalizowanych badań
12
wskazywało istotny statystycznie pozytywny wpływ na organizm

WITAMINA B3

WITAMINA B3 (NIACYNA; AMID KWASU NIKOTYNOWEGO)

Pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego

Przewlekły niedobór niacyny może doprowadzić do dolegliwości takich jak zaburzenia układu nerwowego i pokarmowego.

Witamina B3 jest niezwykle ważna dla organizmu ponieważ pomaga w utrzymaniu prawidłowych funkcji psychologicznych, wspiera pracę naszego mózgu i układu nerwowego oraz przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego.

Niacynę znajdziesz się w wielu pokarmach mięsnych (zwłaszcza w drobiu i wieprzowinie) oraz rybach, orzechach, drożdżach, migdałach, ziemniakach i roślinach strączkowych. Jeśli Twoja dieta jest uboga w te produkty, warto zadbać o suplementację.

16 mg
 
100% RWS*
Witamina B3 (niacyna)
Niezastąpiony składnik zdrowia

Wszyscy wiemy jak ważna jest odpowiednia podaż witamin. W ostatnich latach zwiększyła się nasza świadomość w temacie zdrowego odżywiania się i prawidłowej suplementacji dostosowanej indywidualnie do każdego organizmu. Doskonale wiemy jak ważne jest dostarczanie sobie witaminy D3, której sam organizm nie potrafi zsyntetyzować. Nie można jednak zapominać o pozostałych witaminach, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Bardzo ważną grupą witamin są te z grupy B, których niedobory występują stosunkowo często, a optymalna podaż może mocno wpłynąć na poprawę naszego zdrowia i samopoczucia.

Jakie funkcje spełnia w naszym organizmie niacyna i kiedy może okazać się bardzo pomocna?

 

Charakterystyka ogólna

Witaminę B3 można spotkać pod wieloma nazwami, ale najczęściej występuje jako niacyna i witamina PP. Wykazuje aktywność biologiczną dwóch związków: kwasu nikotynowego i nikotynamidu- prekursora takich związków jak NAD i NADP, które biorą udział w kluczowych przemianach biochemicznych. Niacyna jest zaangażowana w podstawowe procesy przemian aminokwasów, kwasów tłuszczowych i węglowodanów. Jest niezbędna do syntezy hormonów płciowych, utrzymania prawidłowego poziomu cholesterolu. Wpływa korzystnie na funkcjonowanie układu nerwowego oraz stan skóry.

Witamina B3:

  • przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego
  • pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego
  • pomaga w utrzymaniu prawidłowych funkcji psychologicznych
  • pomaga w utrzymaniu prawidłowego stanu błon śluzowych
  • pomaga zachować zdrową skórę
  • przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia

Ile witaminy B3 potrzebuje nasz organizm?

Witaminy z grupy B muszą być dostarczane z pożywieniem każdego dnia, ponieważ dzięki nim zachodzi wiele kluczowych procesów w naszym organizmie. Zapotrzebowanie na tę witaminę różni się w zależności od wieku, płci i stanu fizjologicznego. U mężczyzn wartość ta wynosi 16 mg/os/dzień, a u kobiet 14 mg/os/dzień. Większe zapotrzebowanie dotyczy kobiet w ciąży, gdzie wzrasta ono do 18 mg/os/dzień i kobiet w okresie laktacji 17 mg/os/dzień. Normy na witaminę B3 zostały ustalone na podstawie zalecanego spożycia RDA (Recommended Dietary Allowances). (1)

 

Warto zapamiętać!

Witamina B3 jest odporna na działanie wysokiej temperatury, dlatego procesy technologiczne z użyciem jedynie wysokich temperatur nie będą wpływały na duże straty tej witaminy. Zupełnie inaczej będzie w przypadku procesów z użyciem wody. Tylko podczas zwykłego gotowania warzyw będących źródłem niacyny, jej utraty mogą sięgać nawet 50%. Warto rozważyć przygotowanie potraw z użyciem takich metod jak gotowanie na parze, czy pieczenie w specjalnym rękawie. (2)

 

Ciekawostki

Tryptofan będący aminokwasem może w ludzkim organizmie ulegać przemianom do niacyny. Oznacza to, że produkty spożywcze będące źródłem białka, będą tym samym dobrym źródłem witaminy B3. Wydajność procesu konwersji tryptofanu do niacyny jest ściśle uzależniony od ilości spożycia białka. Przyjęto, że 60 mg tryptofanu, to 1 mg niacyny.

 

EFSA (Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności) dopuścił dodawanie kwasu nikotynowego i nikotynamidu do żywności oraz do suplementów diety. (3)

 

Związek heksanikotynian inozytolu został dopuszczony przez EFSA jako źródło niacyny w suplementach diety. Jego zaletą jest brak skutków ubocznych przy wysokiej podaży, w przeciwieństwie do kwasu nikotynowego, który może powodować zaczerwienienie twarzy. (3)

 

Gdzie znajdziemy najwięcej witaminy PP?

Zazwyczaj przygotowując codzienne posiłki nie zastanawiamy się ile dokładnie i jakich witamin dostarczymy sobie z danymi produktami. Dlatego warto zadbać, aby dieta była różnorodna i bogata w produkty roślinne, które są najcenniejszym źródłem witamin. Niacyna jest powszechnie występującą witaminą, znajdziemy ją zarówno w produktach odzwierzęcych zawierających duże ilości białka, jak i w produktach roślinnych. (4)

  • mięso drobiowe
  • przetwory mięsne
  • łosoś
  • makrela
  • pstrąg
  • dorsz
  • produkty z pełnego ziarna
  • otręby pszenne
  • orzechy ziemne
W bazie danych obejmujących artykuły z dziedziny medycyny i nauk biologicznych PubMed istnieje obecnie 13 879 badań wykazujących działanie niacyny.
19
przeanalizowanych badań
14
wskazywało istotny statystycznie pozytywny wpływ na organizm

WITAMINA B6

WITAMINA B6 (PIRYDOKSALO‑5-FOSFORAN)

Przyczynia się do regulacji aktywności hormonalnej

Witamina B6 pomaga zaopatrywać komórki nerwowe w glukozę. Jest zaangażowana w produkcję neuroprzekaźników, takich jak serotonina.

Prawidłowy poziom witaminy B6 odpowiada za wydzielanie hormonów, dlatego warto ją suplementować, zwłaszcza, jeśli przyjmujesz tabletki antykoncepcyjne, które przyczyniają się do jej niedoboru.

Witamina B6 uczestniczy w procesach ważnych dla życia. Odpowiada za produkcję czerwonych krwinek oraz przemianę homocysteiny w cysteinę.

Witamina B6 ma kluczowe znaczenie dla prawidłowej pracy układu nerwowego, immunologicznego i sercowo‑naczyniowego.

5 mg
 
357% RWS*
Witamina B6
 

Witamina B6 to jedna z grupy witamin B. Podobnie jak reszta z nich, jest rozpuszczalna w wodzie. Jest magazynowana w naszym organizmie głównie w mięśniach i wątrobie, jako fosforan pirydoksalu. Witamina B6 odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, regulację ciśnienia krwi czy pracę serca. Dlaczego jest tak ważna? Za co jeszcze odpowiada?

 

Witamina B6 - charakterystyka ogólna

Witamina B6 to grupa 6 związków chemicznych, które są pochodną pirydyny. Są to pirydoksyna, pirydoksal i pirydoksamina oraz ich estry fosforanowe. Forma, która jest aktywna biologicznie to fosforan pirydoksalu - to do niej przekształcane są pozostałe formy.

Ta witamina jest rozpuszczalna w wodzie, co oznacza, że nie potrzebujemy tłuszczu do jej poprawnego przyswojenia. Po spożyciu produktów, które ją zawierają, jest ona wchłaniana w układzie pokarmowym.

 

Witamina B6 - działanie

Witamina B6 ma bardzo wszechstronne działanie w organizmie.

  • Bierze udział w przemianie aminokwasów, ułatwiając ich rozkład, tłuszczy oraz węglowodanów. Tym samym umożliwia magazynowanie energii (a konkretniej glikogenezę, czyli zamianę glukozy w glikogen).
  • Ma swój udział w tworzeniu enzymów (jest koenzymem aż ponad 100 z nich), hormonów oraz hemoglobiny.
  • Wpływa na ciśnienie krwi oraz pracę serca.
  • Reguluje skurcze mięśni.
  • Ma wpływ na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego.
  • Poprawia odporność organizmu (uczestniczy w tworzeniu przeciwciał).

Ponadto ta witamina ma wpływ na inne obszary w organizmie, jak nerki, stawy, skóra i włosy. Jej dodatkowe właściwości zanotowane są w ponad 20 tysiącach badań naukowych, które przeanalizujemy poniżej. Ta ilość potwierdza, jak istotna jest ta witamina dla naszego organizmu.

 

Źródła witaminy B6

Witaminę B6 znajdziemy zarówno w produktach zwierzęcych, jak i roślinnych. Wartości zależą oczywiście od odmiany (przy źródłach roślinnych) czy chociażby sposobu karmienia, w przypadku produktów pochodzenia zwierzęcego. Wpływ na jej ilość ma również oczywiście obróbka termiczna czy przechowywanie jedzenia.

 

Do jej najpopularniejszych źródeł zwierzęcych należą:

  • tuńczyk - 1  mg / 100 g
  • łosoś - 0,9 mg / 100 g,
  • pierś z kurczaka - 0,6  mg / 100 g,
  • pierś z indyka - 0,6  mg / 100 g,
  • wieprzowina - 0,5  mg / 100 g,
  • wołowina - 0,5  mg / 100 g,
  • makrela - 0,5  mg / 100 g.

Źródła roślinne witaminy B6 to:

  • pistacje  - 1,7  mg / 100 g,
  • tofu - 0,5 mg / 100 g,
  • ciecierzyca - 0,5 mg / 100 g,
  • bataty - 0,2  mg / 100 g,
  • banany - 0,4  mg / 100 g,
  • ziemniaki - 0,3  mg / 100 g,
  • awokado - 0,3  mg / 100 g.

Witamina B6 jest dostępna w wielu różnych pokarmach, w które nasza dieta na szczęście jest dość bogata. Nie są to zdecydowanie produkty rzadkie, ale raczej coś, co jemy na co dzień. Również osoby, które nie jedzą mięsa znajdą tu coś dla siebie. Dzięki temu o niedobór witaminy B6 trzeba się nieco postarać, chociaż nie jest to też rzadkie czy niemożliwe.

 

Witamina B6 - zapotrzebowanie

Zapotrzebowanie na witaminę B6 u dorosłego człowieka to około 1‑2 mg na dobę. Porównując to z jej zawartością w jedzeniu widać, że nietrudno jest ją uzupełnić.

W przypadku tej witaminy, jej zalecane terapeutycznie dawki są o wiele wyższe i często sięgają 50‑200 mg (zdarza się nawet 2‑7 gramów na dobę!).

 

Właściwości witaminy B6

 

Jak działa witamina B6? Co oprócz podstawowego wpływu na organizm nam oferuje?

  1. Wspiera prawidłowy przebieg ciąży
  2. Wpływa pozytywnie na skórę
  3. Wspiera syntezę tauryny
  4. Poprawia nastrój
  5. Obniża poziom prolaktyny
  6. Poprawia pracę mózgu
  7. Zmniejsza napięcie przedmiesiączkowe
W bazie danych obejmujących artykuły z dziedziny medycyny i nauk biologicznych PubMed istnieje obecnie 20 625 badań wykazujących działanie witaminy B6.
29
przeanalizowanych badań
24
wskazywało istotny statystycznie pozytywny wpływ na organizm

WITAMINA B9 (FOLIANY)

WITAMINA B9 (FOLIANY)

Pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego.

Witamina B9 (kwas foliowy w postaci L‑metylofolianu wapnia) jest niezbędna do wzrostu i podziału komórek oraz tworzenia czerwonych krwinek (erytrocytów). Bierze udział w przemianie folianów - metylacji homocysteiny do metioniny. Wysokie stężenie homocysteiny w organizmie może powodować uszkodzenie naczyń krwionośnych i wpływać na podwyższenie poziomu złego cholesterolu we krwi. Kwas foliowy stanowi niezbędny element w prawidłowym rozwoju układu nerwowego. Jego niedobór może powodować zaburzenia pamięci, problemy z koncentracją, pogorszenie nastroju a nawet stany depresyjne.

W BoostMe znajdziesz formę metylowaną witaminy B9. Oznacza to, że organizm może ją lepiej wykorzystać, co jest szczególnie ważne w przypadku niedoborów komórkowych, utrzymujących się mimo przyjmowania preparatu z witaminami B i problemów z metylacją, które mogą objawiać się m.in. zaburzeniami snu, nierównowagą hormonalną, problemami z tarczycą, zmęczeniem i innymi.

200 µg
 
100% RWS*

WITAMINA B12

WITAMINA B12 (METYLOKOBALAMINA)

Pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego i odpornościowego

Witamina B12 jest niezbędna dla funkcji neurologicznych, produkcji DNA i rozwoju czerwonych krwinek. Reguluje wytwarzanie erytrocytów, chroniąc przed wystąpieniem anemii.

Witamina B12 podobnie jak inne witaminy z grupy B wpływa na procesy psychologiczne oraz dobry nastrój, wraz z kwasem foliowym i witaminą B6 bierze udział w wytwarzaniu osłonki mielinowej, która wpływa na szybkość przewodzenia impulsów nerwowych.

Jej niedobór może skutkować zaburzeniami pamięci i koncentracji a nawet objawami neurologicznymi takimi jak drgawki czy zaburzenia równowagi.

100 µg
 
4000% RWS*
Witamina B12
 

Witamina B12 - charakterystyka ogólna

Witamina B12 (kobalamina), to związek chemiczny rozpuszczalny w wodzie, który jest zaliczany do witamin z grupy B. Tym samym jest też jednym z prekursorów enzymów. Biorąc pod uwagę jej strukturę chemiczną, wyróżniamy kilka form. Między innymi są to:

  • cyjanokobalamina, 
  • metylokobalamina, 
  • hydroksykobalamina, 
  • adenozylokobalamina,
  • sulfitokobalamina, 
  • akwakobalamina. 

