Ostropest plamisty – kiedy warto po niego sięgać?
- Problemy z wątrobą – ostropest z uwagi na wysoką zawartość sylimaryny, wykazuje działanie detoksykujące, regeneracyjne oraz przeciwzapalne wątroby.
- Podwyższony cholesterol – fitosterole zawarte w tym surowcu pozytywnie wpływają na utrzymanie prawidłowego poziomu cholesterolu w organizmie.
- Profilaktyka w obrębie układu krwionośnego – składniki aktywne ostropestu uszczelniają naczynia krwionośne, chronią mięsień sercowy, a także obniżają ciśnienie.
- Profilaktyka nowotworowa – kwas linolowy oraz przeciwutleniacze stosowane są w profilaktyce nowotworowej.
- Pielęgnacja skóry i włosów – olej z ostropestu jest używany do pielęgnacji i stosowania miejscowego. Wspomaga leczenie chorób skóry, opóźnia starzenie się skóry, nawilża przesuszone i osłabione włosy.

SKŁAD PRODUKTU
100% mielone, nieodtłuszczone ziarno ostropestu plamistego.
Najwyższa jakość surowca.
KRAJ POCHODZENIA
Polska
Data przydatności do spożycia, a także numer partii znajdują się na opakowaniu.
Ciekawostka
Sylibina pochodząca z ostropestu plamistego była wykorzystywana dożylnie jako antidotum (odtrutka) na zatrucie toksyną grzybową muchomora zielonawego (Amanita phalloides), która wywołuje niebezpieczne uszkodzenie wątroby.
Propozycja stosowania
Jedną łyżeczkę zmielonych nasion ostropestu (ok. 3 g) zalać szklanką (250 ml) gorącej wody i powoli ogrzewać do wrzenia. Gotować na małym ogniu przez ok. 5-10 minut, odstawić na 15 minut, przecedzić. Pić w trzech porcjach w ciągu doby.
Można go również wykorzystywać jako dodatek do sałatek, shake’ów czy nawet kanapek.
Zielony shake z ostropestem
Potrzebne składniki:
- 100 gram młodego szpinaku
- 1 łyżka mielonego ostropestu
- banan
- 3 łodygi selera naciowego
- gruszka
- 250 ml wody
Gruszkę pozbawić gniazda nasiennego i pokroić na kawałki. Banana obrać ze skórki, a seler pokroić na małe kawałki. Szpinak dokładnie wypłukać. Wszystkie składniki umieścić w blenderze i zmiksować. Na zdrowie!