Porzeczka czarna owoc 50g ZIÓŁKO
Opis
Porzeczka czarna owoc 50g
- Skarbnica witaminy C.
- Oczyszcza organizm z toksyn i zmniejsza ryzyko zachorowania na różne rodzaje nowotworów.
- Dzięki zawartości flawonoidów wspomaga i chroni wątrobę.
Czarna porzeczka – charakterystyka rośliny
Porzeczka czarna łac. Ribes nigrum L. to krzew owocowy należący do rodziny agrestowatych [Grossularia-ceae]. Pochodzi z obszarów Europy i Azji o umiarkowanym klimacie. Jest powszechnie uprawiany w Polsce. Warto wiedzieć, że nasz kraj przoduje w uprawie porzeczki czarnej zarówno w Europie jak i na świecie. Owoce czarnej porzeczki, są pożądanym surowcem zielarskim ze względu na bogactwo witamin, mikroelementów, związków organicznych i soli mineralnych.
Czarna porzeczka – skarbnica witaminy C
Czarna porzeczka to jeden z najbogatszych w witaminę C owoców. Na 100 g owoców porzeczki przypada 181 mg witaminy C – to ponad 3 razy więcej niż w tak popularnych pomarańczach czy cytrynach. Zgodnie z zaleceniami specjalistów z Instytutu Żywności i Żywienia, zalecana dzienna dawka kwasu askorbinowego to 70 mg, w związku z czym 100 g, czyli garść czarnych porzeczek pokrywa prawie 260% dziennego zapotrzebowania na witaminę C. Jedynym źródłem, które zawiera jeszcze więcej witaminy C niż czarna porzeczka, są owoce róży.
Czarna porzeczka – bogactwo flawonoidów i antocyjanów
Obecne w czarnej porzeczce flawonoidy sprzyjają usuwaniu z organizmu groźnych toksyn i substancji mogących podnieść ryzyko zachorowania na różne rodzaje nowotworów. Te same związki wpływają na opóźnienie procesu starzenia i poziom cholesterolu we krwi. Oprócz tego flawonoidy wspomagają i chronią wątrobę, ponieważ mają zdolność łączenia się z metalami ciężkimi, dzięki czemu nie magazynują się w niej i są łatwo usuwane z organizmu. Za to obecne w czarnej porzeczce antocyjany wykazują silne działanie antybakteryjne, co jest wyjątkowo cenne zwłaszcza dla układu pokarmowego.
Domowy kisiel z owoców czarnej porzeczki
Składniki:
- 250ml wody
- suszone owoce czarnej porzeczki
- cukier/miód
- mąka ziemniaczana
Przygotowanie:
250 ml wody należy zagotować z cukrem/miodem oraz mielonymi i całymi owocami czarnej porzeczki. Całość gotować 2-3 minuty. W reszcie zimnej wody dokładnie rozmieszać mąkę ziemniaczaną i nie przerywając mieszania – powoli wlać do gotujących się owoców.
Kisiel zagotować i zdjąć z ognia. Świetnie smakuje na ciepło lub po całkowitym ostudzeniu.
Propozycja stosowania
Jedną łyżeczkę owoców czarnej porzeczki zalać szklanką wrzątku i pozostawić pod przykryciem do zaparzenia na około 10-15 minut.
SKŁAD PRODUKTU
100% owoc czarnej porzeczki.
Najwyższa jakość surowca.
KRAJ POCHODZENIA
Polska
Propozycja stosowania
Jedną łyżeczkę owoców czarnej porzeczki zalać szklanką wrzątku i pozostawić pod przykryciem do zaparzenia na około 10-15 minut.
Data przydatności do spożycia, a także numer partii znajdują się na opakowaniu.



