SOLGAR BCAA Plus - Aminokwasy 50 kapsułek
Opis
SOLGAR BCAA Plus - Aminokwasy 50 kapsułek
Kapsułki roślinne 50 sztuk
- Suplement diety
- Aminokwasy o rozgałęzionych łańcuchach: leucyna, izoleucyna i walina.
- Produkt nie zawiera: cukru, sodu, skrobi
Bezglutenowy, Bezmleczny, Koszerny, Wegański, Wegetariański
CAA – ang. Branched Chain Amino Acid – to aminokwasy o rozgałęzionych łańcuchach. Należą do nich leucyna, izoleucyna i walina. Tak jak wszystkie niezbędne aminokwasy również i one muszą być przyjmowane razem z pożywieniem.
- NAPRAWA MIĘŚNI
Aminokwasy o rozgałęzionych łańcuchach są istotnym składnikiem biorącym udział w odbudowie tkanki mięśniowej po wysiłku fizycznym.* - SZYBSZE ODZYSKIWANIE SIŁ PO WYSIŁKU
Aminokwasy o rozgałęzionych łańcuchach mogą być wykorzystywane jako alternatywne źródło energii w przypadku wyczerpania glikogenu w mięśniach. Z tego względu suplementacja może przyczynić się do ograniczenia utraty tych aminokwasów z mięśni.**
* J Int Soc Sports Nutr. 2017; 14: 30.
** J Nutr. 2006 Jan;136(1 Suppl):269S-73S.
Składniki:
Porcja zalecana do spożycia w ciągu dnia (2 kapsułki) zawiera:
L-Leucyna (w wolnej postaci) – 540 mg
L-Izoleucyna (w wolnej postaci) – 360 mg
L-Walina (w wolnej postaci) – 300 mg
Witamina B6 (chlorowodorek pirydoksyny) – 20 mg (1429% RWS*)
*RWS – Referencyjnych Wartości Spożycia
Składniki:
L-Leucyna, L-Izoleucyna, L-Walina, substancja glazurująca: hydroskypropylometyloceluloza, substancja przeciwzbrylająca: sole magnezowe (roślinnych) kwasów tłuszczowych, Witamina B6 (chlorowodorek pirydoksyny), substancja wypełniająca: celuloza, substancja przeciwzbrylająca: (roślinne) kwasy tłuszczowe.
SPOSÓB UŻYCIA
Porcja zalecana do spożycia w ciągu dnia: osoby dorosłe jedna (1) kapsułka 2 razy dziennie, najlepiej pomiędzy posiłkami lub według wskazań lekarza. Nie przekraczać porcji zalecanej do spożycia w ciągu dnia. Suplement diety nie jest substytutem zróżnicowanej diety.
Kobiety w ciąży, matki karmiące i osoby zażywające leki lub chore, powinny przed zażyciem preparatu skonsultować się z lekarzem.
Nie używać innych produktów zawierających witaminę B6.
BADANIA NAUKOWE:
Procesy przekształcania energii odbywają się dzięki silnie zintegrowanej sieci reakcji chemicznych zwanej metabolizmem
Metabolizm dzieli się na katabolizm – czyli reakcje, które są wykorzystywane do uzyskania energii oraz anabolizm – czyli reakcje wykorzystujące tę energię do biosyntezy1 . BCAA posiadają największy potencjał metaboliczny do wykorzystania energii w mięśniach.
• Gdy ćwiczymy, organizm wykorzystuje BCAA jako energię, a leucyna jest jednym z głównych źródeł zapewniających ją w czasie trenigu. Katabolizm BCAA w mięśniach szkieletowych jest regulowany przez kompleks α-rozgałęzionej dehydrogenazy ketonowej (BCKDH), który zlokalizowany jest na drugim etapie szklaku katabolicznego BCAA3. Ćwiczenia aktywizują BCKDH, co skutkuje zwiększonym katabolizmem BCAA
• Badania na mięśniach w spoczynku wykazały, że aminokwasy o rozgałęzionych łańcuchach (BCAA, czyli L-leucyna, L-izoleucyna i L-walina) wykazują anaboliczny wpływ na metabolizm białek poprzez zwiększenie tempa ich syntezy i/lub zmniejszenie niszczenia białek4. Stwierdzono także, że przyjmowanie mieszanki aminokwasów po serii ćwiczeń oporowych stymuluje tempo syntezy białek w ludzkich mięśniach i prowadzi do dodatniego bilansu białek – to znaczy, że tempo syntezy białek jest większe niż tempo ich rozpadu. Efekt ten może być spowodowany działaniem stymulującym pojedynczego aminokwasu lub grupy aminokwasów (BCAA, a zwłaszcza leucyny), a nie po prostu zwiększoną dostępnością aminokwasów w mięśniach. Badacze wskazują, że dodanie leucyny do hydrolizatu białka może prowadzić do większej stymulacji syntezy białka niż przyjmowanie hydrolizatu bez tego aminokwasu po serii ćwiczeń oporowych. Spożycie BCAA bezpośrednio po wysiłku wytrzymałościowym stymuluje syntezę białek w okresie regeneracji4.
• By zapobiec zmęczeniu u sportowców, możliwe są dwa rozwiązania z wykorzystaniem BCAA2. Po pierwsze, utrata ATP (jednostek biorących udział w wewnątrzkomórkowym transporcie energii) lub energii komórkowej następuje wraz z utratą zmagazynowanej glukozy w postaci glikogenu. Tkanka mięśniowa może utleniać leucynę by uzyskać energię, przekształcić ją w glutaminę lub alaninę w celu jej pozyskania bądź przekształcić te aminokwasy w glukozę. Natomiast izoleucyna i walina mogą zostać przekształcone w składniki cyklu Krebsa w celu pozyskania energii, co skutkuje tym, że każdy z aminokwasów BCAA będzie cennym źródłem energii mięśniowej2. Natomiast drugie podejście obejmuje zdolność BCAA do zmniejszenia uczucia zmęczenia w ośrodkowym układzie nerwowym poprzez zahamowanie zdolności do wchłaniania tryptofanu w mózgu. Powoduje to tym samym obniżenie poziomu serotoniny w mózgu odpowiadającej za uczucie senności i zmęczenia.
• Większość badań sugeruje sugeruje spożywanie 7-12 g BCAA w roztworach węglowodanowych.
INFORMACJA ALERGICZNA
Produkt bezglutenowy.
Nie zawiera: pszenicy, produktów mlecznych, soi, drożdży, sztucznych substancji przedłużających trwałość, aromatów, barwników, substancji słodzących.
Koszty dostawy
Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności


