Przepis na domowe krople walerianowe:
Czego będziemy potrzebować?
- słoik
- wysuszone lub świeże korzenie kozłka lekarskiego
- 40% wódkę
- gazę
- butelki z ciemnego szkła
Wysuszone – najlepiej w temperaturze do 35°C lub świeże pokrojone korzenie kozłka układamy w słoiku do około ⅖ jego objętości. Całość zalewamy 40% wódką, odstawiamy w ciemne miejsce o temperaturze pokojowej na około 14 dni – pamiętamy o codziennym wstrząsaniu słoikiem. Po tym czasie przecedzamy nasz wyrób przez gazę i zlewamy do buteleczek z ciemnego szkła.
Stosowanie:
30-50 kropli rozpuszczonych w kieliszku wody lub łyżeczce cukru lub miodu przez miesiąc, po tym czasie należy zrobić 2 tygodniową przerwę.
Herbatka z kozłka
Łyżeczkę kozłka zalać szklanką wrzątku. Parzyć 10 minut. Najlepiej pić wieczorem przed snem, przez tydzień.

SKŁAD PRODUKTU
100% korzeń kozłka lekarskiego.
Najwyższa jakość surowca.

KRAJ POCHODZENIA
Polska
Data przydatności do spożycia, a także numer partii znajdują się na opakowaniu.
Przeciwwskazania:
- Kozłka nie powinny stosować kobiety w ciąży lub karmiące piersią, a także dzieci do 12. roku życia.
- Waleriany nie można łączyć z lekami przeciwhistaminowymi, zwiotczającymi mięśnie, uspokajającymi, nasennymi, antynapadowymi, środkami odurzającymi lub jakimikolwiek lekami stosowanymi w leczeniu chorób psychicznych.
- Osoby stosujące silne leki przed zażyciem waleriany powinny skonsultować to z lekarzem prowadzącym.