Najbardziej stabilną z nich (i najtańszą) jest cyjanokobalamina, dlatego to właśnie ona najczęściej jest stosowana w suplementach diety. W naszym organizmie cyjanokobalamina jest przekształcana do metylokobalaminy, która po kolejnym procesie staje się aktywnym biologicznie koenzymem B12.

Warto jednak pamiętać, że dla naszego organizmu ta forma jest nowa - nie występuje w przyrodzie, więc szlaki jej konwersji nie są częścią naszej fizjologii. Taka suplementacja może niestety nie przynosić oczekiwanych rezultatów przez to,  że ta forma jest słabo przyswajalna oraz w sytuacji, gdy cyjanokobalamina nie będzie odpowiednio przekształcona.

Wydalanie cyjanokobalaminy z moczem jest aż 3‑krotnie wyższe niż w przypadku form metylowanych. W przypadku suplementacji metylokobalaminą, jest ona magazynowana w wątrobie w o wiele większej ilości, niż cyjanokobalamina.

 

Witamina B12 - działanie

Kobalamina odpowiada za szereg czynności w organizmie - jest ważnym koenzymem w reakcjach metylacji. Umożliwia metylację homocysteiny do metioniny, czym obniża jej poziom. Witamina B12 bierze również udział w tworzeniu czerwonych krwinek. Kobalamina ma wpływ na układ nerwowy (podobnie zresztą jak inne witaminy z grupy B)- poprawia nastrój, dba o stabilność psychiczną. Na również wpływ na koncentrację i skupienie. Zmniejsza poziom lipidów we krwi i uczestniczy w syntezie komórek (np. szpik kostny).

Witamina B12 jest magazynowana w wątrobie i szpiku kostnym. Wraz z krwią jest rozprowadzana po organizmie.

 

Źródła witaminy B12

Witamina B12 występuje głównie w produktach pochodzenia zwierzęcego. Z tego powodu zaleca się weganom suplementację kobalaminy.

Źródła:

  • indyk  - 1 µg / 100 g,
  • wołowina - 2,6 µg / 100 g,
  • wieprzowina - 0,7 µg / 100 g,
  • żółtko jaja - 2 µg / 100 g,
  • łosoś - 3,2 µg / 100 g,
  • dorsz - 0,9 µg / 100 g,
  • tuńczyk - 2,2 µg / 100 g,

Niektóre źródła podają, że B12 zawierają również pieczarki, boczniaki i shitake. Niestety ilość tej witaminy jest znikoma w produktach roślinnych, dlatego weganom zaleca się stałą suplementację lub spożywanie pokarmów wzbogacanych w kobalaminę.

 

Witamina B12 - zapotrzebowanie

Zapotrzebowanie na witaminę B12 jest zależne od wieku. Dorośli powinni spożywać 2,4 µg na dobę, kobiety w ciąży 2,6 µg, a kobiety karmiące 2,8 µg na dobę.

 

Właściwości witaminy B12

Witamina B12 jest niezbędna do suplementacji u wielu grup osób, dlatego warto zwrócić na nią uwagę (a najlepiej na jej aktywną formę).

  1. Poprawia stan skóry, włosów i paznokci
  2. Przeciwdziała zmęczeniu
  3. Wzmacnia funkcje poznawcze
W bazie danych obejmujących artykuły z dziedziny medycyny i nauk biologicznych PubMed istnieją obecnie 33 144 badania wykazujące działanie witaminy B12
20
przeanalizowanych badań
16
wskazywało istotny statystycznie pozytywny wpływ na organizm

URYDYNA

URYDYNA

Jest jednym z podstawowych budulców RNA (kwasu rybonukleinowego), który jest łącznikiem między naszym DNA a białkami. Jako ważny komponent RNA pełni kluczowe funkcje w centralnym układzie nerwowym

50 mg
Urydyna
 

Komórki wszystkich organizmów zamieszkujących Ziemię zawierają kwasy nukleinowe, zarówno DNA, jak i RNA. Są one swoistą przechowalnią informacji genetycznej oraz związkami odpowiedzialnymi za regulowanie ekspresji genów. Kwas rybonukleinowy jest zbudowany z nukleotydów, a jednym z nich jest bardzo ciekawy związek- urydyna.

Mogłoby wydawać się, że jest tylko składnikiem RNA i nie pełni poza tym szczególnych funkcji w naszym organizmie. Otóż jest zu

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Opinie o produkcie (0)

DARMOWA DOSTAWA OD 300zł
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Waluty
Inni kupili również
Producenci
więcej więcej
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony