Kurkuma mielona 60g Ziółko
Opis
Kurkuma mielona 60g
- Bardzo chętnie wykorzystywana w szeroko pojętej kuchni azjatyckiej.
- Głównym i najważniejszym składnikiem kurkumy, odpowiedzialnym za jej charakterystyczną, żywą barwę oraz ostrość jest kurkumina.
- Wykazuje silne działanie przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne oraz antyoksydacyjne.
Czym jest kurkuma?
Kurkuma [łac. Curcuma longa] określana również jako ostryż długi, ostryż indyjski czy szafran indyjski to roślina należąca do rodziny imbirowatych. W stanie naturalnym występuje w Indiach, ale aktualnie jest uprawiana również w wielu innych krajach o klimacie tropikalnym. Surowcem zielarskim i przyprawowym jest kłącze kurkumy. Najpopularniejszą formą występującą na rynku jest kurkuma mielona, głównie z uwagi na wygodę jej użytkowania. Można ją również spotkać w postaci całych lub krojonych korzeni. Kurkuma oprócz jej szerokiego zastosowania kulinarnego, zdobyła popularność także w innych dziedzinach życia. Z uwagi na swoje właściwości koloryzujące, od wieków jest używana jako barwnik. Ciekawostką jest, że dzisiaj w składzie niektórych produktów możemy ją spotkać pod oznaczeniem E100, co oznacza, że kurkuma jest wykorzystana jako naturalny barwnik dla tego produktu.
Kurkuma – zastosowania kulinarne
Kurkuma ma bogaty, słodko-ostry smak, niektórym przypominający imbir. Głównym i najważniejszym składnikiem kurkumy, odpowiedzialnym za jej charakterystyczną, żywą barwę oraz ostrość jest kurkumina. Kurkuma jest bardzo chętnie wykorzystywana w szeroko pojętej kuchni azjatyckiej. Już szczypta tej przyprawy, wystarczy by wzbogacić smak i nadać pięknego, złocistego koloru każdej potrawie. Ta egzotyczna przyprawa idealnie uzupełnia smak potraw mięsnych, zup czy dań warzywnych. Jest również nieodłącznym składnikiem popularnego curry.
W kuchni indyjskiej kurkuma niemal zawsze łączona jest z ryżem i warzywami. Również dania z dużą ilością soczewicy warto doprawić szczyptą kurkumy. Popularnym sposobem wykorzystania kurkumy jest wymieszanie jej z roztopionym masłem i polanie tak przygotowaną miksturą na przykład warzyw.
Wskazówki
- Przechowujmy je w szczelnych, zamykanych opakowaniach. To właśnie z uwagi na ten punkt, każde z naszych opakowań przyprawowych posiada zamknięcie strunowe umożliwiające łatwe zamykanie i otwieranie. W przypadku kurkumy w zwykłej folijce, nie dość, że po otwarciu bardzo szybko straci swój piękny aromat, to jeszcze bardzo łatwo może wysypać się z opakowania np. w szufladzie czy szafce. Dbamy o Waszą wygodę!
- Już bardzo mała szczypta tej przyprawy wystarczy, aby potrawa nabrała pięknej barwy i charakterystycznego smaku.
SKŁAD PRODUKTU
100% mielone kłącze kurkumy.
Najwyższa jakość surowca.

KRAJ POCHODZENIA
Indie
Data przydatności do spożycia, a także numer partii znajdują się na opakowaniu.
Co doprawiać kurkumą?
- potrawy mięsne
- zupy warzywne
- curry
- pasty i pasztety wegetariańskie
- dania z dużą ilością ryżu i warzyw
- kawę z mlekiem
Kurkuma – inne właściwości
- Wykazuje silne działanie przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne oraz antyoksydacyjne.
- Kurkuma charakteryzuje się działaniem przeciwzapalnym i przeciwbólowym.
- Warto o niej pamiętać przy wszelkiego rodzaju dokuczliwych bólach.
- Ta wszechstronna przyprawa, ma również właściwości regulujące poziom cukru we krwi oraz sprzyjające usuwaniu tzw. złego cholesterolu oraz trójglicerydów.
- Jest znana ze swojego zbawiennego wpływu na prac
WAGA | 60 g |
---|---|
| Indie |
EAN | 5903240520992 |
NR PARTII I DATA PRODUKCJI | Podana na etykiecie |
MARKA | Ziółko |
Koszty dostawy
Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności


